MENU

SOCIETE GENERALE: Έρχονται ραγδαίες εξελίξεις με διάσπαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και εκλογές

Περιπλέκονται οι εξελίξεις, καθώς τα όσα ζητά το ΔΝΤ για ομαδικές απολύσεις μπλοκάρουν την διαπραγμάτευση εκ νέου.
Η συνεδρίαση της ΕΚΤ την 6η Μαΐου έχει μεγάλη σημασία, ενώ διεθνείς οίκοι εκτιμούν ότι θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις με διάσπαση της κυβερνητικής συμμαχίας και πιθανώς εκλογές.

Αυτό, όπως αναφέρει η Societe Generale, θα προκύψει αν μια συμφωνία οδηγηθεί στο κοινοβούλιο και συναντήσει εκεί την αντίδραση μέρους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Κατά πρώτον, όμως, το ζήτημα είναι τι θα κάνει η ΕΚΤ στις 6 του μήνα. Η αύξηση της δυνατότητας έκδοσης εντόκων που ειπώθηκε από τον Κερέ, θα απαιτεί παράλληλη αύξηση και του ELA για να καλυφθεί. Είναι όμως πολύ δύσκολο να γίνει, καθόσον δεν υπάρχει ή δεν διαφαίνεται συμφωνία. 

Η πιθανότερη λύση κατά τη Societe Generale είναι μια νέα συμφωνία, η οποία όμως θα προκύψει μετά από πολιτικές ανακατατάξεις και νέες ισορροπίες που θα διαμορφωθούν και ενδέχεται να περιλαμβάνουν εκλογές. Σε μια τέτοια περίπτωση η Ευρώπη μπορεί να δώσει λύση, ακόμα και αν η αρχική διαχείριση και άρνηση της τρέχουσας κυβέρνησης, οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός ή, όπως το αναφέρει, τεχνικό default. 

Οι Ευρωπαίοι εταίροι-πιστωτές σε μια τέτοια περίπτωση θα εξομαλύνουν την κατάσταση εφόσον υπάρξει η συμφωνία που θέλουν. Η εξέλιξη αυτή που, κατά την Societe, θα οδηγήσει στο νέο πακέτο ύψους 60-80 δισ. συγκεντρώνει πιθανότητες 60%. 

Από την άλλη πλευρά, πιστωτικό γεγονός με capital controls και έκδοση IOU με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται από την τρέχουσα κυβέρνηση συγκεντρώνει μόλις 20% για την γαλλική τράπεζα. Μόλις 20% συγκεντρώνει ένα GREXIT.