MENU

Η άμμος είναι ο νέος παγκόσμιος χρυσός

"Χρυσή" θεωρείται η αξία της άμμου, αφού είναι απαραίτητη στην βιομηχανία του πετρελαίου και της τεχνολογίας, όμως όσο πάει και εκλείπει.Τεράστιοι αμμόλοφοι..
και αμμώδεις ακτές σε όλο τον κόσμο εξαφανίζονται αφού η άμμος τροφοδοτεί μία μαύρη αγορά πολλών εκατ. δολαρίων. Η άμμος είναι πολύτιμη για μία μεγάλη γκάμα εφαρμογών, από τσιπάκια Η/Υ και κινητά, μέχρι κατασκευή γυαλιού και τσιμέντου, ωστόσο η μαζική εκμετάλλευση της αλλάζει την γεωμορφολογία δεκάδων κρατών.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, η Κίνα και η Ινδία θέλουν όλο και περισσότερη άμμο για τα νέα τεχνολογικά προϊόντα που παράγουν, όμως παρά τους αυστηρούς περιορισμούς, η μαύρη αγορά οργιάζει με τους κλέφτες άμμου να δραστηριοποιούνται σε περισσότερες απλό 60 χώρες παγκοσμίως.

Το 2012, μόνο η Γερμανία, εξόρυξε 235.000.000 τόνους άμμου και αμμοχάλκου με το 95% να προορίζεται για την οικοδομική της βιομηχανία.

Στην κοινότητα Ριμπέιρα ντα Μπάρκα στο Πράσινο Ακρωτήρι οι ακτές τις έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τις παράνομες αμμοληψίες και η θάλασσα και η αλμύρα ροκανίζουν τα θεμέλια των σπιτιών.

Η στάθμη του νερού, στα σημεία όπου έχει κλαπεί η άμμος έχει ανέβει επικίνδυνα, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για βαρύτατες συνέπειες σε όλο τον πλανήτη.

Η εξαφάνιση της άμμου διαταράσσει βίαια τα θαλάσσια οικοσυστήματα και η αποψίλωση των ακτών συνεπάγεται ακόμη πιο ακραία καιρικά φαινόμενα και λειψυδρία.