MENU

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ EKTAKTH EIΔΗΣΗ>Ο Ντάισελμπλουμ ανατίναξε την αξιολόγηση

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανατίναξε την αξιολόγηση αρνούμενος να  παραστεί σήμερα το απόγευμα στην Ολομέλεια στις διαβουλεύσεις για την πορεία του Ελληνικού Προγράμματος
 και της αξιολόγησης. Η κίνησή του αυτή κάθε άλλο παρά τυχαία δείχνει να είναι και το Μέγαρο Μαξίμου τρέμει στην ιδέα ότι πίσω από τον Γερούν κρύβεται ο Σόιμπλε ο οποίος αποφάσισε να τορπιλίσει την αξιολόγηση. Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την συνδρομή του ΑΠΕ κι αυτό με τη σειρά παρουσιάζει τις επιθέσεις που δέχθηκε ο Ντάισεμπλουμ.

Το ΑΠΕ μάλιστα εξεδωσε έκτακτη είδηση με την οποία ενημερώνει τους συνδρομητές του:Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα Τρίτη 4 Απριλίου, το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων διαθέτει αποκλειστικά ηχητικό και σε video με ελληνικούς υπότιτλους την συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο όπου όλοι οι Πρόεδροι των Πολιτικών Ομάδων αποδοκίμασαν την άρνηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ  ως Προέδρου του Eurogroup να παραστεί σήμερα το απόγευμα στην Ολομέλεια στις διαβουλεύσεις για την πορεία του Ελληνικού Προγράμματος και της αξιολόγησης.
ΜΑΝΦΡΕΝΤ ΒΕΜΠΕΡ (Πρόεδρος ΕΛΚ)
Θα ήθελα να αναφερθώ στο γεγονός ότι είναι σκανδαλώδες που ο πρόεδρος του Eurogroup, μολονότι ότι ο προεδρεύων της διάσκεψης των προέδρων ομόφωνα το ζήτησε κι εσείς επίσης εκφράσατε την ίδια βούληση για να γίνει αυτό ως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, εκείνος ως πρόεδρος του Eurogroup έχει την ιδέα πως δεν είναι σημαντικό να γίνει η συζήτηση για τέτοια σημαντικά ζητήματα , όπως η Ελλάδα, μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη από μέρους του κου προέδρου και αποτελεί έλλειψη σεβασμού απέναντι στο Ευρωκοινοβούλιο και θα ήθελα να το εκφράσετε  κι εσείς αυτό στον πρόεδρο του Eurogroup.
00:00:45 ΗΧΗΤΙΚΟ: (Soundbite) Γερμανικά, Μάνφρεντ Βέμπερ (ΕΛΚ, Γερμανία)
Εμείς πιστεύουμε πως δεν είναι πρέπον όταν εξέφρασε απόψεις σχετικά με χώρες που πέρσι έλαβαν βοήθεια, που δέχθηκαν συνδρομή. Αυτό δείχνει έλλειψη σεβασμού, ιδίως προς εκείνες τις χώρες που ήδη βρίσκονται σε πρόγραμμα. Και θεωρούμε πως δεν είναι συμβατό να παραμένει ο Ντάισελμπλουμ στη θέση του, και πιστεύουμε πως θα πρέπει να παραιτηθεί.
ΗΧΗΤΙΚΟ:  (Ιταλικά) ΤΖΑΝΙ ΠΙΤΕΛΑ (Σοσιαλιστές, S&D, Ιταλία)
Και ο κος Ντάισελμπλουμ, τόσο σε αυτήν την συνέντευξή του, όσο και σε άλλες προηγούμενες συγκυρίες, έχει αποδείξει πως δεν επιδεικνύει την σωστή στάση για να είναι πρόεδρος του Eurogroup. Αυτή είναι η θέση της Σοσιαλιστικής ομάδας, αυτή είναι η θέση πολλών σοσιαλιστών ηγετών και ευελπιστώ πως αυτή είναι κι η θέση των Χριστιανοδημοκρατών ηγετών, εκείνων που έως σήμερα ήσαν οι πραγματικοί υποστηρικτές του κου Ντάισελμπλουμ.
ΗΧΗΤΙΚΟ: (Γερμανικά) Γκάμπριελ Τσίμερ (GUE/NGL, Γερμανία)
Ο Ντάισελμπλουμ έχει έναν σημαντικό ρόλο, ιδίως για την εφαρμογή των μέτρων απέναντι σε συγκεκριμένες χώρες και δεν έχει το δικαίωμα να αρνείται στους Ευρωβουλευτές (να εκφράζουν άποψη) σε ορισμένες περιπτώσεις. Και στις συνεντεύξεις, ο Ντάισελμπλουμ είναι το λάθος πρόσωπο για το Eurogroup  και θα πρέπει να παραιτηθεί, δεν θα πρέπει να αναμένει έως ότου τον αντικαταστήσουν με άλλον.
ΗΧΗΤΙΚΟ: (ΑΓΓΛΙΚΑ) Γκι Φερχόφσταντ (ALDE, Βέλγιο)
Είναι πολύ καλό, συμφωνώ με ότι δήλωσε ο κος Βέμπερ κι οι άλλοι συνάδεφοί μου, αλλά θα πρέπει να αναλογισθούμε επίσης και τις συνέπειες. Μπορούμε να το επιλύσουμε αυτό στα ερχόμενα χρόνια ορίζοντας έναν μόνιμο πρόεδρο (του Eurogroup) μέλος της Επιτροπής να λογοδοτεί στο Ευρωκοινοβούλιο.
00:03:59 ΗΧΗΤΙΚΟ: (Ιταλικά)( Αντόνιο Ταϊάνι , Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου
Είμαι περήφανος που προεδρεύω ενός Κοινοβουλίου που έχει απορρίψει ομόφωνα την προσπάθεια τούτη του προέδρου του Eurogroup  να δείξει ασέβεια έναντι ημών και να απορρίψει μία πρόσκληση των εκλεγμένων εκπροσώπων των Ευρωπαϊκών λαών. Θα αποστείλω επίσημη  επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο του Eurogroup, στην οποία θα τονίζω πως το Ευρωκοινοβούλιο ομόφωνα καταδικάζει τη στάση του, ιδίως υπό την ιδιότητα κάποιου που ασκεί ένα τέτοιο λειτούργημα.