MENU

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ O άνθρωπος της τελευταίας στιγμής;

Το Μέγαρο Μαξίμου με το non paper-σοκ το απόγευμα της Τρίτης έδωσε ένα ακόμη συναρπαστικό στιγμιότυπο του παγκοσμίου πολιτικού θρίλερ στο
επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η Ελλάδα.
Το απόλυτο αδιέξοδο περιέγραψε ο non paperάκιας του Μαξίμου σε μια προσπάθεια να προετοιμάσει τους εγκεφαλικούς Ελληνες για τα χειρότερα που έρχονται.
Το Μαξίμου δεν αρκέστηκε μόνο σ΄αυτό αλλά απεδωσε την εμπλοκή στην κόντρα που υπάρχει ανάμεσα σε ΔΝΤ και ΕΕ-για την ακρίβεια ανάμεσα σε Γερμανία και ΗΠΑ.


Οπως απεκάλυψε το Κουρδιστό Πορτοκάλι η Μέρκελ προσφέρει 50 δις ευρώ στον Τσίπρα με επιτόκιο 0,5% με την προυπόθεση η ελληνική κυβέρνηση να αποπληρώσει το ΔΝΤ και να απεμπλακεί από τους Αμερικανούς. Οι τελευταίοι αντιδρούν άγρια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο (εδώ είπαν αμάν να πατήσουν πόδι στην Ευρώπη) και ο Τσίπρας αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την κόντρα μεταξύ του κόντρα. Είναι πολύ πιθανόν αυτό να του έχει γυρίσει ήδη μπούμεραγκ.
Οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους προειδοποιεί το Μαξίμου και σημειώνει ότι ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις, πλέον, είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει  προς την κατεύθυνση ενός «έντιμου συμβιβασμού».
Εντούτοις, όπως υπογραμμίζει το Μαξίμου, η διαφορά στρατηγικής ανάμεσα στους θεσμούς δημιουργεί εμπόδια.

Το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές τους στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.
Από την πλευρά της η Κομισιόν θέτει  κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους και θέτει χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το σύνολο των θεσμών έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά [ΔΝΤ] και πρωτογενές πλεόνασμα [Κομισιόν]. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους τονίζει το Μαξίμου.
Έχοντας η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποιήσει την κραυγαλέα αντίφαση πήρε την πρωτοβουλία:
α. Να μη φέρει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας.
β. Να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή.
Πάντως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δείχνει, σήμερα τουλάχιστον, πολύ αισιόδοξη. Ηδη στο πολιτικό παρασκήνιο γίνεται λόγος για δραματικές εξελίξεις και ήδη αρχίζει να διαμορφώνεται ένα κλίμα πτώσης της κυβέρνησης Τσίπρα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου έδειχνε πολύ σίγουρος για το ενδεχόμενο-λίαν συντόμως-να κληθεί το ΠΟΤΑΜΙ να βάλει (κυβερνητική) πλάτη. Κάποιοι κάνουν λόγο ακόμη και για παραίτηση απελπισίας του Αλέξη Τσίπρα-αλά ΓΑΠ.
Τις τελευταίες ώρες πάντως παίζει δυνατά το όνομα του πρώην κεντρικού τραπεζίτη (και μπαρουτοκαπνισμένου) Γιώργου Προβόπουλου, σε έναν ακόμη ρόλο του ανθρώπου της ύστατης (πριν την απόλυτη χρεοκοπία) στιγμής.