MENU

Μεγαλύτεροι φοροφυγάδες είναι οι τράπεζες – Το κόλπο για να γλυτώσουν φόρους και να αυξήσουν τα κέρδη τους

Σύμφωνα με έκθεση της Oxfam International, oι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης έβγαλαν 25 δισ. ευρώ (27 δισ. δολάρια) μέσω φορολογικών παραδείσων το 2015,
 περίπου το ένα τέταρτο των κερδών τους, εν μέσω της διεθνούς προσπάθειας πάταξης της εταιρικής φοροαποφυγής.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg οι 20 μεγαλύτερες τράπεζες δεν πλήρωσαν φόρο για κέρδη ύψους 383 εκατ. ευρώ που σημείωσαν σε επτά φορολογικούς παραδείσους τη χρονιά εκείνη, ενώ ενέγραψαν κέρδη ύψους 4,9 δισ. ευρώ στο Λουξεμβούργο, περισσότερα απ’ ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Σουηδία και στη Γερμανία μαζί, σύμφωνα με σχετική έκθεση των Oxfam και Fair Finance Guide International.

Οι θυγατρικές των τραπεζών σε περιοχές χαμηλής φορολόγησης εμφανίζουν κέρδη διπλάσια σε σχέση με τις θυγατρικές αλλού, ενώ οι υπάλληλοί τους είναι τέσσερις φορές πιο παραγωγικοί, δημιουργώντας ένα μέσο κέρδος 171.000 ευρώ ανά άτομο ετησίως, έναντι των 45.000 ευρώ κατά μέσο όρο στις άλλες θυγατρικές, σύμφωνα με την έκθεση.
Τουλάχιστον 628 εκατ. ευρώ κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών αφορούσαν σε φορολογικούς παραδείσους στους οποίους δεν έχουν υπαλλήλους, σύμφωνα με την Oxfam. Ο Οργανισμός έφερε ως παράδειγμα τη γαλλική BNP Paribas, η οποία δήλωσε πως είχε κέρδη 134 εκατ. ευρώ το 2015 στα Νησιά Κέιμαν, αν και δεν έχει υπαλλήλους εκεί. Επίσης, η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, εμφάνισε ζημίες στην έδρα της, αλλά κέρδη 1,9 δισ. ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους, όπως αναφέρεται στην έκθεση της Oxfam.