MENU

Έρχεται μεγάλη σφαγή- Ταξιδιωτική οδηγία ΗΠΑ, Ισραήλ, Ρωσίας: «Εγκαταλείψτε αμέσως την Τουρκία» – Πλήγμα λίγο πριν την επίσκεψη Ρεξ Τίλερσον

Ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία εξέδωσαν οι Αρχές των ΗΠΑ, του Ισραήλ ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα εκδώσει και η Ρωσία σε λίγες ώρες εξαιτίας αυξημένης απειλής για τρομοκρατική επίθεση  Και οι τρεις χώρες βλέπουν ότι έρχεται μεγάλη σφαγή στην Τουρκία εξαιτίας των μετώπων ου έχει ανοίξει ο Ρ.Τ.Ερντογάν αλλά και πιθανής προβοκάτσιας που σκοπό θα έχει να αυξήσει την συσπείρωση εναντίον των Γκιουλενιστών…

Μια μέρα πριν βρεθεί στην Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, το υπουργείο του αποφάσισε να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς πολίτες, προειδοποιώντας τους για τον κίνδυνο να σημειωθούν νέες τρομοκρατικές επιθέσεις, κυρίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς! Απαγορεύση… κυκλοφορίας χωρίς άδεια σε ναούς, πολυσύχναστες αγορές, μνημεία και ιστορικά αξιοθέατα!

Οι ΗΠΑ συστήνουν στους πολίτες τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την παραμονή τους στην Τουρκία και κυρίως όταν βρίσκονται σε τουριστικά μέρη, θρησκευτικούς χώρους και νυχτερινά κέντρα. Κυρίως, όμως, αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπάρχει το ενδεχόμενο επιθέσεων σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι Αμερικανοί πολίτες καλούνται επίσης να αποφύγουν τις επισκέψεις στα νοτιοανατολικά της χώρας.

«Οι Αμερικανοί πολίτες προειδοποιούνται για τις αυξανόμενες απειλές από τρομοκρατικές οργανώσεις στην Τουρκία. Σκεφτείτε προσεκτικά την ανάγκη να ταξιδέψετε στην Τουρκία αυτό το διάστημα και αποφύγετε να ταξιδέψετε στην νοτιοανατολική Τουρκίας εξαιτίας επίμονων απειλών τρομοκρατίας», αναφέρει η ανακοίνωση, στην οποία επίσης γίνεται λόγος για την απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιστρέψουν στην Τουρκία οι οικογένειες των εργαζομένων στο προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, που είχαν ειδοποιηθεί να εγκαταλείψουν προσωρινά τη χώρα στις 29 Οκτωβρίου 2016.

Σημειώνεται ωστόσο ότι παραμένουν οι περιορισμοί για προσωπικά ή επαγγελματικά ταξίδια κυβερνητικών αξιωματούχων και των οικογενειών τους που είτε θέλουν να πάνε ή διαμένουν ήδη στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης, παραμένουν οι περιορισμοί για τα ταξίδια διπλωματικού προσωπικού σε συγκεκριμένες περιοχές στην ανατολική Τουρκία, ανάμεσά τους και τα Άδανα.

Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθυμίζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν γίνει μέσα στο 2016 στην Τουρκία, οι οποίες προκάλεσαν εκατοντάδες θανάτους. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται φυσικά στην τρομοκρατική επίθεση της Πρωτοχρονιάς στο κλαμπ Reina αλλά και στην έκρηξη βόμβας έξω από το γήπεδο της Μπεσίκτας.

Γίνεται επίσης λόγος για αύξηση της αντι-αμερικανικής ρητορικής, η οποία μπορεί να προκαλέσει επιθέσεις από ανεξάρτητους τρομοκράτες, που θα βάλουν στο στόχαστρό τους Αμερικανούς πολίτες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθυμίζει πως λόγω της επέκτασης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει στην Τουρκία τουλάχιστον έως τις 18 Απριλίου, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν διευρυμένες εξουσίες και πολλές φορές η κυβέρνηση «κόβει» το ίντερνετ και πως υπάρχουν περιστατικά που Αμερικανοί πολίτες συλλαμβάνονται και τους αρνούνται την επαφή με δικηγόρο ή τις οικογένειές τους και πως τα περιστατικά σύλληψης ή κράτησης πολιτών ακόμη και με διπλή υπηκοότητα, γίνονται όλο και πιο συχνά.

«Ξένοι και Αμερικανοί τουρίστες αλλά και ομογενείς στοχοποιούνται από τρομοκρατικές ομάδες για απαγωγή ή δολοφονία» αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και καλεί τους πολίτες να επανεξετάσουν την προσωπική τους ασφάλεια, να παρακολουθούν τα τοπικά ΜΜΕ για έκτακτες ειδήσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ζητά από το διπλωματικό προσωπικό και τις οικογένειές τους που ζει ή ταξιδεύει στην Τουρκία, να αποφεύγει να είναι μέρος μεγάλων γκρουπ και τους απαγορεύει να επισκέπτονται χωρίς άδεια από το προξενείο:

– πολυσύχναστα σημεία, όπως εμπορικά κέντρα, θρησκευτικούς χώρους όπου συχνάζουν Τούρκοι, συγκροτήματα ψυχαγωγίας, νυχτερινά κέντρα, γήπεδα και πολιτιστικούς χώρους, πολυσύχναστους πεζόδρομους – τουριστικούς προορισμούς σε όλη την Κωνσταντινούπολη, περιλαμβανομένων ιστορικών αξιοθέατων, μνημείων, αγορών και μουσείων!

Παράλληλα, απαιτείται ειδική άδεια από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία για να ταξιδέψουν σε συγκεκριμένες περιοχές όπως οι επαρχίες: Χατάι, Κιλίς, Γκαζιάντεπ, Σανλιούρφα, Σιρνάρ, Ντιγιάρμπακιρ, Βαν, Σιίρτ, Μους, Μαρντίν, Μπατμάν, Μπινγκόλ, Τουντσελί, Χακάρι, Μπιτλίς, Ελαζίγκ.

Ταυτόχρονα και τα ισραηλινά Μέσα μεταδίδουν ότι ο διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας του Ισραήλ, Εϊτάν Μπεν Νταβίντ, προειδοποίησε τους Ισραηλινούς πολίτες να μην επισκεφθούν την Τουρκία και τη Χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο, καλώντας όσους βρίσκονται ήδη εκεί να φύγουν αμέσως.

Στην ταξιδιωτική οδηγία αναφέρεται ότι υπάρχει φόβος για τρομοκρατικές επιθέσεις και απαγωγές, ιδιαίτερα στις χώρες όπου έχει παρακλάδια το Ισλαμικό Κράτος:

Τουρκία, Αίγυπτο και Ιορδανία.

«Όσο μεγαλύτερη είναι η δυσανασχέτηση του Ισλαμικού Κράτους, τόσο περισσότερες θα είναι οι απόπειρες τρομοκρατικών επιθέσεων σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Μπεν Νταβίντ.

«Το Ισραήλ δεν βρίσκεται στο επίκεντρο της απειλής, αλλά οι Ισραηλινοί πρέπει να έχουν επίγνωση. Δεν υπάρχει ειδική προειδοποίηση, αλλά, σε κάθε περίπτωση, καλούμε τους Ισραηλινούς να είναι προσεκτικοί στα πολυσύχναστα μέρη και να παραμένουν μακριά από την πολυκοσμία».

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συνιστά επίσης στους Ισραηλινούς να μην επισκέπτονται την Τουρκία, και αν βρίσκονται ήδη εκεί, να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό.

Τέλος και η Ρωσία με βάση τις πληροφορίες που διαθέτει και το φως της επιδείνωσης των ρωσοτουρκικών σχέσεων θα εκδώσει και αυτή ταξιδιωτική οδηγία σε λίγες ώρες…