MENU

Τι θα γίνει αν οι «τρελοί» πατήσουν το κουμπί

Ανάλυση «Newsweek»:Ενα εκατομμύριο οι νεκροί, 1 τρισ. $ το κόστος της καταστροφής σε περίπτωση... συμβατικού πολέμου  Αν γίνει πυρηνικός, οι συνέπειες για την Απω Ανατολή και ολόκληρο τον κόσμο θα είναι ολέθριες

Ενα εκατομμύριο άνθρωποι θα βάψουν με το αίμα τους την περιοχή γύρω από την κορεατική χερσόνησο κι ένα τρισ. δολάρια θα γίνουν καπνός αν ο Κιμ ή ο Τραμπ πατήσουν το περίφημο πλέον κουμπί...

Οι εκτιμήσεις αυτές είναι συντηρητικές και αφορούν μία συμβατική αναμέτρηση. Σε κάθε περίπτωση, ένας δεύτερος πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο θα μπορούσε να απειλήσει ολόκληρο τον πλανήτη, ειδικά από τη στιγμή που το καθεστώς της Πιονγιάνγκ υλοποιούσε τις απειλές του για χρήση πυρηνικών όπλων. Το ανθρώπινο κόστος και οι οικονομικές ζημίες από ένα στρατιωτικό μπρα ντε φερ ΗΠΑ- Β. Κορέας (για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην περιοχή) είναι τα δύο ζητήματα που απασχολούν ειδικούς απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι μάλιστα έχουν ξεκινήσει ασκήσεις επί χάρτου.

Με τη Σεούλ, την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, να αποτελεί τη βάση των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, ο πολεμοχαρής ηγέτης της Βόρειας Κορέας δείχνει τα δόντια του κάνοντας τη μία επίδειξη ισχύος μετά την άλλη. Προφανώς, βέβαια, δεν έχει καταφέρει να... τρομάξει τον Τραμπ, που τον απειλεί με κυρώσεις.

Για την ακρίβεια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνεχίσει να «παίζει» ο Κιμ με το πυροβολικό του, δεν θέλει όμως οι αμερικανικοί δορυφόροι να καταγράφουν εκτοξεύσεις διηπειρωτικών πυραύλων και πυρηνικές δοκιμές. Μόλις κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι θα προχωρήσει στην έκτη συνεχόμενη πυρηνική δοκιμή, η πρέσβης της Ουάσινγκτον στα Ηνωμένα Εθνη, Νίκι Χέιλι, ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε αντίποινα. Ο ναύαρχος Χάρις πήρε εντολή να στείλει τον στόλο στην περιοχή, ενώ στην Ουάσινγκτον οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας ενημέρωσαν το Κογκρέσο και τη Γερουσία.

 Η ανάλυση του αμερικανικού περιοδικού «Newsweek» εξηγεί πώς θα ήταν ένας πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας. Η Β. Κορέα έχει αναπτύξει με αξιοσημείωτη πρόοδο βαλλιστικούς πυραύλους, εξέλιξη που καθιστά την Ιαπωνία εξαιρετικά ευάλωτη. Στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου ζουν περίπου 54.000 Αμερικανοί στρατιώτες, κάτι που σημαίνει ότι θα αποτελέσει τον πρώτο στόχο της Β. Κορέας σε περίπτωση που ξεκινήσει σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο.

Το πολεμικό όραμα του Κιμ Γιονγκ Ουν


Με βάση το πολεμικό όραμα του Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως εξηγεί το «Newsweek», στόχος της Πιονγιάνγκ είναι να καταλάβει τη Ν. Κορέα σε μία εβδομάδα χρησιμοποιώντας ασύμμετρα μέσα, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών όπλων και πυραύλων. Το σενάριο της επανένωσης της διαιρεμένης χώρας με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να κάνει κουμάντο μπορεί για τον υπόλοιπο κόσμο να φαντάζει απίστευτο, όμως για τον ηγέτη της Β. Κορέας είναι όνειρο ζωής. Και πώς θα το πετύχει; Βάζοντας μπρος την πολεμική του μηχανή, η οποία περιλαμβάνει 660.000 στρατιώτες, και εφαρμόζοντας την πιο αποτελεσματική μέθοδο: τον εκβιασμό. Υψηλόβαθμο στρατιωτικό στέλεχος της Β. Κορέας, που αυτομόλησε στη Σεούλ με το ψευδώνυμο «Tσαν», ισχυρίζεται ότι επιδίωξη του βορειοκορεατικού καθεστώτος είναι να ολοκληρώσει την κατάκτηση προτού αναπτυχθούν στη περιοχή αμερικανικές ενισχύσεις από την Ιαπωνία και άλλες χώρες. Θέλει δηλαδή να δημιουργήσει τετελεσμένο. Η κατάληψη της Ν. Κορέας, όπως αναφέρει ο «Τσαν» στο βιβλίο του «Ενα απίστευτο κράτος» (An Impossible State), θα μπορούσε να ξεκινήσει τρομοκρατώντας τον πληθυσμό της Σεούλ με πυρηνικά και χημικά όπλα. «O εφοδιασμός με χημικά 600 πυραύλων Scud που θα μπορούσαν να πλήξουν όλα τα αεροδρόμια της Ν. Κορέας, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα λιμάνια θα καθιστούσε αδύνατη τη διαφυγή των πολιτών. Επιπλέον, ο εφοδιασμός μεσαίου βεληνεκούς πυραύλων με χημικές πολεμικές κεφαλές που θα είχαν στόχο να πλήξουν την Ιαπωνία θα καθυστερούσε τη ροή των αμερικανικών ενισχύσεων», εξηγεί ο συγγραφέας.

Αν και οι πολίτες στην πρωτεύουσα δεν αναζητούν καταφύγια προκειμένου να είναι ασφαλείς σε περίπτωση που η Β. Κορέα αρχίσει να τους βομβαρδίζει, οι κάτοικοι της Σεούλ γνωρίζουν ότι ένα βλήμα πυροβολικού που εκτοξεύεται από τις δυνάμεις της Πιονγιάνγκ μπορεί να πλήξει την πρωτεύουσα της Ν. Κορέας σε 45 δευτερόλεπτα!
Η υπομονή των ΗΠΑ εξαντλείται

Μέρος του οπλισμού και των πυρομαχικών των ΗΠΑ στη Ν. Κορέα είναι παρωχημένο, αλλά οι αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην περιοχή θεωρούνται αξιόμαχες. Ειδικά μετά την προσθήκη των αεροπλανοφόρων του στόλου και των συστημάτων αντιαεροπορικών επιθέσεων.
Μετά την εκλογή του, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η ομάδα εξωτερικής πολιτικής που τον πλαισιώνει κλιμάκωσαν τη ρητορική τους έναντι της Πιονγιάνγκ, επιμένοντας ότι η υπομονή της Ουάσινγκτον για το πυρηνικό της πρόγραμμα εξαντλείται. Κατά τη διάρκεια της τετραετούς διακυβέρνησης του Κιμ Γιουνγκ Ουν, η Πιονγιάνγκ έχει ήδη εκτοξεύσει 66 πυραύλους, διπλάσιο αριθμό απ’ αυτόν που είχε εκτοξεύσει ο πατέρας του Κιμ Γιονγκ Ιλ, κατά τη διάρκεια των 17 ετών που ήταν στην εξουσία. Το καθεστώς του «Xοντρού Κιμ του τρίτου», όπως τον αποκαλούν τα δυτικά ΜΜΕ, έχει αναπτύξει με γρήγορους ρυθμούς το πυραυλικό του σύστημα.

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε εντυπωσιακές στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά γύρω από την πόλη Ουονσάν


Ιαπωνία και Κίνα παίρνουν έκτακτα μέτρα

Ετοιμη σε περίπτωση πολέμου Ουάσινγκτον - Πιονγιάνγκ είναι η Ιαπωνία, με την κυβέρνηση να παραδέχεται ότι οι πολίτες της θα έχουν στη διάθεσή τους μόλις 10 λεπτά για να προετοιμαστούν σε περίπτωση πυραυλικής επίθεσης από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν. Σύμφωνα με τους «Japan Times», το πρωθυπουργικό γραφείο της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου εξέδωσε οδηγίες λαμβάνοντας υπόψη τις ανακοινώσεις των περιφερειακών συμβούλων διαχείρισης καταστροφών. Σε περίπτωση επίθεσης από τη Β. Κορέα, οι Ιάπωνες έχουν πάρει οδηγίες να βρουν καταφύγιο σε υπόγειους χώρους ή σε κτίρια που έχουν κατασκευαστεί από σκυρόδεμα. Οσοι δεν το καταφέρουν αυτό, θα πρέπει να πέσουν στο έδαφος ή, όπως και στην περίπτωση σεισμών, να μπουν κάτω από τραπέζια. Σε ό,τι αφορά τους μαθητές, τους έχει ζητηθεί να κρυφτούν κάτω από τα θρανία τους.

Από την πλευρά της η Κίνα αντιδρά στα στρατιωτικά σχέδια του Τραμπ. Η κυβέρνηση του Πεκίνου εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή με αφορμή την απόφαση των ΗΠΑ να ενισχύσουν την αντιπυραυλική άμυνα της Ν. Κορέας με το αντιβαλλιστικό σύστημα THAAD, με το επιχείρημα ότι το πανίσχυρο σύστημα ραντάρ που διαθέτει θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια εντός της κινεζικής επικράτειας. Παράλληλα, οι Ενοπλες Δυνάμεις της πολυπληθέστερης χώρας του πλανήτη παρουσίασαν το δεύτερο μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο τους, ενισχύοντας την παρουσία τους σε μια περιοχή όπου τελευταία παρατηρείται «συνωστισμός» πολεμικών πλοίων.

Κατά τη διάρκεια του Κορεατικού Πολέμου, που διήρκεσε από το 1950 έως το 1953, σχεδόν 2.700.000 Κορεάτες έχασαν τη ζωή τους μαζί με 33.000 Αμερικανούς και 800.000 Κινέζους. Σήμερα, η Ουάσινγκτον προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει έναν γενικευμένο πόλεμο χρησιμοποιώντας πιθανόν τον βασικότερο σύμμαχο της Πιονγιάνγκ, την Κίνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 85% του εξωτερικού εμπορίου της Β. Κορέας γίνεται με την Κίνα.

Συμμαχία ΗΠΑ - Ν. Κορέας

Τα τελευταία δύο χρόνια, ΗΠΑ και Ν. Κορέα πραγματοποιούν κοινές ασκήσεις στην περιοχή της κορεατικής χερσονήσου. Το 2015, οι δύο χώρες υιοθέτησαν ένα νέο πολεμικό σχέδιο, το OPLAN 5015, το οποίο περιλαμβάνει επιθέσεις στις πυρηνικές και πυραυλικές εγκαταστάσεις της Β. Κορέας, καθώς και «επιθέσεις» κατά του Κιμ Γιονγκ Ουν αλλά και της υπόλοιπης ηγεσίας της Β. Κορέας με στόχο την εξουδετέρωσή τους.

Τα προληπτικά σχέδια επίθεσης των Αμερικανών και Κορεατών αξιωματούχων περιλαμβάνουν όπλα ικανά να καταστρέψουν ορισμένα από τα όπλα μαζικής καταστροφής της Βόρειας Κορέας. Η Σεούλ έχει επίσης κατασκευάσει ένα περίπλοκο αμυντικό σύστημα, το οποίο εξουδετερώνει τους εισερχόμενους πυραύλους στο τελικό στάδιο πριν από την πρόσκρουση στο έδαφος. Πάντως, ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Πιονγιάνγκ θέλουν να έχουν το «προνόμιο» εκείνου που θα πατήσει πρώτος τη σκανδάλη. Ο πρώτος πόλεμος στον Κόλπο ενάντια στον Σαντάμ Χουσεΐν έδειξε ότι οι δυνάμεις του εξουδετερώθηκαν εύκολα από την αμερικανική αεροπορία. Τώρα, όμως, το Πεντάγωνο εκτιμά ότι ένας νέος πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο θα μπορούσε να διαρκέσει από τέσσερις έως έξι μήνες. Το 1994, όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον εξέτασε τη χρήση βίας για να χτυπήσει το πυρηνικά όπλα της Πιονγιάνγκ, ο τότε διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ στην κορεατική χερσόνησο Γκάρι Λακ τού είχε πει ότι ένας πόλεμος στην περιοχή θα είχε πιθανόν 1 εκατομμύρια νεκρούς, ενώ οι οικονομικές ζημίες υπολογίζονταν σε 1 τρισ. δολάρια.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η ομάδα εξωτερικής πολιτικής που τον πλαισιώνει κλιμάκωσαν
τη ρητορική τους έναντι της Πιονγιάνγκ



Ουάσινγκτον και Σεούλ κάνουν επίδειξη ισχύος

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές συνεχίζουν τον ψυχολογικό και επικοινωνιακό πόλεμο. Σε μία επίδειξη ισχύος, η Β. Κορέα πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά γύρω από την πόλη Ουονσάν με την ευκαιρία της επετείου 85 ετών από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Β. Κορέας. Το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που δείχνουν χιλιάδες τανκς να έχουν παραταχθεί στην ακτή της πόλης.
Την ίδια ώρα, Ουάσινγκτον και Σεούλ απειλούν με αντίποινα την Πιονγιάνγκ επιδιώκοντας την αλλαγή στάσης της Β. Κορέας και την έναρξη νέων συνομιλιών με το καθεστώς. Την περασμένη Τετάρτη οι ΗΠΑ εκτόξευσαν διηπειρωτικό πύραυλο τύπου Minuteman III στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε μία σαφή προειδοποίηση προς τη Β. Κορέα.

protothema