MENU

Ηλεκτρικά όλα τα καινούργια αυτοκίνητα στη Νορβηγία μέχρι το 2025

Το 37% της νορβηγικής αγοράς αυτοκινήτων, αντιστοιχεί στα ηλεκτρικά μοντέλα, χάρη στα κίνητρα που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση για την αγορά αυτοκινήτων με μηδενικές εκπομπές ρύπων.
 Τα κίνητρα αυτά, γράφει το drive.gr, περιλαμβάνουν την απαλλαγή τους από τον ΦΠΑ και άλλους φόρους και τέλη εισαγωγής και αγοράς, τη χρήση των αυτοκινητοδρόμων χωρίς την πληρωμή διοδίων, τη δωρεάν στάθμευση στο κέντρο της πόλης και την ελεύθερη κυκλοφορία στις λεωφορειολωρίδες. Αντίθετα, τα αυτοκίνητα με υψηλές εκπομπές ρύπων φορολογούνται βαριά.

Καθώς θα αυξάνεται το ποσοστό των ηλεκτρικών στην αγορά, το πρόγραμμα κινήτρων θα αναθεωρείται περιοδικά, αλλά η νορβηγική Βουλή πιστεύει ότι το να φτάσει το ποσοστό των αυτοκινήτων μηδενικών ρύπων (ZEV) το 100% της αγοράς είναι ένας εφικτός στόχος.

Όπως αναφέρει το drive.gr, στο τέλος του 2016, υπήρχαν κάπου 100.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους της Νορβηγίας και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί στις 250.000 έως το 2020. Το κράτος πιστεύει ότι έως τότε θα υπάρχουν διαθέσιμα 25.000 σημεία φόρτισης, δηλαδή ένα για κάθε 10 ηλεκτρικά αυτοκίνητα.


Πηγή:thestival