MENU

Θα εισπράξει $10 εκατομμύρια για 16 χρόνια άδικης φυλάκισης

Ενας νεοϋορκέζος ο οποίος πέρασε 16 χρόνια στη φυλακή για φόνο που δεν διέπραξε, θα λάβει από την πόλη της Νέας Υόρκης 10 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση, ανέφερε την Τετάρτη ο δικηγόρος του...

Ο Τζαμπάρ Κόλινς ένας 42χρονος αφροαμερικανός καταδικάστηκε από δικαστήριο του Μπρούκλιν τον Μάρτιο του 1995 για τη δολοφονία του ραβίνου Αβραάμ Πόλακ η οποία διαπράχθηκε τον Φεβρουάριο του 1994. Ο Κόλινς που τότε ήταν 21 ετών καταδικάστηκε με βάση κάποιες μαρτυρίες ατόμων που ισχυρίστηκαν ότι είχαν δει από μακριά τη σκηνή του εγκλήματος.
Οπως αποδείχτηκε ένας από τους μάρτυρες είχε ανακαλέσει την κατάθεσή του πριν από τη δίκη. Η κατάθεσή του όμως χρησιμοποιήθηκε από την αστυνομία και το γραφείο του εισαγγελέα για να εμπλέξουν τον Κόλινς στη δολοφονία.
Οπως είπε αργότερα ο μάρτυρας τον είχαν εξαναγκάσει να υπογράψει την κατάθεση ειδάλλως θα του χρέωναν άλλα αδικήματα.
Τελικά, ένας δικαστής ανέτρεψε την καταδικαστική απόφαση τον Ιούνιο του 2010, καταγγέλλοντας τις πρακτικές αυτές ως «ντροπή» και άφησε ελεύθερο τον Κόλινς, ο οποίος αμέσως έκανε αστική καταγγελία εναντίον της πόλης και της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, προτιμώντας ωστόσο έναν φιλικό διακανονισμό για την αποφυγή δίκης.
Μετά την απελευθέρωσή του ο Τζαμπάρ Κόλινς εργάστηκε ως νομικός βοηθός στο γραφείο του δικηγόρου του και πλέον σκοπεύει να γίνει πάστορας και να συνδράμει όσους έχουν καταδικαστεί άδικα.