MENU

Η Ανταρκτική λιώνει και πλημμυρίζει τη Γη!!

Νέα σοκαριστικά στοιχεία για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη.Εχει διαπιστωθεί ότι τα τελευταία χρόνια οι πάγοι τόσο της Ανταρκτικής όσο και της Αρκτικής
λιώνουν εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη.
Κάθε χρόνο γίνονται διάφορες μελέτες για αυτό το φαινόμενο στο οποίο καταγράφονται οι απώλειες των πάγων αλλά και οι πιθανές επιπτώσεις που θα έχουν αυτές οι απώλειες τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε πλανητικό.
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των τελευταίων σχετικών μετρήσεων στην Ανταρκτική τα οποία είναι… σοκαριστικά.
Κολοσσιαίες απώλειες
Οπως αναφέρεται στην έκθεση της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, στην Ανταρκτική λιώνουν ετησίως 130 δισ. τόνοι πάγων την τελευταία δεκαετία – μάλιστα η τήξη αυτή έχει επιταχυνόμενο ρυθμό.
Για να περιγράψει την ποσότητα του επιπλέον νερού που πέφτει στη θάλασσα κάθε χρόνο, η έκθεση αναφέρει ότι το νερό αυτό θα μπορούσε να γεμίσει 1,3 εκατομμύρια πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.
Οι μεγαλύτερες ποσότητες πάγων λιώνουν στα σημεία όπου οι ηπειρωτικές περιοχές έρχονται σε επαφή με τη θάλασσα, όπως στη Χερσόνησο της Ανταρκτικής.
Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, συμβαίνει επειδή το νερό της θάλασσας έχει εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών αυξημένη σε σχέση με το παρελθόν θερμοκρασία με αποτέλεσμα να λιώνει τους πάγους με τους οποίους έρχεται σε επαφή.
Υπάρχουν σενάρια σύμφωνα με τα οποία, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σε 100-200 χρόνια η στάθμη της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο θα έχει αυξηθεί κατά τρία μέτρα.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές της Γης να βυθιστούν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για δισεκατομμύρια κατοίκους που θα ζουν εκεί.
Πηγή: tovima