MENU

RS-28 Sarmat: Ο νέος ρωσικός ICBM πύραυλος που μπορεί να «καταστρέψει» χώρες μεγέθους Γαλλίας (βίντεο).

Η Ρωσία έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη φωτογραφία του νέου υπερόπλου της, του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ICBM τύπου RS-28 Sarmat,
 ο οποίος θα αρχίσει να παραδίδεται στο Στρατό στα μέσα του 2018.

Το νέο αυτό “θανατηφόρο” οπλικό σύστημα παρουσιάστηκε εν μέσω προειδοποιήσεων Αμερικανών στρατηγών ότι ένα πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας ή της Κίνας θα ήταν εξαιρετικά θανατηφόρος και γρήγορος, αλλά και ενώ το θερμότερο της έντασης μεταξύ των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση έχει ανέβει επικίνδυνα με “πυρηνικό” μάλιστα τόνο.
Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος RS-28 Sarmat λοιπόν θα έχει ισχύ τόσο μεγάλη που θα μπορεί να καταστρέψει μία χώρα μεγέθους της Γαλλίας. Κι αυτό γιατί θα διαθέτουν 10-15 κεφαλές MIRV, οι οποίες δηλαδή θα περιέχουν πολλαπλές επιμέρους κεφαλές, οι οποίες θα κινούνται αυτόνομα προς ξεχωριστό στόχο, ορισμένες ενδεχομένως και ψεύτικες, ενώ αναφέρεται ότι η ταχύτητα κεφαλών προς τον στόχο θα είναι υπέρ-υπερηχητική φθάνοντας ταχύτητες από 7-12 Mach!




Αποτέλεσμα αυτού είναι, πώς καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής, αν όχι αδύνατη, η αναχαίτιση του από οποιοδήποτε σήμερα γνωστό αντιβαλλιστικό σύστημα, ενώ θα διαθέτουν πλήθος αντιμέτρων με στόχο επίσης την αποτροπή αναχαίτισης του.


Ο νέος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος είναι πρόθεση του Κρεμλίνου να αντικαταστήσει τους βαλλιστικούς πυραύλους κλάσης SS-18 Satan.
Πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γιούρι Μπορίσοφ, είχε αναφέρει ότι οι νέοι ICBM θα είναι διαθέσιμοι σε διάφορες διαμορφώσεις, ενώ η κεφαλή θα έχει βάρος 10 τόνων.



Το πρωτότυπο του πυραύλου για τις πρώτες δοκιμές θα έχει ακριβώς το μέγεθος που θα έχει ο πύραυλος όταν τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, όμως η κεφαλή δεν θα είναι πραγματική, αφού σε αυτό τη φάση οι δοκιμές θα αφορούν το μηχανικό μέρος της προώθησης στη διαδικασία εκτόξευσης του πυραύλου.

Να σημειωθεί πώς η πρώτη φωτογραφία του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου RS-28 Sarmat παρουσιάστηκε από τον επίσημο ιστοχώρο της ρωσικής εταιρίας «Academician V.P.Makeyev State Rocket Centre» και αναδημοσιεύτηκε απ' όλα τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

pronews