MENU

ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΣΙΜΟΥ ΥΔΑΤΟΣ

Ζώντας μέσα σε ένα αβέβαιο πολιτικά και οικονομικά περιβάλλον στην Ελλάδα μας, έχοντας τη συναίσθηση πως μια καταστροφή, δεν είναι απίθανη,
 προσπαθούμε εδώ και καιρό να παρακινήσουμε τους συνανθρώπους μας να προετοιμαστούν και ακόμη περισσότερο, δημιουργούμε τις απαραίτητες δομές φιλοξενίας ανθρώπων, σε ασφαλείς τόπους διαφυγής.

Η πλειονότητα των συνανθρώπων μας σήμερα απολαμβάνει προνόμια που οι περισσότεροι κάτοικοι του πλανήτη δεν έχουν. Η μαγική λέξη που κάνει την κοινωνία μας και κάθε σύγχρονη κοινωνία, να ξεχωρίζει από τις αντίστοιχες κοινωνίες του υποανάπτυκτου κόσμου, είναι η λέξη «υποδομές»! Είναι λοιπόν οι κατοικίες μας, τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού, τηλεφωνίας, διαδικτύου, οι υποδομές εμπορίου, υγείας, αστυνόμευσης κλπ, που μας εξασφαλίζουν άνετες συνθήκες διαβίωσης. Αν το καλοσκεφτείτε πρόκειται για πράγματα σχεδόν αόρατα, που τα συνηθίσαμε και ξεχάσαμε ότι βρίσκονται κάτω από το οδόστρωμα της πόλης και τα πεζοδρόμια.

Όλα τα παραπάνω λοιπόν είναι απαραίτητα, αν και θα πρέπει να ξεχωρίσουμε ως την πιο κρίσιμη υποδομή, την υποδομή ηλεκτρισμού, διότι χάρις σε αυτήν λειτουργούν όλες οι υπόλοιπες υποδομές. Πρόκειται λοιπόν, για την μεγαλύτερη δύναμη, αλλά και αδυναμία του πολιτισμού μας.

Ενώ όμως τα δίκτυα είναι απαραίτητα, ταυτόχρονα είναι ευάλωτα και σε μια σειρά απειλών όπως: σεισμοί, πλημμύρες, τρομοκρατικές ενέργειες, ηλεκτρομαγνητικό παλμό, πόλεμο κλπ.

Συχνά συναντάμε οδηγίες προετοιμασίας για την αντιμετώπιση πιθανής (φυσικής ή μη) καταστροφής, στο διαδίκτυο, ή σε έντυπη μορφή και γενικότερα πλέον οι πληροφορίες είναι αρκετές και αυτό είναι καλό για όποιον ανησυχεί και θέλει να προετοιμαστεί σωστά.

Εδώ όμως θα θέλαμε να σημειώσουμε πως ενώ το ύδωρ είναι το πιο πολύτιμο υλικό αγαθό μετά το οξυγόνο, οι περισσότερες οδηγίες αναλώνονται σε τροφές, παραπήγματα, όπλα κλπ, ξεχνώντας την σπουδαιότητα του ύδατος, ή άλλοι, απλά αναφέρονται στην προμήθεια φίλτρων, χαλαζόνης, χλωρίου κλπ.

Εμείς επιθυμούμε να αλλάξουμε τις προτεραιότητες της κάθε προετοιμασίας σας και να σας βοηθήσουμε να εντρυφήσετε στον κόσμο της επαγγελματικής προετοιμασίας. Στο παρόν σύγγραμμα θα βρείτε σοβαρές πληροφορίες και οδηγίες, για την διαχείριση ύδατος.

Γράφοντας σήμερα, σώζουμε ζωές αύριο. Αυτό και μόνο αυτό, είναι η ανταμοιβή μας._

ΤΟ ΥΔΩΡ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ


Καταρχάς να αναφέρουμε, γιατί πρέπει να καθαρίζεται το νερό προτού να το πιούμε.

Όλοι μας κάποια στιγμή αντιμετωπίσαμε κάποια γαστρεντερίτιδα, ή τροφική δηλητηρίαση και βιώσαμε τις επιπτώσεις στον οργανισμό μας, από την αφυδάτωση λόγω διάρροιας και εμετών. Νοιώσαμε την αδυναμία στην κίνηση, τον πόνο και όλα τα συμπτώματα που η αφυδάτωση κυρίως προκαλεί.

Εντός του σύγχρονου πολιτισμού όλα τα ανωτέρω αντιμετωπίζονται εντός 24-48 ωρών. Τι γίνεται όμως εάν δεν έχουμε καθαρό πόσιμο ύδωρ? Εάν δεν έχετε καθαρό πόσιμο ύδωρ, τότε το πιθανότερο είναι να πεθάνετε, ακόμη και εντός 48 ωρών!

Άρα, το ύδωρ πρέπει να είναι η πρώτη σας προτεραιότητα με διαφορά. Τι να τους κάνει κάποιος τόνους τροφής, αποθέματα πυρομαχικών ή μια υπόγεια εγκατάσταση, εάν δεν έχει καθαρό νερό?

Τρόποι καθαρισμού ύδατος υπάρχουν αρκετοί, όμως εμείς θα ασχοληθούμε με τους 3 κύριους τρόπους που είναι το βράσιμο, η προσθήκη χημικών και η απόσταξη. Δεν θα ασχοληθούμε με το φιλτράρισμα, την υπεριώδη ακτινοβολία, όζον κλπ, διότι πρόκειται για αβέβαιες διεργασίες, οι οποίες δεν έχουν πάντα, ή σε διάρκεια, τα επιθυμητά αποτελέσματα και εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας, καθώς π.χ. δεν γνωρίζουμε πότε ένα φίλτρο έχει χάσει τις ιδιότητες του κλπ.

2 ΥΔΩΡ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΜΟΛΥΝΣΗΣ

Για να κατανοήσετε τα διάφορα είδη κινδύνων, θα πρέπει να αναφέρουμε τα εξής. Το νερό είναι πάντα νερό και μόνο οι επιβαρυντικοί παράγοντες ποικίλλουν. Αυτοί είναι συνοπτικά:

- Σκουπίδια διάφορα (λάσπη, πέτρες κλπ)

- Μικροβιολογικοί παράγοντες (ζωντανοί οργανισμοί, παράσιτα, βακτήρια). Είναι ότι χειρότερο, διότι μπορεί να σκοτώσουν σε λίγες μέρες έναν άνθρωπο, να μεταδοθεί τύφος, χολέρα και να αφανίσει μια κοινότητα σε λίγες εβδομάδες!

- Ανόργανοι μολυντές (αρσενικό, φθόριο, μόλυβδος, υδράργυρος, αλάς θαλασσινό κλπ). Εξίσου επικίνδυνα, αλλά σε βάθος χρόνου.

- Ραδιενεργά μέταλλα (ουράνιο, πλουτώνιο, ράδιο κλπ). Επίσης εξίσου επικίνδυνα αναλόγως της συγκέντρωσης τους.

- Οργανικοί μολυντές (άνθρακας, πετροχημικά κλπ).

3 ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ


3.1 ΒΡΑΣΙΜΟ

Το βράσιμο αποτελεί μια καλή αλλά πρόχειρη λύση, καθώς ναι μεν σκοτώνει τα μικρόβια, αλλά δεν τα απομακρύνει και μπορεί να μην είναι ενεργά πλέον, όμως τα νεκρά μικρόβια δημιουργούν τοξίνες. Επίσης κατά το βράσιμο, σημαντική ποσότητα αγνού νερού εξατμίζεται, οπότε η ποσοστιαία συγκέντρωση σε ξένα σώματα αυξάνεται.

Το βράσιμο θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 12 λεπτά και στην συνέχεια θα πρέπει να περιμένουμε να κρυώσει (για την ψύξη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εναλλαγή σκευών κλπ) και να το πιούμε μέσα σε 1-2 ώρες.

Και πάντα να θυμάστε, ποτέ δεν ξαναβράζουμε το ήδη βρασμένο νερό!

3.2 ΧΗΜΙΚΑ

Όσο αφορά στα χημικά, καλό είναι να αποφύγετε οτιδήποτε δεν περιέχει χλώριο, καθώς πολλές φορές το πρόβλημα μόλυνσης επιτείνεται (πχ σε νερό που περιέχει άλγη, δημιουργούνται επικίνδυνες τοξίνες) και δεν λύνεται.

Όσο αφορά στην χλωρίωση, αυτή όταν γίνεται σωστά (σωστή αναλογία κλπ), σκοτώνει τα μικρόβια, όμως δεν παύει να προσθέτει χημικά.

Η σωστή αναλογία είναι ένα μικρό κουταλάκι χλωρίνης σε 4 λίτρα νερού κοκ. Σε πολύ βρώμικο νερό αυξήστε έως 50% την αναλογία. Μετά την χλωρίωση θα πρέπει να το αναδεύσετε ή να το κουνήσετε καλά. Μετά θα περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά προτού καταναλώσετε το ύδωρ.

3.3 ΑΠΟΣΤΑΞΗ

Η απόσταξη αποτελεί την πλέον ενδεικνυόμενη λύση, για όποιον επιθυμεί να είναι βέβαιος ότι δεν θα ρισκάρει να κινδυνεύσει από μικρόβια (οργανικούς παράγοντες), χημικά κλπ και να καταναλώσει καθαρό αποσταγμένο ύδωρ.

Παρακάτω αποτυπώνουμε μια στοιχειώδη διάταξη απόσταξης ύδατος:

(Σχήμα 1)

Στο ανωτέρω (σχήμα 1) αποτυπώνεται μια απλή διάταξη απόσταξης ύδατος. Αρχικά το ακάθαρτο ύδωρ τοποθετείται στην δεξαμενή βρασμού, μέσω απλού φιλτραρίσματος, (φίλτρα μπορούν να φτιαχτούν με πολλούς τρόπους, με ρούχα, με τούλι, με άμμο, με κάρβουνο κλπ), για να αποφύγουμε την απομάκρυνση σκουπιδιών. Το δοχείο βρασμού πρέπει να είναι μεταλλικό, ανοξείδωτο ή κατά προτίμηση χάλκινο. Στην βάση του καλό είναι να έχει ανοιγόμενη θυρίδα καθαρισμού για να απομακρύνονται τα ιζήματα. Στην οροφή του καλό θα είναι να υπάρχει μια προστατευτική διάταξη, ώστε να μην μπορεί να πεταχτεί νερό μη ατμοποιημένο, απευθείας προς την έξοδο. Επίσης χρήσιμο είναι να υπάρχει και μια ανοιγόμενη οπή εξάτμισης, για την απομάκρυνση αερίων πριν το σημείο βρασμού.

Η άνω έξοδος οδηγεί τους υδρατμούς σε ένα σπιράλ ψύξης, το οποίο θα πρέπει επίσης να αποτελείται από ανοξείδωτους, ή ακόμη προτιμότερα χάλκινους αγωγούς (σωλήνες) και οι οποίοι καταλήγουν στην τελική δεξαμενή αποθήκευσης ύδατος.

Παρακάτω παρατίθενται φωτογραφίες διατάξεων απόσταξης:

Τα παραπάνω είναι εικόνες από απλές διατάξεις, οι οποίες υπό συνθήκες, σώζουν ζωές. Εάν επιθυμείτε να προμηθευτείτε επαγγελματικούς αποστακτήρες, είναι καλή εποχή να το κάνετε, καθώς οι τιμές του εμπορίου ξεκινάν από 200,00 ευρώ για μικρούς αποστακτήρες 3-5 λίτρων και φτάνουν στα 700,00 ευρώ για αντίστοιχους 25-30 λίτρων. Λόγω της εκτεταμένης οινοποίησης στην χώρα μας, διαθέτουμε πολλές αξιόλογες βιοτεχνίες, οι οποίες κατασκευάζουν αποστακτήρες σε όλα τα μεγέθη. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι να μην προμηθευτείτε μόνον έναν (πάντα να υπάρχει μια δεύτερη διάταξη εφεδρική), για να μπορείτε να καλύπτετε έκτακτες καταστάσεις, βλάβες, δολιοφθορές, χρόνο καθαρισμού κλπ. Επίσης να υπολογίζετε επάρκεια τουλάχιστον 2,5 λίτρων πόσιμου ύδατος ανά άτομο, ανά ημέρα.

Ο χώρος απόσταξης σε ένα καταφύγιο είναι από τα πιο νευραλγικά κτίρια και θα πρέπει να τοποθετείται, εάν είναι δυνατόν σε ψηλότερο σημείο από την υπόλοιπη εγκατάσταση, ώστε να είναι εύκολα δυνατή η εγκατάσταση δικτύου ύδρευσης (σε προχωρημένες εγκαταστάσεις).

4. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η απόσταξη αποτελεί την πλέον ενδεικνυόμενη επιλογή για τον καθαρισμό του ύδατος, ώστε αυτό να γίνει πόσιμο. Οι άλλες επιλογές αποτελούν επιλογές ανάγκης και δεν είναι σώφρων να αποτελούν πάγια επιλογή σε έναν καταυλισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η αποθήκευση και η επεξεργασία ύδατος, καθώς και η εξεύρεση και η απόληψη του, είναι ξεχωριστά κεφάλαια που παρατίθενται σε άλλα τεύχη.

Το παρόν (και κάθε άλλο τεύχος), έχει ως σκοπό να σας παρακινήσει το ενδιαφέρον και να εμπλουτίσει τις γνώσεις σας, δίχως να σας κουράσει με περιττές λεπτομέρειες.