MENU

Ο εκφυλισμός του Δυτικού πολιτισμού

Βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από ασχήμια.Όχι μόνο στις πόλεις και τα σπίτια σχήματος κουτιού στα οποία μένουμε,
 που με τις μονοκόμματες και σκληρές γραμμές της αρχιτεκτόνικής τους δόμησης μας βομβαρδίζουν με εικόνες άσχημες και καταθλιπτικές, δίνοντας την αίσθηση της φυλακής και του περιορισμού, αλλά περισσότερο μέσω της τέχνης, που πλασάρεται παντού γύρω μας στην εποχή που ζούμε.


Στην αρχαία Ελλάδα οι τέχνες και ο πολιτισμός έδιναν φτερά στην ανθρώπινη ψυχή. Μέσω του αισθήματος της καλαισθησίας και της αρμονίας οι προπάτορες των Ελλήνων, οι ΕΛ, είχαν δώσει την αρμονία και την ομορφιά σε κάθε μορφή τέχνης και πολιτισμού, σαν ένα είδος προτύπωσης του αληθινού υπερβατικού κόσμου και της ομορφιάς του, από τον οποίο κατάγεται κάθε ανθρώπινη ψυχή που έρχεται στον κόσμο αυτό, ώστε να δοκιμαστεί.

Μέσω των ευγενών αυτών τεχνών, αναπτύχθηκε ο πολιτισμός. Γενεές επί γενεών ανθρώπων, τόσο Ελλήνων όσο και ξένων γίνονταν άν-θρωποι, αποκτούσαν ήθος, ενεργοποιούσαν την ανάγκη τους για την αναζήτηση της αλήθειας, της αγαθότητος και της δικαιοσύνης, αναπτύσσοντας έτσι και τις επιστήμες. Έπαιρναν απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τις αρετές, τη ζωή και το νόημά της, για τις σχέσεις τους με τους συνανθρώπους τους και πάνω απ' όλα ψυχαγωγούνταν. Ένιωθαν την ψυχή τους να οδηγείται σε μονοπάτια ανώτερης αναζήτησης και μέσα από τη μουσική ή τον χορό ικανοποιούσαν και την ανάγκη τους για χαρά, για διασκέδαση και ανακούφιση από τους πόνους και τις θλίψεις αυτής της ζωής.

Η τέχνη ήταν ένας οδηγός, μια επαφή με το θείον, μια οδός για ανύψωση του ανθρώπινου πνεύματος και της ανθρώπινης ψυχής.

Σήμερα η τέχνη που εξυπηρετεί ανώτερους σκοπούς δεν προβάλλεται πλέον από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η μάζα βλέπει ως επί το πλείστον σκουπίδια σε κάθε τομέα πολιτισμού μέσα από την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, το ίντερνετ, τη μουσική, το χορό και το θέατρο.

Η τέχνη πλέον χρησιμοποιείται για λόγους προπαγάνδας από την εξουσία. Δεν προάγει τον πολιτισμό. Μουσική σε συχνότητες που επηρεάζουν το σώμα και το πνεύμα με αρνητικά συναισθήματα και ερεθίσματα, ρυθμοί που εξαγριώνουν τα ένστικτα των ανθρώπων και τους οδηγούν σε παρεκτροπές, αν όχι σε κατάθλιψη. Η τέχνη που προβάλλεται δημιουργεί πλέον έναν διεφθαρμένο πολιτισμό και ψυχισμό. Προάγει την ανηθικότητα, τη βία, την αθεΐα, τον υλισμό,την αδιαφορία, τον εγωισμό και την ασπλαχνία. Σκοπός δεν είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενεργοποιήσει τον άνθρωπο, αλλά να τον αναισθητοποιήσει, να τον απογυμνώσει από αντανακλαστικά και να τον καταστήσει παθητικό και αδρανή.

Παρόλο που περηφανευόμαστε ότι σήμερα είμαστε πολιτισμένοι στην ουσία είμαστε απλά απάνθρωποι κι εγωιστές θεομάχοι. Κλεισμένοι στα σπίτια μας καθηλωμένοι σε οθόνες κουτιά, που μας λένε τι είναι ο πολιτισμός και η ζωή.

Μια διαρκής κατρακύλα χωρίς τέλος που με πολύ γλαφυρό τρόπο περιγράφει στο παρακάτω βίντεο του και ο Paul Watson.