MENU

Προαναγγέλλει "κούρεμα" του ελληνικού χρέους ο Τζ.Λιου λίγο πριν την καθοριστική Σύνοδο Κορυφής

ΤΕΛΟΣ ΧΡΟΝΟΥ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ή ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΡΗΞΗ ΣΗΜΕΡΑ.Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής κρίνει πλέον τα πάντα. Ή θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών
(ή τουλάχιστον θα γίνει το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή) ή η κατάσταση θα οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο με τον κίνδυνο εξόδου από την ευρωζώνη να καθίσταται ορατός, όταν ήδη οι κλειστές τράπεζες έχουν προκαλέσει ασφυξία στην ελληνική οικονομία.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε χθες μέχρι και τη νύχτα, όπου μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ και το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, μπαράζ επικοινωνιών με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους (Μέρκελ, Λαγκάρντ, Ντράγκι κ.α.) προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για τη σημερινή συνάντηση Κορυφής.
Είχε, επίσης, μία ακόμη τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου, παρουσία και του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος προανήγγειλε επί της ουσίας «κούρεμα» του χρέους. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου κατά την συνομιλία Τσίπρα-Λιου αναφέρθηκε πως «η Ουάσινγκτον προσβλέπει στην επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ της Αθήνας και άλλων παραγόντων για την επίλυση της ελληνικής κατάστασης».
Ο κ. Λιου εξέφρασε την ελπίδα ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα «θα επιτρέψει στην Ελλάδα να κάνει δύσκολες αλλά αναγκαίες οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να καταφέρει βιωσιμότητα του χρέους μέσα στην ευρωζώνη». Και εδώ είναι το πολύ σημαντικό. Μιλάει ανοιχτά για «κούρεμα» του χρέους. 
Σημειώνεται πως ο Τζάκ Λιου λειτουργώντας με εντολή Ομπάμα έχει επικοινωνήσει πολλές φορές με τον Αλέξη Τσίπρα το τελευταίο διάστημα δείχνοντας τη διάθεση της Ουάσιγκτον για λύση στην ελληνική κρίση, ενώ δεν είναι τυχαία η δημοσιοποίηση της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ την προηγούμενη εβδομάδα, κάτι που χρησιμοποιεί και αναμένεται να θέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής για μια βιώσιμη συμφωνία.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα χρησιμοποιήσει και το «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα όχι για να εκβιάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά για να τους πείσει για την ανάγκη μίας έντιμης και βιώσιμης συμφωνίας. Γι’ αυτό άλλωστε έκανε και συγκεκριμένες κινήσεις στέλνοντας μηνύματα προς τους δανειστές.
Αρχικά, συγκάλεσε το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και κατέληξε σε ένα κοινά συμφωνημένο πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να κινείται μία συμφωνία. Στο μέτωπο αυτό εντάχθηκαν η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Έτσι, ο πρωθυπουργός έριξε ενωτικές γέφυρες προς τις δυνάμεις του «Ναι» και διαβεβαίωσε ότι στόχος του είναι η παραμονή στην ευρωζώνη με την επιδίωξη συμφωνίας.
Επίσης, με τον τρόπο αυτό έκανε σαφές πως πλέον η όποια συμφωνία έχει την αποδοχή όλων των ελληνικών κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής που δεν παρέστη και του ΚΚΕ που διαφώνησε σε όλα. 
Ο πρωθυπουργός έστειλε επίσης ένα μήνυμα στους δανειστές απομακρύνοντας τον Γιάνη Βαρουφάκη και αντικαθιστώντας τον από το μετριοπαθή Ευκλείδη Τσκαλώτο, ο οποίος πάντως δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί μία μη βιώσιμη συμφωνία.
Παράλληλα, δε, με τις κινήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και οι δανειστές έστειλαν το δικό τους μήνυμα μέσω της ΕΚΤ, η οποία δεν αύξησε τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες και «κούρεψε» τα εχέγγυά τους. Αυτό σημαίνει πως η ρευστότητα στο σύστημα τελειώνει τις αμέσως επόμενες ημέρες και η προοπτική ανοίγματος των τραπεζών απομακρύνεται. 
Είναι προφανές πως η ελληνική πλευρά επιδιώκει μία συμφωνία, όπως άλλωστε και οι δανειστές που δεν θέλουν να χάσουν τα λεφτά τους, αλλά πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα την κάνει αποδεκτή αν δεν έχει αναδιάρθρωση ή ελάφρυνση του χρέους. Μέχρι το βράδυ θα ξέρουμε…