MENU

Απίστευτη σφαλιάρα…Βερολίνο: Δεν θα ληφθούν αποφάσεις για χρέος και απεμπλοκή από τρόϊκα

Όσον αφορά τη βασική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης που είναι η έναρξη της συζήτησης για..
ελάφρυνση του χρέους, εκτιμάται ότι η καγκελάριος θα παραπέμψει στη σχετική δέσμευση του Eurogroup από τον Νοέμβριο του 2012. Κάτι παραπάνω δεν αναμένεται τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Όπως είπε στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων και ο εκπρόσωπός της, οποιεσδήποτε αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος και σε κάθε περίπτωση όχι σε διμερές, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τη σημασία της συνάντησης επιχείρησε να υποβαθμίσει και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, η οποία προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Η συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τη γερμανίδα καγκελάριο κ. Άγκελα Μέρκελ γίνεται στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιούνται τακτικά μεταξύ των ευρωπαίων πολιτικών ηγετών. Οι συζητήσεις αυτές μεταξύ φίλων και εταίρων είναι πάντα ιδιαίτερα χρήσιμες και εποικοδομητικές για την κοινή ευρωπαϊκή πορεία και την συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Επομένως, κάθε άλλη ερμηνεία και κάθε άλλη εικασία και κριτική που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, απέχουν από το νόημα της συνάντησης αυτής».
Δεν βιάζονται οι εταίροι
Ορισμένοι γερμανοί αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι τόσο το Βερολίνο όσο και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι εταίροι δεν βιάζονται να ξεκινήσουν τη συζήτηση για το χρέος, αλλά ούτε και για την απεμπλοκή από την Τρόικα.
Και αυτό για δυο λόγους, σύμφωνα με τους ίδιους: εκφράζονται φόβοι ότι η πρόωρη έξοδος από το μνημόνιο σε συνδυασμό με μια περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το μεταρρυθμιστικό οικοδόμημα.
Πέραν αυτού, εκτιμούν οι ίδιοι αναλυτές, οι ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να καθυστερήσουν τη συζήτηση για το χρέος μέχρι ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του ξεπεράσουν το σκόπελο της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.  Κώστας Συμεωνίδης