MENU

«Πόλεμος» Ελλάδας – Τουρκίας για το Αγαθονήσι - Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση

Διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας έχουν προκαλέσει οι ανιστόρητες και προκλητικές δηλώσεις Τούρκων υπουργών που με περίσσιο θράσος θέτουν υπό...
 αμφισβήτηση την ελληνικότητα νησιών στην περιοχή των Δωδεκανήσων.
Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Φικρί Ισίκ, ο οποίος ισχυρίστηκε πως το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γείτονος, Ομέρ Τσελίκ, επανέρχεται στο ίδιο ζήτημα, χαρακτηρίζοντας το ελληνικό νησί των 200 μονίμων κατοίκων στα Δωδεκάνησα ως «τουρκικό έδαφος»!
Η ανιστόρητη και απαράδεκτη δήλωση του κ. Τσελίκ έγινε στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», διά της οποίας εξαπέλυσε επίθεση στον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στο Αγαθονήσι.
Είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: «Δεν μπορούμε να πάρουμε σοβαρά τον Έλληνα υπουργό Άμυνας. Δεν φέρει το ειδικό βάρος που πρέπει να έχουν οι πολιτικοί. Το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία. Είναι τουρκική γη. Αυτό που έκανε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας δεν είναι σοβαρή κίνηση».
Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα που η Άγκυρα αμφισβητεί με περίσσεια αδιαντροπιά τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, διά της οποίας τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν νόμιμα στην Ελλάδα.
Ωστόσο, η δήλωση του κ. Τσελίκ εντάσσεται στον έκδηλο «εκνευρισμό» των γειτόνων μετά και την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να απορρίψει το αίτημα της Άγκυρας για την έκδοση τριών από τους οκτώ αξιωματικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα, αμέσως μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία.
Άλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός αναφέρθηκε στην υπόθεση των οκτώ αξιωματικών, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει αμέσως τους δολοφόνους».

Ηχηρή απάντηση της Αθήνας

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα»επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ ότι το Αγαθονήσι είναι τουρκικό νησί.
«Καταγγέλλουμε στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική και επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Νίκου Κοτζιά.
«Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι αυτή τη φορά η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου διατυπώνεται από τα χείλη του Υπουργού που είναι αρμόδιος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο επίκεντρο του ΚΥΣΕΑ οι τουρκικές προκλήσεις 

Στη σκιά των νέων απαράδεκτων παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας αλλά και των χωρικών υδάτων της από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και πλοία, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (26/04/2017) το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.
Με το καθεστώς Ερντογάν να επιμένει πεισματικά στο παιχνίδι των ψευτοτσαμπουκάδων, η Αθήνα εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη με τα όσα διαδραματίζονται σε καθημερινή βάση πλέον στο Αιγαίο, αλλά και με τη διαλεκτική μίσους που επιμένει να χρησιμοποιεί η Άγκυρα, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας καθώς και τις διεθνείς Συνθήκες. 

«Σουρωτήρι» το Αιγαίο - Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων

turkishf16
Υπολογίζεται ότι μόλις χθες, Τρίτη (25/04/2017) σημειώθηκαν συνολικά 70 παραβιάσεις του FIR Αθηνών από μαχητικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη της γείτονος.
Όλα ξεκίνησαν, όταν ένα αεροσκάφος CN-235, πέταξε στις 10:15 το πρωί της Τρίτης μεταξύ Λήμνου και Μυτιλήνης, παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο 18 φορές.
Ακολούθως τέσσερα τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από Χίο και Μυτιλήνη και παραβίασαν 31 φορές τον εθνικό εναέριο χώρο.
Στις τουρκικές προκλήσεις η Πολεμική Αεροπορία απάντησε μέσω της Μονάδας Ετοιμότητας στη Σκύρο, αεροσκάφη της οποίας αναχαίτισαν τα τουρκικά μαχητικά, ενώ σημειώθηκαν και τέσσερις εμπλοκές.
Εξάλλου, την Τρίτη ακόμη ένα τουρκικό κατασκοπευτικό, μπήκε παράνομα στο FIR Αθηνών, από τα ανατολικά της Ρόδου στις 15:10, και κατευθύνθηκε βόρεια.
Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, δύο σκάφη τουρκικής ακτοφυλακής έφθασαν στο 1 ναυτικό μίλι μακριά από τις Οινούσσες.
Επί τόπου έσπευσε περιπολικό σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος, με τον κυβερνήτη του να καλεί διά ασυρμάτου κάλεσε τις τουρκικές ακταιωρούς να αποχωρήσουν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, το οποίο και έπραξαν.
Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον με τη στάση των γειτόνων, που «οργώνουν» στο Αιγαίο σα να επρόκειτο για «τσιφλίκι» τους!

«Αλωνίζει» και το «Μπαρμπαρός» στ' ανοιχτά του ψευδοκράτους

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλεί η είδηση ότι οι Τούρκοι έδωσαν άδεια στο ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» για την πραγματοποίηση σεισμολογικών ερευνών και γεωτρήσεων στην περιοχή της Σύγκρασης, στα «χωρικά ύδατα» του ψευδοκράτους της βόρειας Κύπρου.
Ο «υπουργός» Ενέργειας στα Κατεχόμενα, Σουνάτ Ατούν, δήλωσε, μάλιστα, πως έχουν ήδη ετοιμαστεί οι χάρτες και οι εργασίες που θα γίνουν στη θαλάσσια περιοχή, όπου έχουν προγραμματιστεί οι έρευνες του «Μπαρμπαρός».
Ο κ. Ατούν πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ την έναρξη συλλογής στοιχείων από δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμολογικές έρευνες στα «χωρικά ύδατα» του ψευδοκράτους αρχής γενομένης από τον Απρίλιο, στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, αλλά και της «διμερούς» συμφωνίας υπηρεσιών σε περιοχές πετρελαίου και διαμοιρασμού της παραγωγής, όπως αναφέρεται.
10barbaros 0