MENU

Ολοκληρώθηκε η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Σε έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο μετά από πρόταση του Α.Τσίπρα

ΔΕΝ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Σε έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο τελικά θα οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από την μαραθώνια συνεδρίαση της ΚΕ η οποία τέλειωσε πριν από λίγο.
Το έκτακτο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο ήταν η πρόταση του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα έναντι αυτή της της αριστερής Πτέρυγας και του Π.Λαφαζάνη η οποία ήθελε τη διεξαγωγή του διαρκούς συνεδρίου μέσα στον Αύγουστο.
Πιο συγκεκριμένα αρχικά στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ έγινε γνωστό ότι θα έμπαιναν προς ψήφιση τρεις προτάσεις.
Η μία για έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο, η δεύτερη για έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο με απόφαση της ΚΕ για σύσταση επιτροπής που θα ετοιμάσει σχέδιο απεμπλοκής από το μνημόνιο, και η τρίτη πρόταση για διαρκές συνέδριο αρχές Αυγούστου.
Λίγο αργότερα αποσύρθηκε η δεύτερη πρόταση. Έτσι τα μέλη της ΚΕ ψήφισαν για δύο προτάσεις:
Η μία για έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο (πρόταση του πρωθυπουργού) και  η δεύτερη για διαρκές συνέδριο αρχές Αυγούστου (πρόταση αριστερής πτέρυγας).
Τελικά περίπου στις 00:10 ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία (δεν χρειάστηκε καν να γίνει καταμέτρηση) να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ σε έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, η ΚΕ υιοθέτησε ψήφισμα κατά της στοχοποίησης από τα ΜΜΕ μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ «για τα φαινόμενα κανιβαλισμού που διαδραματίζονται στα τηλεοπτικά κανάλια τις τελευταίες ημέρες».
Εχθές το μεσημέρι ο  πρωθυπουργός κατά την ομιλία του αιφνιδίασε τους σύνεδρους ζητώντας τη διενέργεια δημοψηφίσματος, εσωκομματικού αυτή τη φορά για την έγκριση από το κόμμα εάν η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ή όχι.
Η πρόταση για  εσωτερικό δημοψήφισμα δεν συγκέντρωσε  την προτίμηση των συνέδρων της ΚΕ. Το θέμα εσωτερικού δημοψηφίσματος απορρίφθηκε από την  αριστερή πτέρυγα του κόμματος ενώ ο Π.Λαφαζάνης περιέγραψε το ζήτημα λέγοντας: ««Πόσα δημοψηφίσματα θα κάνουμε πια; Κάναμε και πήραμε 62%»
Στο μεταξύ οι εσωτερικές συγκρούσεις, όπως ήταν αναμενόμενο ήταν έντονες.
Η πρόεδρος της Βουλής επιτέθηκε στον Α.Τσίπρα λέγοντας χαρακτηριστικά  «οι πολίτες ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ για να καταργήσει τα μνημόνια» και «δεν μπορεί να εννοούσαμε πως όποιος υπερασπίζεται το Σύνταγμα είναι γελοίος, γραφικός ανεύθυνος και πολιτικά ανήλικος», μετά την ευθεία αναφορά στο πρόσωπό της από τον πρωθυπουργό σε χθεσινή του συνέντευξη.
Ταυτόχρονα ο Π.Λαφαζάνης στην δική του τοποθέτηση ήταν πολύ πιο ευθύς λέγοντας χαρακτηριστικά  «δεν έχουμε δημοκρατία αλλά δικτατορία του ευρώ» ενώ  επέμεινε ότι υπάρχουν 35 δισ. ευρώ σε χαρτονομίσματα τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα.
Στο μεταξύ πληροφορίες θέλουν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ανεξαρτητοποιούνται αφού είναι ανάμεσα στους 17 που παραιτούνται με επιστολή τους από τη ΚΕ. Πρόκειται για τους Κοδέλα, Χατζηλάμπρου, Σωτηρίου που αναφέρονται στην ΚΟΕ.
Από την ΚΕ παραιτήθηκε και ο Ρούντι Ρινάλντι εξαπολύοντας ευθείες βολές κατά του Μεγάρου Μαξίμου. «Έχει τεράστια ευθύνη το Μαξίμου και ο Αλέξης Τσίπρας και δεν μπορώ να είμαι στα καθοδηγητικά όργανα. Κάτι δεν πάει καλά σ' αυτή την κατάσταση»
To βράδυ, υπήρξε και ένα φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στον Νίκο Παππά και την Ζωή Κωνσταντοπούλου, με παρεμβολή του πατέρα του υπουργού Επικρατείας Στέλιου και πρωταγωνίστρια την μητέρα της Προέδρου της Βουλής Λίνας Αλεξίου. 
Όλα ξεκίνησαν με την ομιλία του Νίκου Παππά ο οποίος είπε ότι επιτέλους η βουλή θα πρέπει να διορίσει πρόεδρο του ΕΣΡ για να προχωρήσει το νομοσχέδιο.
Στο σημείο εκείνο παρενέβη και ο πατέρας του υπουργού, Στέλιος Παππάς, ο οποίος είπε ότι«κάποιοι έχουν συγγενείς στο ΕΣΡ», φωτογραφίζοντας την μητέρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου που είναι προσωρινή πρόεδρος του Συμβουλίου.
Η πρόεδρος της Βουλής, τότε ζήτησε το λόγο επί προσωπικού λέγοντας στον κ. Παππά «Δεν σου επιτρέπω», ενώ στη συνέχεια παρουσίασε το αγωνιστικό παρελθόν της μητέρας της Λίνας Αλεξίου