MENU

Στο ίδιο έργο θεατές! Διαψεύδει Τσίπρα η Κομισιόν: Δεν ζητήσαμε αλλαγή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

 Σε πλήρη διάψευση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της αλλαγής του ΦΠΑ προχώρησε η Κομισιόν, δια της εκπροσώπου του Π. Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ.

Η κ. Μπράιτχαρτ συγκεκριμένα δήλωσε από Βρυξέλλες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να αλλάξουν τη νομοθεσία για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Ερωτηθείσα σχετικά με το θέμα, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης της Επιτροπής προς τους εκπροσώπους του Τύπου, η κ. Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλει ΦΠΑ 23% στους παρόχους υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης. Σημείωσε ότι αυτό δεν είναι κάτι που ζήτησε η Επιτροπή και ότι το Μνημόνιο δεν προβλέπει τίποτα για το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Συνεχίζοντας, η Α. Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι ο ΦΠΑ ήταν μέρος του νομοθετικού πακέτου που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 14 Αυγούστου.

Τέλος, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν ότι εκ πρώτης όψεως η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν φαίνεται να αντιβαίνει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση εξέτασε τις τελευταίες ημέρες σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε δίμηνη αναστολή της εφαρμογής του μέτρου, προκειμένου να εξεταστεί από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Ωστόσο, τα σχέδια αυτά πάγωσαν λόγω "αντίρροπων δυνάμεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά επελέγη η λύση να δοθεί μόνο μια παράταση οκτώ ημερών στην εφαρμογή του μέτρου προκειμένου να υπάρξει χρόνος για περαιτέρω διαβούλευση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, με τα έως τώρα δεδομένα η εφαρμογή του μέτρου προχωρά κανονικά.
Μ. Σπυράκη προς Κομισιόν: "Μπορεί ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση να αντικατασταθεί με ισοδύναμα ίσης αξίας;"
Στο μεταξύ, κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία ζητά να μάθει αν η επιβολή ΦΠΑ 23% στην Εκπαίδευση μπορεί να αντικατασταθεί με ισοδύναμα ίσης αξίας, σε συνεννόηση με τους πιστωτές είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, κατέθεσε πριν από λίγο η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη.
 
Στην ερώτησή της η ευρωβουλευτής ερωτά επίσης και αν ισχύει σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε. επιβολή ΦΠΑ για την ιδιωτική εκπαίδευση
 
όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση της ευρωβουλευτού: "Η Μαρία Σπυράκη αναλογιζόμενη την οικονομική επιβάρυνση που θα πλήξει την μέση ελληνική οικογένεια που στέλνει τα παιδιά της στα φροντιστήρια για να μάθουν ξένες γλώσσες αλλά και για να εισαχθούν στα Πανεπιστήμια, από την πρώτη στιγμή τάχθηκε αντίθετη στην εφαρμογή του μέτρου και σε συνεργασία με τον Τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ καθηγητή Θόδωρο Φορτσάκη έστειλε (18/8/15) κοινή επιστολή στον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Παιδείας κ. Τιμπόρ Ναβράτσις αλλά και στους υπόλοιπους 27 υπουργούς Παιδείας ζητώντας τους να βοηθήσουν ώστε να ανασταλεί η εφαρμογή του μέτρου.
 
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση εξαιτίας των δεσμεύσεων του Αλέξη Τσίπρα προς τους πιστωτές, δεν δύναται να αναλάβει καμία απόφαση, αυξάνοντας την αγωνία της ελληνικής οικογένειας αλλά και χιλιάδων επαγγελματιών του κλάδου οι οποίοι στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, δεν γνωρίζουν τι τιμές πρέπει να χρεώσουν".
 
Ολόκληρη η ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη, έχει ως εξής:
 

 
Η επιλογή της Ελληνικής Κυβέρνησης για επιβολή ΦΠΑ 23% σε όλες τις υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης, ήτοι στα ιδιωτικά σχολεία, στα φροντιστήρια, στα κέντρα ξένων γλωσσών, στα κέντρα ηλεκτρονικών υπολογιστών, στα κολλέγια.
 
•       Επιβλήθηκε με αποκλειστική πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης, αντί άλλου ισοδυνάμου
•       Θα οδηγήσει σε δυσμενή διάκριση μεταξύ των μαθητών που θα μπορούν να καταβάλλουν τα αυξημένα δίδακτρα και εκείνων που θα αδυνατούν.
•       Θα ενισχύσει τη φοροαποφυγή, διότι πολλοί ιδιωτικοί οργανισμοί εκπαίδευσης θα εξαναγκασθούν να υιοθετήσουν ανάλογες πρακτικές για να εξασφαλίσουν την οικονομική επιβίωσή τους
•       Θα αποστερήσει την οικονομία από την καταβολή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, διότι πολλοί ιδιωτικοί οργανισμοί εκπαίδευσης θα οδηγηθούν στο κλείσιμο και πολυάριθμοι εκπαιδευτικοί στην απόλυση
•       Εισάγει προφανώς δυσμενή μεταχείριση των Ελλήνων μαθητών σε σχέση με τους μαθητές των άλλων κρατών μελών που απολαμβάνουν τη δυνατότητα ιδιωτικής συμπληρωματικής εκπαίδευσης χωρίς υπέρογκα δίδακτρα, αφού δεν καταβάλουν ΦΠΑ 23%.
 
Ερωτάται η Επιτροπή:
 
1.     Είναι η επιβολή ΦΠΑ 23% στις υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης συμβατή με το γράμμα και το πνεύμα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας;
2.     Ισχύει επιβολή ΦΠΑ 23% στις υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ;
3.       Δύναται η ελληνική κυβερνηση σε συννενόηση με τους πιστωτές να αντικαταστήσει το μέτρο με μέτρο ισοδύναμης απόδοσης από το σκέλος των δαπανών, δεδομένου οτι η δημοσιονομική συνεισφορά του εν λόγω μέτρου ανέρχεται σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ σε 168 εκ;
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
capital.gr