MENU

Η Ελλάδα στη λίστα για τσουνάμι!

Στην πρώτη δεκάδα των χωρών του πλανήτη που απειλούνται από πιθανή εκδήλωση τσουνάμι βρίσκεται η Ελλάδα, ενώ οκτώ στους 10 Ελληνες είναι εκτεθειμένοι  στον κίνδυνο ενός ισχυρού σεισμού, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Κοινό Ερευνητικό Κέντρο (Joint Research Centre – JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι… ανησυχητικές εκτιμήσεις του JCR συμπεριλαμβάνονται στον Ατλαντα του Ανθρώπινου Πλανήτη 2017, που χαρτογραφεί τους σημαντικότερους φυσικούς κινδύνους και παρουσιάζει τις πιθανές επιπτώσεις τους σε κάθε χώρα.

«Η Ελλάδα εμφανίζει μεγάλη σεισμικότητα και βρίσκεται στην υψηλότερη ζώνη κινδύνου μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και ειδικότερα της Μεσογείου. Το τσουνάμι είναι σπάνιο φαινόμενο, αλλά έχει καταστροφικά αποτελέσματα.

Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και πρέπει να εκπαιδευτούμε, ως λαός, στη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων» λέει ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Τσουνάμι, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Οπως αναφέρει το JRC, ένας στους τρεις ανθρώπους στον πλανήτη βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο ενός ισχυρού σεισμού (σχεδόν διπλάσιος αριθμός σε σύγκριση με το 1975), ενώ στην Ευρώπη περισσότεροι από 170.000.000 άνθρωποι, κυρίως σε Ιταλία, Ρουμανία και Ελλάδα, είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο σεισμού.

Την ίδια ώρα, περίπου 1δισ. άνθρωποι σε 155 χώρες (ανάμεσά τους και 145.000 Ελληνες) κινδυνεύουν από πλημμύρες, ενώ 414.000.000 άτομα ζουν κοντά σε ένα από τα πιο επικίνδυνα ηφαίστεια της Γης.

Προετοιμασμένοι

«Η φύση είναι απρόβλεπτη, εμείς όμως οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι. Το Εθνικό Κέντρο Τσουνάμι έχει αναπτύξει δίκτυο παλιρροιογράφων και βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το JCR και άλλους διεθνείς φορείς. Ωστόσο, για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά σεισμούς και τσουνάμι, πρέπει οι πολίτες να ενημερωθούν και να ακολουθούν κάποιες απλές οδηγίες. Για παράδειγμα, είναι βασικός κανόνας ότι σε περίπτωση σεισμού απομακρυνόμαστε από την παράκτια ζώνη. Η συγκέντρωση ανθρώπων σε παραλίες ή σε ανοιχτούς χώρους δίπλα στη θάλασσα δεν αποτελεί καλή πρακτική» αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.