MENU

ΙΟΣ ΕΜΠΟΛΑ – Πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμή του εμβολίου σε άνθρωπο!!

Χωρίς παρενέργειες πραγματοποιήθηκε η πρώτη κλινική δοκιμή του εμβολίου κατά του ιού Έμπoλα που ξεκίνησε στις..
ΗΠΑ στις αρχές Σεπτεμβρίου σε εθελοντές, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Το εμβόλιο που έχουν αναπτύξει τα βρετανικά εργαστήρια GlaxoSmithKline εδώ και χρόνια μαζί με τα Αμερικανικά Ινστιτούτα Υγείας (ΝΙΗ) και έχει δώσει πολύ καλά αποτελέσματα στους πιθήκους, αποτελεί αντικείμενο κλινικής μελέτης σε δείγμα δέκα εθελοντών από τις 2 Σεπτεμβρίου, ενώ προγραμματίζεται να χορηγηθεί σε δέκα ακόμη εθελοντές.
Συνολικά 20 άνθρωποι, ηλικίας 20 έως 50 ετών, υγιείς, θα μετάσχουν στην κλινική δοκιμή στα NIH κοντά στην Ουάσινγκτον. Τα πλήρη αποτελέσματα της δοκιμής αυτής αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος της χρονιάς.
2
Παράλληλα, ομάδα ερευνητών από την Οξφόρδη στη Βρετανία θα πραγματοποιήσει κλινική δοκιμή του ίδιου εμβολίου σε 60 υγιείς εθελοντές.
Συνεπώς, οι ερευνητές θα είναι σε θέση να διαπιστώσουν αν το εμβόλιο, που δεν περιέχει παρά γενετικά υλικά του ιού Εμπολα, μπορεί να προκαλέσει μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος για την παραγωγή επαρκών αντισωμάτων, επιτρέποντας την προστασία του οργανισμού από τον παθογόνο αυτό παράγοντα, του οποίου το ποσοστό θνησιμότητας ξεπερνά το 50%.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΟΥ, αν μετά τις δοκιμές που είναι σε εξέλιξη και αυτές που θα ακολουθήσουν, το εμβόλιο δείχνει ασφαλές, πιθανόν να είναι διαθέσιμο από το Νοέμβριο για πρωταρχική χρήση, από τους επαγγελματίες της υγείας.