MENU

Ο Σήφης…ταπείνωσε τον διάσημο “κροκοδειλάκια”, που αναχώρησε λόγω…ανειλημμένων υποχρεώσεων !

Σήφης – “Κροκοδειλάκιας”: Σημειώσατε 1 ! Μέχρι και τον διάσημο «κροκοδειλάκια» Ολιβιέ Μπερά κατάφερε..
να εξουδετερώσει ο Σήφης που αναδείχθηκε μεγάλος νικητής της αναμέτρησης.
Ο παγκοσμίου φήμης ειδικός, στον οποίο άπαντες είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους, αναχώρησε για το Μεξικό λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Κρήτη σε δύο μήνες, εφόσον ο Σήφης παραμένει ασύλληπτος. Το δημοφιλές ερπετό έχει κάθε λόγο να απολαμβάνει την …νίκη του αφού εξακολουθεί να ζει ελεύθερο στα νερά του φράγματος των Ποταμών.
Ο Σήφης αποδεικνύεται πανέξυπνος και μάχεται με σθένος για την ελευθερία του, την οποία φαίνεται να στερήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο η εξέλιξη αυτή δημιουργεί επιπρόσθετο άγχος στους ανθρώπους που εδώ και μήνες έχουν χάσει τον ύπνο τους εξαιτίας του κροκόδειλου. Προσδοκούσαν ότι με την άφιξη Μπερά η πολύμηνη επιχείρηση θα έφθανε επιτέλους στο τέλος της.
Πλέον θα πρέπει να συνεχίσουν μόνοι την προσπάθεια και να προχωρήσουν σε κάποιες διορθωτικές κινήσεις με βάση τις οδηγίες του έμπειρου ερπετολόγου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των οδηγιών που δόθηκαν ήταν να απομακρυνθούν από το φράγμα οι πάπιες και οι νερόκοτες προκειμένου να στερήσουν από τον Σήφη την τροφή και να τον υποχρεώσουν να κινηθεί προς τις παγίδες με τα δολώματα. Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι κάτοικος της περιοχής προσπάθησε να «σαμποτάρει» την επιχείρηση σύλληψης του Σήφη και μάλιστα στην πιο κρίσιμη φάση της.
Τα όσα αναφέρονται στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η δασολόγος, Χαρά Καργιολάκη, πρόεδρος της επιτροπής που συγκρότησε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης, είναι ασύλληπτα και συνάμα γραφικά.
«Στις 27 Αυγούστου, το ζώο εντοπίσθηκε από εθελοντή κάτοικο της περιοχής στις 8.00 π.μ. Ο κος Behra, όλο το πρωί μελετούσε τη συμπεριφορά του ζώου στη συγκεκριμένη περιοχή για να προσαρμόσει τη μέθοδο σύλληψης, γνωρίζοντας ότι το ζώο συνήθως επιστρέφει το βράδυ. Το ζώο εμφανίστηκε στην ίδια περιοχή αργά το απόγευμα. Γνωρίζοντας την τοποθεσία που βρίσκεται, επελέγη η χρήση διθέσιου κανό για την καλύτερη προσέγγιση. Γύρω στις 21.00, ενώ η επιχείρηση σύλληψης προχωρούσε κανονικά και ο Olivier Behra με τον ερπετολόγο Πέτρο Λυμπεράκη ήταν έτοιμοι να επιβιβαστούν στο κανό, κάτοικος της περιοχής με αυτοκίνητο, μη συμμορφούμενος στις συστάσεις αστυνομικών και υπαλλήλων της Δ/νσης Δασών Ρεθύμνου, προσέγγισε στη λίμνη απέναντι από την περιοχή που εμφανίστηκε ο κροκόδειλος, με αναμμένους ισχυρούς προβολείς και έθεσε σε λειτουργία τηλεβόα με συναγερμό και μηχάνημα παραγωγής μιμητικών ήχων πουλιών. Στη συνέχεια προσπάθησε να δημιουργήσει περαιτέρω όχληση με σφυρίγματα και φωνές. Η σοβαρότατη αυτή διατάραξη της ησυχίας ανάγκασε την επιχείρηση σύλληψης του ζώου να διακοπεί».
Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην επιχείρηση, μετά από εύλογο χρονικό διάστημα, έγινε και νέα προσπάθεια. Ήταν τη νύχτα που ο Μπερά πλησίασε δύο φορές το ζώο και μάλιστα τη μία κατάφερε να το πιάσει με τα χέρια από τον κορμό του. Ο Σήφης αντέδρασε και απομακρύνθηκε στο βυθό. Τη νύχτα της 28ης Αυγούστου έγινε η τελευταία προσπάθεια «σύλληψης». Ο Μπερά επιχείρησε να πιάσει τον Σήφη με θηλιά, όμως και πάλι κατάφερε να ξεφύγει και να χαθεί.
Ο Σήφης είναι …Αιγύπτιος
Από την επαφή που είχε ο γνωστός ερπετολόγος με τον Σήφη προέκυψε ότι πρόκειται για κροκόδειλο του Νείλου, ωστόσο το γένος του ήταν αδύνατον να προσδιοριστεί. Οι διαστάσεις του είναι περίπου 1,70 μ και η ηλικία του εκτιμάται 4-7 ετών.
Ο Σήφης πέρασε μεγάλο μέρος της ζωή του σε καθεστώς «αιχμαλωσίας» και θεωρείται παχύς λόγω της πλούσιας τροφής από το φράγμα.