MENU

Οριστικό: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - Ποιοι προβάρουν υπουργικά κοστούμια

Ο κύβος ερρίφθη. Στη συνάντηση που έχει αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τον..
πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο στην Κουμουνδούρου «σφραγίζεται» η κυβέρνηση συνεργασίας των δύο κομμάτων και αποφασίζεται η συμμετοχή των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση.
Πρίν από λίγη ώρα ο Π. Καμμένος δήλωσε από τη Βουλή πώς «θα προχωρήσει η κυβέρνηση συνεργασίας», ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να ολοκληρωθεί σήμερα η σύσταση της κυβέρνησης και να ορκισθεί το αργότερο αύριο.
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας  θα επισκεφτεί το τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ώστε η διερευνητική εντολή που θα λάβει για σχηματισμό κυβέρνησης να είναι στην ουσία και εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Στόχος του δηλαδή είναι να ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και τα πράγματα να πάρουν το δρόμος τους.
«Με τον κ. Καμμένο υπήρξε συμφωνία να συναντηθούν ώστε να επιβεβαιωθεί η στήριξη και η πιθανή συμμετοχή των ΑΝΕΛ στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του πρωθυπουργού σήμερα Δευτέρα και της νέας κυβέρνησης την Τρίτη το απόγευμα ή το αργότερο την Τετάρτη το πρωί» επιβεβαιώνει η Κουμουνδούρου.
Τώρα ποιοι είναι αυτοί που προβάρουν υπουργικά κοστούμια; Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, όσον αφορά στο οικονομικό επιτελείο, ο Γιάννης Δραγασάκης θα είναι ο γενικός συντονιστής στα θέματα οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο κύριος εκπρόσωπος της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις για το χρέος.
Μαζί του θα είναι πιθανότατα ο Γιώργος Σταθάκης στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο Βαρουφάκης στο υπουργείο Οικονομικών όπως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ δεν αποκλείεται και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Για το υπουργείο Άμυνας, πολλά ακούγονται. Είναι ένα υπουργείο που το θέλει ο Πάνος Καμμένος και αναμένεται να το ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα. Σε διαφορετική περίπτωση ο υπεύθυνος του Τομέα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας θεωρείται ο επικρατέστερος για τη θέση του υπουργού Άμυνας.
Για το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν αποκλείεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά δεν αποκλείεται να είναι και πρόσωπο το οποίο να έχει εμπειρία πολλών ετών στον χώρο αυτό ιδιαίτερα στο σωφρονιστικό σύστημα.
Για το υπουργείο Εξωτερικών, ακούγεται η Νάντια Βαλαβάνη αλλά και ο Νίκος Κοτζιάς. Στο υπουργείο Παιδείας, τρία ονόματα έχουν ακουστεί: Του Κωνσταντίνου Τσουκαλά, της Θεανώς Φωτίου και του Τάσου Κουράκη.
Για το υπουργείο Υγείας θα ανατεθεί πιθανότατα στον Παναγιώτη Κουρουπλή, ενώ για το Εσωτερικών ακούγεται έντονα το όνομα του Κώστα Πουλάκη. 
Για το νευραλγικό υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπάρχει ενδιαφέρον και από τους ΑΝΕΛ, ωστόσο, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ "παίζουν" τα ονόματα των Γιάννη Πανούση και Δημήτρη Τσουκαλά.
Ειδικό υφυπουργείο για την μετανάστευση είναι πιθανό να ιδρυθεί με επικεφαλής την Αναστασία Χριστοδουλοπούλου. Για το υπουργείο Εργασίας, φαβορί είναι ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο Δημήτρης Στρατούλης και ο Σάββας Ρομπόλης.

ΠΗΓΗ