MENU

"Ακτίνες έλξης": Η νέα επιστημονική μόδα ή δεν είναι και τόσο νέα;

Τα βγάζουν σιγά σιγά στη φόρα ως "νέα" όταν αυτά κοντεύουν να παλιώσουν... "Ακτίνα έλξης" νερού, λένε..
Αυστραλοί επιστήμονες ότι ανέπτυξαν. Το περίεργο είναι ότι το ίδιο είχαν πει και Σκωτσέζοι επιστήμονες πριν κανένα χρόνο. Θυμίζει Σταρ Τρεκ, λένε οι Αυστραλοί! Μα αυτό ακριβώς είχαν πει και οι Σκωτσέζοι! Τι στο καλό; Ποιος ανακάλυψε τι και γιατί; Γιατί πάλι εμείς από την άλλη νομίζουμε ότι δεν πρόκειται για νέα ανακάλυψη;
Πρώτοι βγήκαν οι Σκωτσέζοι φυσικοί με τη δημιουργία μιας ελκτικής ακτίνας (tractor beam), όπως στις ταινίες του Star Trek. Μέχρι τώρα, τις ελκτικές ακτίνες τις βλέπαμε μόνο σε τανίες επιστημονικής φαντασίας, λένε, τώρα θα τις φάτε με το κουτάλι...


Πρώτα κάποιοι φυσικοί από το πανεπιστήμιο Dundee λένε ότι χρησιμοποίησαν μια σειράυπερήχων (μία ακουστική ελκτική ακτίνα που δημιουργείται από λειτουργία υπερήχων) με τους οποίους μπορούν να ασκήσουν δύναμη σε ένα αντικείμενο και να το μετακινήσουν.

Ισχυρίστηκαν, μάλιστα, ότι είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια ελκτική ακτίνα έχει χρησιμοποιηθεί για να κινηθεί κάτι μεγαλύτερο από έναν μικροσκοπικό στόχο. ΟΚ!

Βέβαια οι ερευνητές του πανεπιστημίου Dundee, δεν το έκαναν μόνοι τους, συνεργάστηκανμαζί με Αμερικάνους συναδέλφους από το Σαουθάμπτον και το Ιλινόις. ΟΚ!

Η ομάδα χρησιμοποίησε μία συσκευή υπερήχων που έχει ήδη λάβει έγκριση για κλινική χρήση σε εγχειρήσεις υπερήχων καθοδηγούμενες από MRI και τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν δημοσιευτεί στο Physical Review Letters. ΟΚ!

Και φυσικά, για το καλό μας -πάντα!- θεωρούν ότι το επίτευγμα μπορεί να προσφέρει πολλά στο θέμα της υγείας! ΟΚ!

Τώρα, οι Αυστραλοί, ξανα- ανακάλυψαν την ακτίνα έλξης!!! (Κι εγώ, να δεις, που ανακαλύπτω ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ την Αμερική!): «Επιστήμονες στην Αυστραλία ανέπτυξαν μια ακτίνα έλξης νερού, η οποία μπορεί να μην είναι ακριβώς το θαυματουργό εργαλείο που έγινε διάσημο από το «Star Trek», δεν παύει όμως να είναι ένα πολύ εντυπωσιακό επίτευγμα. Η ακτίνα έλξης θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τον τρόπο ροής του νερού, να αλλάζει την κίνηση αντικειμένων που επιπλέουν σε αυτό, ενώ θα μπορούσε ακόμα να περιορίσει τις διαρροές πετρελαίου στη θάλασσα». Πάλι για το καλό μας, ενώ αυτό το Star Trek κοντεύει να γίνει έμμονη ιδέα!

«Ο όρος ακτίνα έλξης είναι αρκετά δημοφιλής και νομίζω πως αποδίδει καλά το νόημά της», λέει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Horst Punzmann, μηχανικός στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας στην Καμπέρα. «Αν τοποθετήσουμε ένα αντικείμενο στο νερό, αυτό θα μετακινηθεί, θα επιπλέει προς τα πίσω, προς την πηγή του κύματος. Μπορούμε να τροποποιήσουμε την πορεία των αντικειμένων που επιπλέουν κάνοντάς τα να κινούνται προς την κατεύθυνση του κύματος ή να μένουν σταθερά σε ένα σημείο», και εξηγεί στο παρακάτω βίντεο ότι οι ερευνητές χρησιμοποιούν τη συσκευή χειραγώγησης των κυμάτωνμε σκοπό να κατευθύνουν μια μπάλα πινγκ-πονγκ σε μια δεξαμενή.


Αν και η ακτίνα έλξης νερού αποτελεί πρόσφατο επίτευγμα, η ομάδα του Punzmann, λένε, δεν είναι η πρώτη που προτείνει την ιδέα μιας ελκτικής ακτίνας. Στο παρελθόν, η NASA, είχε παραχωρήσει 100.000 δολάρια σε επιστήμονες για τη έρευνα πάνω στα κινούμενα σωματίδια.

Να'σου και η NASA!!! Και στάσου να δεις τι μου θυμίζουν τώρα εμένα όλα αυτά.... Τι μου θυμίζουν... Τι μου θυμίζουν... περίμενε... μην φύγεις, θα το βρω...

Εύρηκα!!! Θυμάστε στο άρθρο Χημικοί αεροψεκασμοί και σκόνη από την Αφρική τι έγραφα και τα βίντεο που είχα βάλει; Κάντε ένα κόπο και ρίξτε μια ματιά και πείτε μου αν δεν μοιάζουν οι "ανακαλύψεις"! (Απουσιάζει το βίντεο το τελευταίο γιατί κάποιοι 'άντρες' το κατέβασαν. Δεν ταίριαζε απολύτως με το σχέδιο, μέγεθος και χρώμα του παντελονιού τους...)

Κοιτάτε, να μας χααρπίζετε και να χειραγωγείτε σύννεφα κι ανθρώπινο οργανισμό δεν είναι ό,τι καλύτερο. Αλλά να μας δουλεύετε κι από πάνω... ε άι στο διάολο!!!

ΠΗΓΗ