MENU

ΤΑ ΕΦΙΑΛΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΟΥ BLOOMBERG! Το 2015 είχε προβλέψει το Brexit – Τι λέει ότι θα γίνει το 2017

Το 2015 το αμερικανικό περιοδικό Bloomberg, είχε προβλέψει το Brexit και την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.
 Αυτή τη φορά προβλέπει ότι η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Και όχι μόνο. Στην τελευταία του έκδοση, το αμερικανικό περιοδικό δημοσιεύει τον «απαισιόδοξο οδηγό του» για το 2017, στον οποίο δεν υπάρχει τίποτα καθησυχαστικό. Με τι θα μοιάζει ο κόσμος στις εβδομάδες και στους μήνες που έρχονται; Με δεδομένο το παρόν πλαίσιο και τις οικονομικές, γεωγραφικές, πολιτικές και στρατιωτικές αλλαγές προς τις οποίες κατευθυνόμαστε, το Bloomberg κάνει τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις.

Το 2015, στον οδηγό του για τη φετινή χρονιά, το Bloomberg είχε προβλέψει το Brexit και την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, καθώς και την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, πριν ο τελευταίος πάρει το χρίσμα από τους Ρεπουμπλικανούς για να είναι υποψήφιος.

Για το 2017, το Bloomberg προβλέπει νίκη της Μαρίν Λεπέν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του Μαΐου. Προβλέπει, επίσης, ότι στη Γαλλία θα γίνει και δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Επομένως, μετά το Brexit, έρχεται το Frexit. Ακόμη χειρότερα, το περιοδικό προβλέπει το τέλος της ζώνης Σένγκεν.

Προβλέπει ότι η Ανγκελα Μέρκελ θα χάσει τις εκλογές, ότι στην Ιταλία ο ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο θα καταλάβει την εξουσία και θα κάνει δημοψήφισμα για την επαναφορά της ιταλικής λιρέτας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η Τερέζα Μέι θα χάσει την εμπιστοσύνη του κόμματός της και θα αντικατασταθεί από έναν πρωθυπουργό της σκληρής γραμμής για το Brexit, αφού οι συζητήσεις που θα έχει κάνει η ίδια δεν θα έχουν καταλήξει σε κάτι συγκεκριμένο.

Στην Ελλάδα η οικονομική κρίση θα συνεχιστεί, προσθέτει το Bloomberg. Στις ΗΠΑ η δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ θα εκτιναχθεί, ειδικά χάρη στη φορολογική του μεταρρύθμιση. Ο Τραμπ θα καταργήσει όλα τα κεκτημένα του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά θα γνωρίσει γιγαντιαίες διαδηλώσεις, τις οποίες θα κάνουν φοιτητές, ακτιβιστές του κινήματος Black Lives Matter, πρώην μέλη του κινήματος Occupy Wall Street και αναρχικοί. Η πολιτική αντιπολίτευση εναντίον του Τραμπ θα ξεκινήσει από την Καλιφόρνια. Η Καλιφόρνια θα αποσχιστεί λόγω της απουσίας μέτρων για το περιβάλλον. Επικεφαλής αυτού του κινήματος θα είναι οι Elon Musk και Sheryl Sandberg, δύο διασημότητες στις οποίες οι Αμερικανοί βλέπουν ήδη τους πιθανούς υποψηφίους για τις εκλογές του 2020.

Ο Ντόναλντ Τραμπ βγάζει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ και στη συνέχεια από τον ΟΗΕ. Το Ισλαμικό Κράτος επωφελείται από αυτή τη διεθνή αναταραχή και εξαπλώνει την κυριαρχία του στην κεντρική Ασία και στο Αφγανιστάν, κυρίως χάρη στο εμπόριο ναρκωτικών. Η Βόρεια Κορέα καθίσταται ικανή να κατασκευάζει πυρηνικούς πυραύλους. Η κυριαρχία των ΗΠΑ στην Ασία καταρρέει και ωθεί τον Ντόναλντ Τραμπ να ζητήσει τη βοήθεια της Κίνας.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα σενάρια που προβλέπει το Bloomberg είναι η ισχυροποίηση της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή. Επίσης, η αποκάλυψη ότι οι μεγάλες εταιρείες Amazon, Apple και Google ενσωματώνουν μηχανισμούς παρακολούθησης στα εργαλεία που διαθέτουν. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν προωθεί περαιτέρω τη συνεργασία ΗΠΑ-Κούβας και αυτό ωθεί το νησί να ξανανοίξει τις πόρτες του στις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας.