MENU

60 δις φόροι, για 60 χρόνια, με σταθερό ΑΕΠ και 3.5% πρωτογενή πλεονάσματα; Ας γελάσω! Χαχαχα



Του Γιώργου Αδαλή

Αντιεπιστημονική, απαράδεκτη, βλακώδη, παιδαριώδη ως και ψυχασθενική είναι κατά την γνώμη μου η «λύση» που προτείνουν οι Βρυξέλλες, δηλαδή ο Σόιμπλε, για τα πρωτογενή πλεονάσματα!

Είναι προφανέστατο ότι κάποιος ηλίθιος σύμβουλος του Σόιμπλε, λίγο πριν το Eurogroup πήρε το Laptop του, άνοιξε το Excel, και μέσα σε 10 δευτερόλεπτα υπολόγισε, πόσα χρόνια χρειάζονται για να καλυφτεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αν η χώρα έχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3% με δεδομένο ότι το ΑΕΠ της χώρας θα κινείται περίπου στα 190 δις ευρώ μεσοσταθμικά!!!

Ετσι, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν η χώρα παρουσιάζει πρωτ/νη πλεονάσματα άνω του 3% επί του ΑΕΠ σε 60 χρόνια θα καταφέρει να … «αποταμιεύσει» το σύνολο του δημοσίου χρέους συν κάποιους συμπληρωματικούς τόκους που θα προκύψουν!

Υπολόγισε δηλαδή ότι σε 60 χρόνια θα καταφέρουμε να μαζέψουμε άνω των 400 δις ευρώ, που θα είναι και το τελικό ποσό του δημοσίου χρέους!

Εσείς οι οικονομολόγοι, μην πιστεύετε για όνομα του θεού ότι η λύση αυτή προτάθηκε μετά από κάποια σοβαρή οικονομετρική μελέτη! Ότι χρησιμοποίησαν κάποια αμφίδρομη παλινδρόμηση με καμιά 50αριά μεταβλητές και κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα!

Διότι αν το έκαναν αυτό, θα είχαν καταλήξει πολύ απλά στην παραδοχή ότι η εξίσωση της «εσωτερικής υποτίμησης» δεν βγαίνει , όχι σε 60 χρόνια αλλά ούτε σε 600 !!!

Όλα αυτά που συζητάνε εδώ και δυο μέρες δημοσιογράφοι και καλεσμένοι στα ελληνικά μιντια, είναι αποτέλεσμα μιας δουλειάς του ποδαριού που μπορεί να την έκανε … κάποιος μαθητής γυμνασίου του Αμβούργου που μαθαίνει … μαθηματικά!!!

Διότι δεν υπάρχει χώρα στον πλανήτη, ακόμη και η Κίνα που να μπόρεσε να παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα για διάρκεια άνω των 7-8 ετών! Ούτε ανάπτυξη του ΑΕΠ της για πάνω από 10 χρόνια! Ειδικά στη Δύση, εκεί οι στατιστικές είναι ακόμα χειρότερες! ΠΩΣ θα μπορέσει η Ελλάδα δηλαδή να πετύχει ένα μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο βασίζεται στην παραδοχή ότι για 60 ΧΡΟΝΙΑ το ΑΕΠ μας θα είναι σταθερό ή θα αυξάνεται και ότι για 60 ΧΡΟΝΙΑ θα πετυχαίνουμε πάντα πρ/νη πλεονάσματα της τάξης του 3.5 % !!!

Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ ! Που ξανακούστηκε οικονομική λύση που να στηρίζεται στην προσδοκία ότι με ανεμική ανάπτυξη θα καταφέρεις να μαζεύεις κάθε χρόνο 60 δις φόρους, για 60 χρόνια !!!

ΥΓ.
Ρε σεις εκεί στις Βρυξέλλες, σταματήστε να λέτε ανοησίες. Αυτά που απαιτείτε ως λύση στο «Ελληνικό Πρόβλημα», μπορεί να μην συμβούν ποτέ, γιατί σε 60 χρόνια, ή κανένας μετεωρίτης θα πέσει στη γη ή θα μας την πέσουν οι Εξωγήινοι και δεν θα … πάρετε τα λεφτά σας!!!

Ελπίζω λοιπόν τώρα να καταλάβατε όλοι σας, γιατί επί πέντε χρόνια στις συνεντεύξεις μου, αλλά και εδώ μέσα, σας λέω διαρκώς ότι όλο αυτό το παραμύθι με την Ελλάδα, θα τραβήξει μέχρι το έτος 2079 !!! Αυτή τη χρονιά σκοπεύουν να λύσουν το «Ελληνικό Ζήτημα»!

* Ο Γιώργος Αδαλής είναι οικονομολόγος και ιδρυτής των Aegeantimes. Απαντά ο ίδιος σε ερωτήματα στην προσωπική του σελίδα στο FB