MENU

Οι Τούρκοι καίνε χριστιανικές εκκλησίες για να γυρίσουν σίριαλ που προβάλουν στην Ελλάδα!

Οι Τούρκοι καίνε χριστιανικές εκκλησίες για να γυρίσουν σίριαλ τα οποία προβάλουν στην Ελλάδα και..
σπάνε τα μηχανάκια της τηλεθέαασης. Αυτή τη φορά, έγινε στην Καππαδοκία, με "θύμα" την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νεάπολη (Νεβσεχίρ).

Την αποκάλυψη φέρνει σε φως η εφημερίδα «Σημερινή» της Κύπρου. Σύμφωνα το δημοσίευμα, η νέα βεβήλωση χριστιανικών ναών και ελληνικών μνημείων έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από 
πολιτιστικούς συλλόγους στην Τουρκία.
Όπως έγραψε η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, οι παραγωγοί της σειράς Emanet (Παρακαταθήκη), με πρωταγωνιστές τους γνωστούς στην Ελλάδα Μεχμέτ Ακίφ Αλακούρτ (Σιλά) και η Οζλέμ Γιλμάζ (Μοιραίος Έρωτας), διάλεξαν την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νεάπολη της Καππαδοκίας για να γυρίσουν σκηνές βίας.


Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων προκλήθηκαν τεράστιες ζημιές στον χριστιανικό ναό που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Ιδρύματος Έρευνας και Προστασίας Κτισμάτων της Καππαδοκίας, Μιουκρεμίν Τοκμάκ, ο οποίος ζήτησε να παρέμβει εισαγγελέας.
Καταστράφηκαν σιδερένιες μπάρες που είχαν τοποθετηθεί για να προστατευτεί ο περίβολος της εκκλησίας, ενώ παραβιάστηκαν οι πόρτες του ναού!
Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου λειτουργούσε από το 1849 μέχρι και το 1924. Από το 1950 και για 33 χρόνια είχε γίνει φυλακή και μετά εγκαταλείφθηκε. Το 1986 ξεκίνησαν έργα αναστήλωσης, αλλά στη συνέχεια σταμάτησαν.
Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο ναός που έχει υποστεί ζημιές γιατί το «απαιτούσε» το σενάριο κάποιου τουρκικού σήριαλ. Σύμφωνα με το Ίδρυμα για την Προώθηση και Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (CEKUL), συνεργεία που έκαναν γυρίσματα στην Καππαδοκία για τη σειρά Αyat Devam Ediyor (Η ζωή συνεχίζεται έβαλαν φωτιά σε παλιό ελληνικό αρχοντικό στη γειτονιά του Μουσταφά Πασά.

Το ιστορικό κτίριο βρισκόταν στο ελληνόφωνο χωριό Σινασός, όπου πριν από την ανταλλαγή πληθυσμών ζούσαν 3.000 Έλληνες.
Κάτι ανάλογο έγινε και στα γυρίσματα της σειράς Yer Gok Ask (Η αγάπη είναι παντού) στο χωριό Προκόπι (σήμερα ονομάζεται Ουργκούπ) όπου έζησε και αγίασε ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος. Το τηλεοπτικό συνεργείο έβαλε φωτιά σε λάστιχα και ξύλα στο εσωτερικό του ναού,

ενώ έκαψαν και τέσσερα πολύτιμα έργα τέχνης που είχαν δωριστεί στο χωριό από ιδιωτικό μουσείο Τέχνης και Ιστορίας.


defencenet