MENU

«Οχι» από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην Gucci που ήθελε να κάνει πασαρέλα στον Παρθενώνα

Κονιόρδου: Ο Παρθενώνας είναι σπουδαίο μνημείο και παγκόσμιο σύμβολο που πρέπει εμείς οι Έλληνες να το προστατεύουμε
 ιδιαιτέρως όταν παραμένει αδιάκοπη η προσπάθεια μας για επανένωση των μαρμάρων του Παρθενώνα

Ομόφωνα αρνητική ήταν η εισήγηση των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στην πρόταση του οίκου μόδας Gucci για επίδειξη μόδας στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης αν και η πρόταση συνοδευόταν από χορηγία ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Εκπρόσωποι του ιταλικού οίκου πλαισίωσαν την πρότασή τους με τη χορηγία αυτή σε βάθος πενταετίας ώστε να διατεθεί σε αναστηλωτικά έργα είτε στην Ακρόπολη είτε σε όποιον άλλο οργανισμό επιλέξει το υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Η πρόταση των ιταλών μιλούσε για μια μεγάλη πασαρέλα είτε ανάμεσα στο Ερέχθειο και τη βόρεια πλευρά του Παρθενώνα είτε δυτικά του Ερέχθειου, το στήσιμο σκηνής μεγάλων διαστάσεων για την προετοιμασία των μοντέλων και ηχεία σε μεταλλικούς πυλώνες ύψους 7-8 μέτρων.

Στην ίδια πρόταση διευκρινιζόταν ότι η επίδειξη θα διαρκούσε 15 λεπτά και οι καλεσμένοι θα ήταν 300, με το 10% να είναι Έλληνες, το 80% να είναι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί εκδότες περιοδικών μόδας και το 10% αστερές του Χόλιγουντ.

Η εκδήλωση που θα γινόταν την 1η Ιουνίου θα ξεκινούσε στις 10 το βράδυ με την πρόβα να διεξάγεται δύο ώρες νωρίτερα. Οι διοργανωτές δεσμεύονταν, δε, για άμεσο ξήλωμα των εγκαταστάσεων με το πέρας της εκδήλωσης.

Τα μέλη του ΚΑΣ απάντησαν στους Ιταλούς ότι «ο ιδιαίτερος πολιτιστικός χαρακτήρας των μνημείων της Ακρόπολης δεν συνάδει με τη συγκεκριμένη εκδήλωση, καθώς πρόκειται για μοναδικά μνημεία και σύμβολα παγκόσμιας κληρονομιάς, μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco».

Απόλυτα σύμφωνη δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου η οποία μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι «ο Παρθενώνας είναι σπουδαίο μνημείο και παγκόσμιο σύμβολο που πρέπει εμείς οι Έλληνες να το προστατεύουμε ιδιαιτέρως όταν παραμένει αδιάκοπη η προσπάθεια μας για επανένωση των μαρμάρων του Παρθενώνα».


protothema