MENU

Ποιο ελληνικό πλεονέκτημα στο Αιγαίο εξουδετερώνεται

Το ελληνικό πλεονέκτημα στο Αιγαίο είναι τα υποβρύχια τύπου 214, που μετά από πολλές περιπέτειες και καθυστερήσεις υπηρετούν το Στόλο. Αυτό το πλεονέκτημα επεσήμανε στην συνέντευξή του στο Militaire.gr ο Επίτιμος Α/ΓΕΝ Κοσμάς Χρηστίδης. Όμως σύντομα κι αυτό θα εξαφανιστεί. Όσοι υπέγραψαν τα “χρυσά συμβόλαια” για την ναυπήγηση των υποβρυχίων, δεν θεώρησαν σκόπιμο να θέσουν όρο στους Γερμανούς ότι πρέπει να εξαιρέσουν τους Τούρκους από τη πελατεία τους. Το ίδιο έγινε και με τα άρματα μάχης Leopard. Μόλις τα αγοράσαμε οι Γερμανοί έδωσαν στους Τούρκους Leopard. Μεταχειρισμένα μεν αλλά για να ακυρώσουν το πλεονέκτημά μας στον Έβρο κάνουν. Το ίδιο ζουμε και στο Αιγαίο με τα υποβρύχια 214.

Οι Γερμανοί ναυπηγούν έξι για τους Τούρκους και απ΄ ότι λένε οι πληροφοριες το πρόγραμμα προχωρά γρήγορα.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του διεθνούς αμυντικού Τύπου το πρώτο υποβρύχιο τύπου 214 Reis του τουρκικού ναυτικού είναι έτοιμο για την τοποθέτηση του οπλικού του συστήματος,μέχρι το τέλος του χρόνου. Το υποβρύχιο ναυπηγείται στο στο Ναυπηγείο Golcuk και το σύστημα μάχης του κατασκευάζεται από την τουρκική Havelsan που είναι υπεργολάβος της γνωστής μας από τις αποκαλύψεις των σκανδάλων στους εξοπλισμούς Atlas Elektronik.

Η Havelsan ασχολείται επίσης με την παραγωγή του Υποθαλάσσιου Συστήματος Διανομής Δεδομένων (NTSP-DBDS). Η εταιρεία έχει επίσης συμβόλαιο με την Raytheon IDS για την κατασκευή της τορπίλης Mk48 .

Το πρώτο υποβρύχιο 214 των Τούρκων θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2020 και τα υπόλοιπα θα παραδίδονται ανά 12μηνο.

militaire.gr