MENU

Πάλι πλουτίζει ο Τζόρτζ Σόρος από την κατάρρευση της στερλίνας;

Με άρθρο του στην βρετανική εφημερίδα Guardian την περασμένη εβδομάδα ο Τζόρτζ Σόρος είχε περιγράψει τι ακριβώς θα έκανε μια ενδεχόμενη επικράτηση του «Ναι» στη έξοδο της Βρετανίας
από την Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγώντας την στερλίνα στο χαμηλότερο επίπεδό της σε διάστημα μεγαλύτερο από 30 έτη. Ωστόσο το διεθνές χρηματοπιστωτικό «μακελειό» θα μπορούσε να κάνει ακόμη πλουσιότερο τον μεγαλοεπενδυτή.

Ο Σόρος έχτισε μεγάλο μέρος της περιουσίας του σορτάροντας την στερλίνα στη λεγόμενη «Μαύρη Τετάρτη» του 1992 που γέμισε τις τσέπες του και οδήγησε στην αποβολή της στερλίνας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών.

«Η στερλίνα σχεδόν σίγουρα θα υποτιμηθεί ραγδαία και ταχύτατα αν επικρατήσει το "Φεύγουμε" στο δημοψήφισμα» εκτιμά και επισήμανε ότι η υποτίμηση θα ήταν μεγαλύτερη και με πιο εκτεταμένες συνέπειες «από ό,τι τον Σεπτέμβριο του 1992, όταν ήμουν αρκετά τυχερός να βγάλω σημαντικό κέρδος για τους επενδυτές του hedge fund μου, εις βάρος της Τράπεζας της Αγγλίας και της βρετανικής κυβέρνησης».


Η Soros Fund Management, που διαχειρίζεται περίπου 30 δισ. δολ. για τον ίδιο και την οικογένειά του, έχει "σαρώσει" περιουσιακά στοιχεία χρυσού έχει ποντάρει ότι οι μετοχές θα πέσουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal στις 9 Ιουνίου.

Νωρίτερα σήμερα οι τιμές του χρυσού σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδό τους σε διάστημα δύο ετών και παρότι στη συνέχεια των συναλλαγών περιόρισαν τα κέρδη τους (αυτή τη στιγμή ενισχύονται κατά 4,05%), το πολύτιμο μέταλλο βρίσκεται στα 1.318,80 δολάρια ανά ουγγιά.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις προς της αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, το α' τρίμηνο ο Soros αγόρασε περίπου 19 εκατ. μετοχές της εταιρείας εξόρυξης χρυσού Barrick Gold Corp. (σημειώνει άνοδο 4,70% αυτή τη στιγμή) και απέκτησε ένα μεγάλο μερίδιο στην Silver Wheaton Corp. (καταγράφει κέρδη 1,58%).

Ωστόσο, σύμφωνα με το MarketWatch, ο Soros δεν είναι ο μόνος που ενδέχεται να αποκομίσει μεγάλα κέρδη λόγω Brexit αν και η ακριβής του θέση δεν είναι γνωστή διότι οι ανακοινώσεις προς της αμερικανικές χρηματιστηριακές αρχές παρέχουν απλώς μία εικόνα των μακροχρόνιων επενδύσεων του.

Ο Stanley Druckenmiller της Duquesne Capital, πρώην συνεργάτης του Soros και ο Paul Singer, επικεφαλής του hedge fund Elliott Management, τάσσονται εδώ και καιρό υπέρ της αγοράς χρυσού ως μέσο προφύλαξης από τους κλυδωνισμούς των αγορών.

pronews