MENU

ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΜΑΜΟΥΘ 31.000.000 ευρώ στην Ολλανδική “Αθηναική Ζυθοποιΐα” Δείτε πως η Ολλανδική πολυεθνική διέλυε τις ανταγωνιστικές μικρές Ελληνικές ζυθοποιΐες

Τα συμφέροντα της Ολλανδικής πολυεθνικής φαίνεται ότι στήριζε ο


ΣΥΡΙΖΑ, που παραλίγο να καταστρέψει τις μικρές ανεξάρτητες Ελληνικές ζυθοποιίες,..όταν σχεδίαζε να τις υπεροφορολογήσει στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και προκάλεσε σάλο αντιδράσεων. Ευτυχώς, υπό το φόβο της πτώσης της συγκυβέρνησης και στην προσπάθεια του Τσίπρα να μην εγκαταλείψει την καρέκλα που έχει”γαντζωθεί” το μέτρο δεν πέρασε.
Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του αθέμιτου ανταγωνισμού, του Ολλανδικού παρακράτους που προστέτευε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήθελε να φορολογήσει στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, -αποσύρθηκε μετά από τριγμούς που θα έριχναν την συγκυβέρνηση- παραθέτουμε τα παρακάτω στοιχεία.
Οι Ολλανδοί της “Αθηναϊκή Ζυθοποιΐα” έχουν το 85% της Ελληνικής αγοράς μπύρας.
Την τελευταία 10ετια έχουν κέρδη στην Ελλάδα 9 δις ευρώ.
Οι Ολλανδοί με τα λεφτά του μέσου Έλληνα που κερδίζουν εξαγοράζουν άλλα εργοστάσια μπύρας στην Ευρώπη.
Μόνο ψίχουλα από αυτά τα κέρδη επανα-επενδύονται στην Ελλάδα.
Η Ηeineken πουλιέται στα Ελληνικά Σούπερ Μάρκετς 60% υπερτιμημένη από τα αντίστοιχα Oλλανδικά !!!!!.
Και όλα αυτά μέχρι πρόσφατα με τις ευλογίες και την ανοχή του Ελληνικού Κράτους.
Το Ολλανδικό μονοπώλιο μπύρας είναι παρακράτος.
Εκβιάζει, πιέζει, υποβάλλει κανόνες, μπλοκάρει τον ανταγωνισμό.
Στα Σουπερ μάρκετς, πρατήρια, κάβες, χονδρεμπόρους, εστιατόρια, ταβέρνες, σουβλατζίδικα. καφενεία, μπαρ, ψιλικατζίδικα, φαστ φουντάδικα, πιτσαρίες κτλ δεν βρίσκει κανείς άλλες μπύρες παρά μόνο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.
Κάνουν παράνομα ιδιωτικά συμβόλαια για την αποκλειστική διάθεση των προϊόντων τους.
Γέμισαν την αγορά με ΔΩΡΕΑΝ ψυγεία , όπου υπάρχει χώρος μόνο για τα προϊόντα τους.
Μας εκμεταλλεύονται ,εξάγουν τα κέρδη τους οι φιλέλληνες Ολλανδοί.  Και ας μην ξεχνάμε ότι παρουσιάζουν το Fyrom σαν Μακεδονία.
Πρόστιμο-μαμούθ 31 εκατ. ευρώ στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία από την επιτροπή ανταγωνισμού
Βαρύς έπεσε ο πέλεκης της δικαιοσύνης με πρόστιμο μαμούθ. συνολικού ύψους 31.451.211 ευρώ επιβλήθηκε στην Αθηναϊκή Ζυθοποιΐα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για αθέμιτο ανταγωνισμό και κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στον κλάδο της μπύρας.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, από την ενδελεχή έρευνα της Επιτροπής προέκυψαν στοιχεία τα οποία κατέδειξαν ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιΐα Α.Ε. είχε υιοθετήσει και υλοποιούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, μια ενιαία και στοχευμένη πολιτική για τον αποκλεισμό και τον περιορισμό των δυνατοτήτων ανάπτυξης των ανταγωνιστών της, κυρίως, με την επιβολή αποκλειστικότητας σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής πώλησης, αλλά και μέσω άλλων πρακτικών, οι οποίες είχαν ως σωρευτικό αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού σε επιμέρους αγορές διανομής και διάθεσης προϊόντων ζύθου.
Ειδικότερα, η πολιτική της Αθηναϊκής Ζυθοποιΐας Α.Ε. περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, πρακτικές που κατέτειναν σε αποκλειστική προμήθεια στην αγορά επιτόπιας κατανάλωσης (μεγάλοι πελάτες / αλυσίδες εστίασης και λοιπά τελικά σημεία), με τη χορήγηση σ’ αυτούς σημαντικών χρηματικών και άλλου είδους υπό τους όρους όμως αποκλειστικότητας ή/και περιορισμού του εφοδιασμού τους από ανταγωνιστικούς προμηθευτές, καθώς και με την επιβολή, υπό τις αυτές πάντοτε δεσμεύσεις, εκπτώσεων πίστης και στόχων πωλήσεων. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιΐα υλοποιούσε, επίσης, περιοριστικές του ανταγωνισμού πρακτικές προς χονδρεμπόρους, όπως η παροχή σε αυτούς σημαντικών οικονομικών κινήτρων έναντι περιορισμού του εφοδιασμού τους από ανταγωνιστές, προνομιακών όρων πίστωσης, και με την άσκηση παράλληλης πίεσης για διακοπή της διακίνησης ανταγωνιστικών σημάτων.
Με την ίδια απόφασή της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, υποχρέωσε την εταιρία Αθηναϊκή Ζυθοποιΐα, πέραν του προστίμου, να παραλείπει παρόμοιας φύσεως ενέργειες στο μέλλον και να καταρτίζει εφεξής έγγραφες συμβάσεις με ανάλογη προσαρμογή των όρων προς αποφυγή επανάληψης τέτοιων παραβατικών συμπεριφορών.
Σημειώνεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε την έρευνα έπειτα από καταγγελία της «Μύθος Ζυθοποιΐα», ενώ η εξέταση της υπόθεσης ξεκίνησε το 2005.
Απάντηση της Αθηναϊκής Ζυθοποιϊας
Άμεση ήταν η απάντηση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας έπειτα από την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για επιβολή προστίμου.
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της Επιτροπής, θεωρεί την απόφαση άδικη και αβάσιμη και δηλώνει ότι θα προσφύγει άμεσα στη δικαιοσύνη για να προασπίσει τα δικαιώματα της και να αποκαταστήσει τη φήμη της, θέτοντας τις πραγματικές διαστάσεις της εικόνας της αγοράς μπίρας.
Θεωρούμε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έλαβε υπόψη τα στοιχεία που υποβλήθηκαν από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ούτε έδωσε τη δέουσα προσοχή στις θεμελιώδεις εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα στην αγορά μπίρας όλα αυτά τα χρόνια, όπως την αύξηση των εταιριών που παράγουν και εμπορεύονται προϊόντα μπίρας από 5 το 2000, σε πάνω από 25 το 2014, αλλά και το γεγονός ότι το μερίδιο αγοράς της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας περιορίστηκε από 73% το 2000, σε περίπου 50% σήμερα. Αυτά τα γεγονότα αποδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο ότι η αγορά της μπίρας στην Ελλάδα είναι ελεύθερη και ανοιχτή στον ανταγωνισμό.
Να σημειωθεί ότι εδώ και μέρες η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, καταγγέλλει πολιτική παρέμβαση (παραπέμποντας σε παραινέσεις του υφυπουργού κ. Τέρενς Κουικ, να παρθεί σχετική απόφαση κάτω από το βάρος της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας).
Όπως συνεχίζει η εταιρεία στην ανακοίνωση της: «Είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι η απόφαση της Επιτροπής μεταφράζει με τρόπο άδικο το γεγονός ότι είμαστε ο μεγαλύτερος παίκτης σε αυτήν την αγορά, θεωρώντας το συνώνυμο παραβίασης του ανταγωνισμού, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι η ανάπτυξη της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην ελληνική αγορά έγινε μέσα από συνεχείς επενδύσεις για περισσότερα από 50 χρόνια.
Επιπλέον, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ερμηνεύει λανθασμένα τους κανόνες του ανταγωνισμού και αγνοεί το γεγονός ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι η μοναδική εταιρία του κλάδου που δεν ακολουθεί πρακτικές αποκλειστικότητας στην αγορά.
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία θα εξακολουθήσει να δρα με γνώμονα το συμφέρον των καταναλωτών της, τηρώντας πιστά το γράμμα αλλά και το πνεύμα του νόμου, όπως άλλωστε πράττει όλα αυτά τα χρόνια.
http://www.makeleio.gr/?p=493790