MENU

Τρόμος, πανικός και ανικανότητα: Χτες η Βρετανία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για Ελλάδα, σήμερα μετρά 22 νεκρούς και 79 τραυματίες – Ορδές παιδιών πηδούσαν καθίσματα και σκάλες για να σωθούν

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες ανθρώπων, που έζησαν τη φρίκη στην τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ κι είδαν απίστευτες σκηνές να εκτυλίσσονται μπροστά τους…  Σύμφωνα με την περιγραφή της Daily Mail, ορδές παιδιών πηδούσαν πάνω από τα καθίσματα και τις σκάλες σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να ξεφύγουν από την «τρομοκρατική επίθεση». Στα βίντεο ακούγεται ξεκάθαρα η εκκωφαντική έκρηξη, και στη συνέχεια οι φωνές των θεατών οι οποίοι τρομοκρατήθηκαν. Ο αριθμός έχει ήδη αυξηθεί σε 22 νεκρούς και 79 τραυματίες

Ανάμεσα σε όσους βρέθηκαν στο Manchester Arena για τη συναυλία της Ariana Grande ήταν πολλά παιδιά, άλλωστε το κοινό της 23χρονης τραγουδίστριας είναι κυρίως έφηβοι, και οι γονείς τους που είτε τα συνόδευαν είτε είχαν πάει για να τα πάρουν.

Σε ένα από τα βίντεο που ανέβηκαν στα κοινωνικά δίκτυα, το άτομο που κρατά την κάμερα τρέχει ανάμεσα στα κενά καθίσματα, ενώ γύρω του ακούγονται φωνές. Κορίτσια που κρατούσαν ροζ μπαλόνια φαίνονται να «δίνουν μάχη» για να φτάσουν στην έξοδο.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι μόλις χτες η Βρετανία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, με την οποία προειδοποιούσε τους Βρετανούς τουρίστες για τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, χωρίς να αποκλείει και τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων(!)

Πλέον η ανικανότητα και οι διαρροές στις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας έχει χτυπήσει «κόκκινο»…

Στην ταξιδιωτική οδηγία γίνεται αναφορά στις «τακτικές» διαμαρτυρίες που λαμβάνουν χώρα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και αλλού, κατά της συμφωνία με τους πιστωτές, στον εκρηκτικό μηχανισμό που εξερράγη στις 19 Απριλίου έξω από το υποκατάστημα της Eurobank, αλλά και στη «δραματική» αύξηση των προσφύγων και μεταναστών η οποία ωστόσο, όπως επισημαίνεται, προς το παρόν δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα σε Βρετανούς που επισκέπτονται την Ελλάδα, είτε στα νησιά είτε στα σημεία εισόδου της χώρας.

«Η σκηνή έμοιαζε βγαλμένη από πολεμική ταινία», είπε ο Άντι, που περίμενε στο φουαγιέ του συναυλιακού χώρου τη γυναίκα του και την κόρη του όταν τον σώριασε το ωστικό κύμα της έκρηξης στο έδαφος.



«Όταν σηκώθηκα και κοίταξα γύρω είδα κορμιά διασκορπισμένα παντού. Κάπου 20 με 30. Δεν ξέρω πόσοι ήταν νεκροί, αλλά έτσι έδειχναν. Ήταν καλυμμένοι με αίματα και βαριά τραυματίες. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να τρέξω στην αρένα προσπαθώντας να βρω την οικογένειά του.» Ο Άντι βρήκε τελικά τους δικούς του, αλλά όπως είπε «παιδιά και έφηβοι κείτονταν στο έδαφος και ούρλιαζαν.»

Η Άμπι Μάλεν έφευγε απ’ τη συναυλία όταν έγινε η έκρηξη. «Λίγα εκατοστά μπροστά μου έγινε η έκρηξη. Κομμάτια δέρματος από τα θύματα τινάχθηκαν παντού. Δεν περιμένεις να σου συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά να που μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε. Εκείνος ο θόρυβος, όλο αυτό το αίμα κι εκείνη που σέρνονταν ακρωτηριασμένοι γύρω μου, είναι φρικιαστικές εικόνες που δεν θα φύγουν ποτέ απ’ το μυαλό μου….»

«Ήταν σοκαριστικό», λέει μια άλλη αυτόπτης μάρτυς, η Τζέσικα. «Ακούστηκε αυτή η εκκωφαντική έκρηξη και όλοι άρχισαν να τρέχουν προς το μέρος μας ουρλιάζοντας και κλαίγοντας. Άρχισαν να μας ποδοπατούν προσπαθώντας να βγουν έξω. Έπαθα σοκ. Δεν ήξερα τι συμβαίνει. Όλοι έτρεχε κι έτσι μας ποδοπατούσαν…»

Ο Γκάρι Γουόκερ απ το Λιντς και η γυναίκα του απείχαν μόλις λίγα μέτρα απ’ το σημείο της έκρηξης, όπου περίμεναν τις κόρες τους να βγουν έξω.

«Ακούσαμε το τελευταίο τραγούδο και ξαφνικά μια δυνατή λάμψη μετά μια έκρηξη και καπνός… Ένιωσα πόνο στο πόδι μου. Γύρισα προς τη γυναίκα μου που στεκόταν στο πλάι μου και μου είπε: “πρέπει να ξαπλώσω κάτω”. Τραυματίστηκε στο στομάχι και μάλλον έσπασε το πόδι της. Εγώ έχω μια τρύπα στο πόδι, όπου μπήκε κάποιος θραύσμα. Πάλι καλά που τη γλίτωσα…»

Στιγμές τρόμου έζησε και μια άλλη μητέρα, η Έμα Τζόνσον, που περίμενε έξω απ’ την αρένα με τον άνδρα της να παραλάβουν τις κόρες τους 15 και 17 ετών.

«Σίγουρα ήταν βόμβα και σίγουρα εξερράγη στο φουαγιέ. Όλο το κτίριο δονήθηκε. Έγινε μια έκρηξη και μια λάμψη μετά. Τρέξαμε να αναζητήσουμε τα παιδιά μας και ευτυχώς ήταν σώες.»

«Ήταν ο απόλυτος πανικός», είπε η Αν Μαρί που είχε πάει στο κοντσέρτο με την 13χρονη κόρη της.

«Ένιωθε κανείς να τρέμει το κτίριο και μετά φάνηκε καπνός πάνω απ’ το στάδιο και γύρω μας… Ο κόσμος έπεφτε στο έδαφος νομίζοντας ότι υπάρχει κάποιος ένοπλος. Δυστυχώς οι άνδρες ασφαλείας ήταν σαν χαμένοι, όπως όλοι εκεί μέσα. Ο καθένας έπρεπε να φροντίσει για τον εαυτό του. Υπήρχαν πάμπολλα παιδιά ασυνόδευτα απόψε. Προσπαθούσα να συμπαρασταθώ σε μια ομάδα κοριτσιών που ήταν μόνα τους κι είχαν πάθει υστερία. Ήταν πάνω κάτω στην ηλικία της κόρης μου, αν όχι νεότερα.»

Μια άλλη μάνα, η Ρέητσελ, συνόδευε την 14χρονη κόρη της. Για να αποφύγουν το συνωστισμό κατά την έξοδο είχαν φύγει λίγο πριν τελειώσει η συναυλία…

«Καθώς βγαίναμε έξω ακούσαμε μια πολύ δυνατή έκρηξη. Αρχικά νόμισα ότι κάτι χάσαμε απ’ τη συναυλία. Αλλά μόλις στρίψαμε τη γωνία είδαμε ανθρώπους να ποδοπατιούνται και κόσμο να τρέχει πανικόβλητος προς το μέρος μας, κατέβαιναν τις σκάλες, άλλοι σωριάζονταν στο έδαφος. Άρπαξα την κόρη μου κι αρχίσαμε να τρέχουμε. Πολλοί συνθλίβονταν από το βάρος άλλων που έπεφταν πάνω τους…»

Η 19χρονη φοιτήτρια Σεμπάστιαν Ντίαζ απ’ το Νιουκάσλ έτρεμε ακόμη όταν έκανε δηλώσεις στο ραδιόφωνο του BBC.:

«Η Αριάνα Γκράντε είχε μόλις πει το τελευταίο της τραγούδι όταν έγινε μια πελώρια έκρηξη. Είδα κόσμο να τρέχει κι άρχισα ενστικτωδώς να τρέχω κι εγώ. Καταλήξαμε όμως σ’ έναν διάδρομο που δεν οδηγούσε πουθενά, σ’ ένα αδιέξοδο. Ήταν τρομακτικό. Βρήκα τις κεντρικές πόρτες κι ο κόσμος γύρω μου έκλαιγε. Αλλά και στο ξενοδοχείο όταν έφτασα ο κόσμος έκλαιγε μιλώντας στα κινητά τους.»

Η Abby Mullen είδε την έκρηξη να σημειώνεται λίγα μέτρα μακριά της.

«Ανθρώπινο δέρμα και κόπρανα πετάχτηκαν παντού, ακόμα και στα μαλλιά μου και την τσάντα μου. Ακόμα βρίσκω ένας Θεός ξέρει τί στα μαλλιά μου. Αυτός ο ήχος, το αίμα και όσοι έτρεχαν να σωθούν με μέλη τους και κομμάτια από δέρμα να λείπουν, δεν θα φύγουν ποτέ από το μυαλό μου ούτε από το μυαλό εκείνων που το έζησαν επίσης».

Συγκλονισμένη από την τρομοκρατική επίθεση στο Manchester Arena η δημοφιλής τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε. Η 23χρονη καλλιτέχνης είχε μόλις αποχαιρετίσει το κοινό της όταν εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός που μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει το θάνατο 19 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 50.

Η νεαρή τραγουδίστρια δεν τραυματίστηκε και την απομάκρυναν άμεσα από τον συναυλιακό χώρο. Λίγες ώρες μετά το μακελειό, έστειλε μήνυμα στους θαυμαστές της μέσα από τον λογαριασμό της στο twitter.

«Είμαι συγκλονισμένη από τα βάθη της καρδιάς μου. Λυπάμαι πολύ. Δεν έχω λόγια», έγραψε.

Φωτογραφία του χρήστη CNN.
Φωτογραφία του χρήστη CNN.