MENU

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ χάος! “Βυθίζεται” στη δίνη του πολέμου η Υεμένη!

75 νεκροί , ισχυρές εκρήξεις και το απόλυτο χάος αφού δεν υπάρχουν δυνάμεις ασφαλείας. Πιο συγκεκριμένα οι δυνάμεις ασφαλείας δεν είναι πολλές
στην περιοχή. Ομάδες ενόπλων κυκλοφορούν, ενίοτε πάνω σε άρματα μάχης, προσπαθώντας να επιβάλουν τον δικό τους νόμο στο Άντεν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης, όπου επικρατεί χάος, εν μέσω πυρών κι εκρήξεων, σύμφωνα με τις πηγές από το ρεπορτάζ.
Το απόγευμα του Σαββάτου όλη η πόλη ταρακουνήθηκε από τις ισχυρές εκρήξεις σε μια μεγάλη αποθήκη όπλων, σε μια σπηλιά στο όρος Τζέμπελ Χάντιντ, όχι μακριά από το λιμάνι.
Παραδομένη από την Παρασκευή σε πλιατσικολόγους, η αποθήκη όπλων αυτή του στρατού έγινε θέατρο συγκρούσεων και αψιμαχιών, όπως αναφέρει σχετικό άρθρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε ο διευθυντής των υγειονομικών υπηρεσιών του Άντεν Αλ Χέντερ Λασουάρ ανασύρθηκαν “14 απανθρακωμένα πτώματα” από το εσωτερικό της αποθήκης. Πολίτες κατηγόρησαν τους Χούτι και ανθρώπους πιστούς στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ ότι προκάλεσαν την έκρηξη στην αποθήκη.
Κι ενώ ο απολογισμός τριών ημερών συγκρούσεων στην Υεμένη αυξήθηκε στους 75 νεκρούς σήμερα, οι κάτοικοι του Άντεν κλείστηκαν στα σπίτια τους, όπως ανέφερε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Τα εμπορικά καταστήματα ήταν κλειστά στη συντριπτική τους πλειονότητα και οι κυριότεροι οδικοί άξονες διεκδικούνταν από αντίπαλες ομάδες ενόπλων. Την ίδια στιγμή, ομάδες νεαρών εθελοντών σχηματίζουν επιτροπές αυτοάμυνας έναντι των Χούτι, που επιδιώκουν να καταλάβουν την πόλη.
Νωρίτερα το πολεμικό ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας απομάκρυνε δεκάδες ξένους διπλωμάτες από την Υεμένη, ενώ ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απέσυρε τους ξένους εργαζομένους του από τη χώρα, μετά την τρίτη νύχτα αεροπορικών βομβαρδισμών από μια συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία με στόχο να ανακοπεί η προέλαση των Χούτι, μιας δύναμης που το Ριάντ θεωρεί προσκείμενη στο Ιράν.Η στρατιωτική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, που εξέπληξε πολλούς παρατηρητές, καθώς το συντηρητικό σουνιτικό βασίλειο συνήθως ασκεί επιρροή με οικονομικά μέσα, σχεδιάζεται να διαρκέσει έναν μήνα, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να φθάσει τους έξι ή περισσότερους, εκτιμούν διπλωματικές πηγές στον Κόλπο.Ένας αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας υποστήριξε απόψε ότι στους βομβαρδισμούς που έχουν γίνει, καταστράφηκαν οι περισσότεροι βαλλιστικοί πύραυλοι που είχαν πέσει στα χέρια των Χούτι όταν κατέλαβαν εγκαταστάσεις του στρατού.“Πιστεύουμε ότι καταστρέψαμε τα περισσότερα από αυτά τα μέσα”, είπε ο εκπρόσωπος της συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία, ο ταξίαρχος Άχμεντ Ασέρι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ριάντ.
Παράλληλα, στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, ο Υεμενίτης υπουργός Εξωτερικών Ριάντ Γιασίν δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστεί εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων στην επέμβαση εναντίον των Χούτι.