MENU

Έρχεται «μεγάλος αδελφός» των τραπεζικών λογαριασμών

Θέμα χρόνου είναι να μπορούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να έχουν ενημέρωση για τις αναλυτικές κινήσεις των λογαριασμών των φορολογουμένων.

Το Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών του υπουργείου Οικονομικών θα είναι το επόμενο διάστημα έτοιμο, σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη.


Στην παρούσα φάση, το σύστημα μπορεί να λαμβάνει εντός 24 ωρών ηλεκτρονική απάντηση από τις τράπεζες στα αιτήματα που διαβιβάζουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για καταθετικούς λογαριασμούς που είχαν ή έχουν φορολογούμενοι την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με το έγγραφο, δρομολογείται πλέον και η δεύτερη φάση του Συστήματος προκειμένου οι τράπεζες να στέλνουν και αναλυτικές κινήσεις λογαριασμών.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή ως απάντηση σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκος Νικολόπουλος, για το κατά πόσον η κυβέρνηση επιθυμεί να συνεργαστεί με τον κ. Φαλσιανί.

«Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης οι σχετικές πληροφορίες για την κίνηση τραπεζικών λογαριασμών θα περιέρχονται ταχύτερα στις ελεγκτικές υπηρεσίες και αυτό θα έχει αποτέλεσμα την επιτάχυνση του ελεγκτικού έργου» αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών.
Όπως ειδικότερα αναφέρεται, έχει συσταθεί το Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών με σκοπό να διευκολύνει τη διαβίβαση προς τα τραπεζικά ιδρύματα αιτημάτων παροχής πληροφοριών σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων. Στο σύστημα έχουν ενταχθεί το ΚΕΦΟΜΕΠ το ΚΕΜΕΕΠ καθώς και οι ΔΟΥ που διενεργούν ελέγχους.

Παράλληλα, η κ. Βαλαβάνη διαβιβάζει στη Βουλή ένα ακόμη έγγραφο, μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, αναφορικά με αποστολή εμβασμάτων από πολιτικούς αρχηγούς.

Με το έγγραφο ο βουλευτής ενημερώνεται ότι «σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας, ενεργείται από το ΣΔΟΕ προκαταρκτική εξέταση προς διακρίβωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων κατά τη μεταφορά κεφαλαίων (άνω των 100.000 ευρώ) στο εξωτερικό για το χρονικό διάστημα 2009 έως Ιούνιος 2012 από 54.246 φυσικά πρόσωπα που αναφέρονται σε καταστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Ο έλεγχος των φορολογουμένων που έστειλαν τα έτη 2009, 2010 και 2011 χρηματικά εμβάσματα στο εξωτερικό ποσού 50.000 ευρώ και πάνω διενεργείται από το ΚΕΦΟΜΕΠ».

Στο ειδικότερο ερώτημα για τα πολιτικά πρόσωπα, η κ. Βαλαβάνη ενημερώνει τον βουλευτή ότι «σε εκτέλεση εισαγγελικών παραγγελιών ενεργείται από το ΣΔΟΕ προκαταρκτική εξέταση προς διακρίβωση ενδεχομένως διαπράξεως αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιόποινων πράξεων οικονομικής φύσεως που αφορά σε αιρετά και διορισμένα πολιτικά πρόσωπα».

Σημειώνει στο σημείο αυτό ότι οι υποθέσεις εποπτεύονται από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς και ο έλεγχος διενεργείται από τις αρμόδιες διευθύνσεις του ΣΔΟΕ με βάση τα ειδικότερα διαλαμβανόμενα στις παραγγελίες. «Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών αποτελούν στοιχεία της τυχόν δικογραφίας, εφόσον εντοπίζονται αξιόποινες πράξεις και είναι απόρρητα ή εμπίπτουν στις διατάξεις περί φορολογικού απορρήτου και οι υποθέσεις των Εισαγγελικών Παραγγελιών καλύπτονται από τη μυστικότητα της προδικασίας» αναφέρει η αναπληρωτής υπουργός.