MENU

Αιφνιδιαστική κινητοποίηση 30 ρωσικών πολεμικών πλοίων – Στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS και Tu-22M3 μεταστάθμευσαν στο Τατζικιστάν (φωτό, vid)

Ο Β.ΠΟΥΤΙΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΟΜΑΔΕΣ ΚΡΟΥΣΗΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΚΑΚ.Πολεμικός πυρετός επικρατεί στην Ρωσία, καθώς
 τριάντα ρωσικά πολεμικά πλοία τουΣτόλου της Κασπίας ξεκίνησαναιφνιδιαστικές ασκήσεις ενώ στο Τατζικιστάν μεταφέρθηκαν Su-25, Μi-24, Mi-8, στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS και Tu-22M3. Oι ρωσικές βάσεις σε Αρμενία, Αμπχαζία και Ν.Οσετία έχουν τεθεί σε συναγερμό όπως επίσης η Νότια και η Κεντρική Στρατιωτική Περιοχή.

του Βασίλη Καπούλα

O πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έστειλε στην Δούμα προς επικύρωση το σχέδιο δημιουργίας κοινών ομάδων κρούσης που θα δρουν στα σύνορα των χωρών της ΚΑΚ.
Η συμφωνία εφαρμογής και δημιουργίας κοινών ομάδων από τις χώρες ΚΑΚ είχε υπογραφεί στο Μινσκ στις 10 Οκτωβρίου 2014.
«Η εφαρμογή της συμφωνίας θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της συνεργασίας των κρατών μελών της ΚΑΚ στα σύνορα βελτιώνοντας την ασφάλεια, την επάρκεια και αποτελεσματικότητα ώστε να διαφυλαχθεί η αξιόπιστη προστασία των εξωτερικών συνόρων και η ενίσχυση της διασυνοριακής ασφάλειας των κρατών-μελών της ΚΑΚ» αναφέρει η συμφωνία.
Φαίνεται ότι η Ρωσία ετοιμάζεται για νέες περιφερειακές προκλήσεις ενώ ο Στόλος της Κασπίας θα απαντήσει με πυραύλους cruise αν η Τουρκία πέσει στην «παγίδα» και κινηθεί στην Συρία..
Συγκεκριμένα, μεγάλες ασκήσεις με την συμμετοχή τριάντα πολεμικών πλοίων και χιλιάδες στρατιώτες ξεκίνησε η Ρωσία.
Κύριος σκοπός των ασκήσεων είναι να αυξηθεί το επίπεδο ετοιμότητας, εκπαίδευσης και ενοποίησης των μονάδων και να γίνει προετοιμασία για άμεσο απόπλου των πλοίων ενώ θα χρησιμοποιηθούν και πραγματικά πυρά.
Τα σενάρια των ασκήσεων περιλαμβάνουν επίσης απώθηση τρομοκρατικών επιθέσεων, α/α ασκήσεις περιοχής, εξόντωση δικτύων τρομοκρατών και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Ταυτόχρονα, στο πεδίο βολής Kapustin Yar στην περιοχή Astrakhan ξεκίνησαν μεγάλες πυραυλικές ασκήσεις της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιοχής.
Βαλλιστικοί πύραυλοι «Iskander-M» μετακινήθηκαν από την περιοχή Orenburg και αναπτύχθηκαν σε μυστικές τοποθεσίες ενώ μετακινήθηκε εξοπλισμός και οχήματα μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου.
Παράλληλα, στο αεροδρόμιο κοντά στο Dushanbe τεχνικοί και μηχανικοί υποδέχονται τα επιθετικά ελικόπτερα Mi-24 και Mi-8 που μεταφέρθηκαν με An-124.
Tα επιθετικά ελικόπτερα μεταφέρθηκαν στις βάσεις Tolmachevo στο Novosibirsk και Kant στο Κιργιστάν για να συμμετάσχουν στις μεγάλες ασκήσεις Ρωσίας-Τατζικιστάν.
Στην αεροπορική βάση «Kant» μεταφέρθηκαν επίσης και Su-25SM ενώ έχουν μετασταθμεύσει και στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22M3.
Τα στρατηγικά βομβαρδιστικά θα κάνουν την εμφάνιση τους στην Κεντρική Ασία για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια.
Στις ασκήσεις θα λάβουν μέρος 50.000 στρατιώτες και συγκεκριμένα, πεζικό, ειδικές δυνάμεις, τεθωρασκιμένα οχήματα, πυροβολικό ενώ στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών θα παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες.
Σε συναγερμό έχουν τεθεί και οι αερομεταφερόμενες δυνάμεις οι οποίες θα συμμετάσχουν στις μεγάλης κλίμακας ασκήσεις στο Τατζικιστάν.
Oι αερομεταφερόμενες δυνάμεις μεταφέρθηκαν με IL-76 από το Ulyanovsk και το Ivanovo.
Σκοπός θα είναι η καταστροφή των βάσεων των τρομοκρατών.
CdIJIxnWwAIO7l-
CdIJIqJWoAEWvpZ

pronews