MENU

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις – Μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις η Κυβέρνηση!

Οι άκαρπες διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι επισπεύδουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα. Αύριο το πρωί στις..
10,  θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη του Πρωθυπουργού Αντώνης Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μαξίμου προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα και να εξετάσουν τις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα με δεδομένα τα αποτελέσματα της μη συμφωνίας με την τρόικα στο Παρίσι.
Πλέον τίποτα δεν μπορεί να αποκλείεται όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις αφού τα χρονικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί και όλα ισορροπούν σε  τεντωμένο σκοινί.
Ήδη τις τελευταίες ώρες έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν και πάλι σενάρια επίσπευσης των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και στο βάθος πρόωρες εκλογές.
Όλα αυτά την ώρα που η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές να φαντάζει δύσκολη για την ώρα και η προοπτική τεχνικής παράτασης του προγράμματος στήριξης να θεωρείται δεδομένη.
Ήδη, με τα χρονικά όρια για το Εurogroup στις 8 Δεκεμβρίου να στενεύουν, Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο, έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται το σχέδιο Β, που δεν είναι άλλο από τεχνική επέκταση της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης στην οποία όμως θα είναι συμφωνημένη από πριν η παροχή πιστοληπτικής γραμμής (ECCL) στην Ελλάδα για πιο ομαλή έξοδο στις αγορές. Ο ρόλος του ΔΝΤ σε κάτι τέτοιο παραμένει να αποσαφηνιστεί. Σημειώνεται ότι για να προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο θα πρέπει να το ζητήσει η ελληνική πλευρά κάτι που θα μπορούσε να γίνει με άλλοθι το 20μερο κλείσιμο των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων λόγω εορτών.
Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει την κυβέρνηση είναι στάση των τροικανών σχεδόν εχθρική απέναντι στις ελληνικές προτάσεις.
Σύμφωνε με το vima.gr, κυβερνητικό στέλεχος εκτιμούσε ότι οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν απόλυτα εχθρικοί σαν να μην έχουν συγχωρέσει την ελληνική απαίτηση για απομάκρυνσή τους από τις ελληνικές οικονομικές υποθέσεις. Τα εμπόδια ήταν συνεχή, η επίκληση του δημοσιονομικού κενού διαρκής και η απαίτηση για διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων σταθερή. Όπως και συνεχείς ήταν οι απειλητικές αναφορές για εξάμηνη παράταση του μνημονίου, η οποία αν επέλθει θα αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.
Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι το πολιτικό πρόβλημα έχει έλθει μπροστά. Οι τροϊκανοί, αλλά κυρίως οι διεθνείς οργανισμοί και οι ισχυρές κυβερνήσεις, προεξάρχουσας της γερμανικής, έχουν απογοητευθεί από τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και επίσης δεν διατηρούν καμία ελπίδα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα έχει καλύτερη στάση και γι” αυτό αποφάσισαν να θέσουν σκληρά και συνολικά το θέμα της εφαρμογής των υπεσχημένων.
Με τον τρόπο που κινούνται στις διαπραγματεύσεις δείχνουν να μην νοιάζονται ποιοι κυβερνούν την Ελλάδα και δεν έχουν καμία διάθεση να ευνοήσουν τον ένα ή τον άλλον. Απλώς καθιστούν σαφές τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην αντιπολίτευση ότι χωρίς πλήρη εφαρμογή του προγράμματος η Ελλάδα θα αφεθεί στην τύχη της κι ας τα βγάλει πέρα μόνη της.
Αυτό είναι ουσιαστικά το σήμα που μεταφέρεται από τα διεθνή οικονομικά κέντρα προς την Αθήνα.Υπό το βάρος αυτών των δεδομένων τις επόμενες μέρες θα επιχειρηθούν προσπάθειες συμβιβασμού, οι οποίες αν δεν καρποφορήσουν θα οδηγήσουν γρήγορα σε πολιτικές εξελίξεις.
Οι κκ Σαμαράς και Βενιζέλος ουσιαστικά καλούνται να αποδεχθούν ένα επώδυνο συμβιβασμό, δηλαδή να φέρουν προς ψήφιση στη Βουλή μια νέα σκληρή συμφωνία, η οποία στις παρούσες πολιτικές συνθήκες πιθανόν να μην εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.
Όπως και να έχει, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν ήταν επιτυχείς, το αδιέξοδο είναι προφανές, η πίεση προς την κυβέρνηση αφόρητη κι αν δεν υπάρξει πολιτική διέξοδος από το Βερολίνο, τότε ο Δεκέμβρης θα αποδειχθεί, γι” ακόμη μια φορά, πολύ σκληρός για την Αθήνα.