MENU

Ο Τσίπρας βάζει «νερό στη... γραβάτα του» για το χρέος

Νέα ρότα χάραξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το θέμα του χρέους κατά την επίσκεψή του την Τετάρτη στο Υπουργείο Ενέργειας.
  Για την ακρίβεια εγκατέλειψε το χρέος ως την «μητέρα των μαχών» και έβαλε στην θέση του την έξοδο στις αγορές. Δεν δίστασε μάλιστα να θέσει ως ενδεχόμενο να αποδεχθεί το σχέδιο του Σόιμπλε το οποίο ο Τσακαλώτος απέρριψε στο πρόσφατο Eurogroup.  

Κάτω ο στρατηγικός στόχος του χρέους πάνω ο στρατηγικός στόχος των αγορών  

 «Πιστεύω πως ο στρατηγικός στόχος να μπορέσει η χώρα με το πέρας του τρίτου προγράμματος που είναι τον Αύγουστο του 2018 να έχει μια σταθερή δυνατότητα δανεισμού με βιώσιμα επιτόκια από τις αγορές είναι στρατηγικός στόχος που παραμένει και είναι κοντά» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Μπορεί να επιτευχθεί είτε πάρουμε μια λύση που μας παρουσίασε ο κ. Σόιμπλε και αρνηθήκαμε, πόσο δε μάλλον με μια καλύτερη λύση για την οποία διαπραγματευόμαστε. Δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές θα έχουμε με καλούς όρους».
Όπως είπε, «η Ελλάδα μετά από επτά χρόνια υποτίμησης και ύφεσης έχει πολύ καλές προοπτικές. Εχουμε εξυγιάνει τα οικονομικά και αυτό δημιουργεί τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για ένα δυνατό comeback και γι’ αυτό ζητούμε μια απόφαση για το χρέος που θα αντανακλά και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Αυτό παλεύουμε, αυτό επιδιώκουμε».
«Μετά τις 15 Ιουνίου θα έχουμε εναλλασσόμενες καλές και θετικές ειδήσεις για την οικονομία και για τον σχεδιασμό της αναπτυξιακής ανασυγκρότησης», εκτίμησε.
«Η Ελλάδα κρατήθηκε στον πυρήνα της Ευρωζώνης και προοπτικές θετικών ρυθμών ανάπτυξης. Ασφαλής σε μια ταραγμένη περιοχή. Δημιουργεί δυνατές προϋποθέσεις για ένα πολύ γερό come back. Θέλουμε αυτό το come back να συνδυαστεί με απόφαση για το χρέος που θα πολλαπλασιάζει την ήδη διαφαινόμενη δυναμική» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

To deal Σόιμπλε - ΔΝΤ  που απέρριψε η Αθήνα και ξανασκέφτεται ο Τσίπρας    

Βερολίνο και ΔΝΤ φέρεται να έχουν ήδη καταλήξει στο συμβιβαστικό σχέδιο για το ελληνικό ζήτημα το οποίο θα φέρουν στο τραπέζι του Eurogroup στις 15 Ιουνίου, την ώρα που η Αθήνα θα πλησιάζει πάλι στην κρίσιμη στιγμή της αποπληρωμής των ομολόγων του Ιουλίου. 
Σύμφωνα με κομμάτια του σχεδίου που αναφέρονται σε δημοσιεύματα των «Financial Times» και «Handelsblatt» σε αυτή τη... λύση-βιτρίνα, οι δανειστές θα χορηγήσουν στην Ελλάδα τις δόσεις για να αποπληρώσει τα ομόλογα και θα μεταθέσει τη συζήτηση για το χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές. 
Το ΔΝΤ θα εγκρίνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης με τον όρο ότι δεν θα προσφέρει χρηματοδότηση έως ότου οι ευρωπαίοι του παράσχουν τις διαβεβαιώσεις που ζητεί για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Αυτό συνιστά μετακίνηση από την θέση ότι θα αποφασίσει να μπει στο πρόγραμμα μόνο αν η ευρωζώνη δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την ελάφρυνση χρέους που θα προσφέρει.
Αν η αλλαγή αυτή λάβει «σάρκα και οστά», τότε η Γερμανία θα έχει πετύχει διπλό στόχο: και το ΔΝΤ να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα έστω και χωρις χρηματόδότηση αλλά και η συζήτηση για το χρέος να μετατεθεί μετά τις εκλογές.
«Η προσέγγιση αυτή θα προσφέρει χρόνο στις πολιτικά ευαίσθητες συζητήσεις για το πακέτο ελάφρυνσης χρέους, που το ΔΝΤ λέει ότι είναι απαραίτητο για να ανακάμψει η Ελλάδα», αναφέρουν σχετικά οι FT.
Το σενάριο αυτό φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται και από τις πηγές της γερμανικής Handelsblatt».
"Σοιμπλε και ΔΝΤ συμφώνησαν για το ελληνικό πρόγραμμα» αναφέρει ότι με βάση αυτή τη συμφωνία το Ταμείο θα χρειαστεί να δώσει χρήματα αν η Ελλάδα μπορέσει να αποδείξει ότι το χρέος της είναι βιώσιμο" αναφέρει η εφημερίδα.
Ακόμη, αναφέρει ότι η κίνηση αυτή, δηλαδή να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα είναι μία νίκη για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος επέμενε στη συμμετοχή του Ταμείου, αλλά -σημειώνει η εφημερίδα- οι επικριτές κάνουν λόγο για συμφωνία «βιτρίνα». 

Η έκρηξη του Τσακαλώτου και το τηλεφώνημα Τσίπρα 

Η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας στο Εurogroup οφείλεται στην έντονη αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος αντέτεινε ότι η πρόταση των δανειστών δεν προσφέρει στην Αθήνα ούτε καθαρή λύση για το χρέος αλλα κυρίως δεν της επιτρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» αποκαλύπτει πως λίγο μετά τις 11 χθες το βράδυ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έλαβε τηλεφώνημα από την Αθήνα και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του διαμήνυσε πως δεν θα πρέπει να συμφωνήσει με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ στη βάσει της πρότασης, για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με τον όρο ότι δεν θα προσφέρει χρηματοδότηση μέχρι η ευρωζώνη να παράσχει μεγαλύτερη σαφήνεια για το χρέος.

Σόιμπλε: Λίγο πριν τα μεσάνυχτα άλλαξαν θέση

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του ECOFIN την Τρίτη επιβεβαίωσε εμμέσως την αλλαγή στάσης της ελληνικής πλευράς.
Οπως είπε, αν και γύρω στα μεσάνυχτα υπήρχε η αίσθηση για συμφωνία, «ένα μέλος της ευρωζώνης δήλωσε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει σε αυτή τη βάση και ότι έπρεπε να επεξεργαστεί αυτό στο οποίο χτες τα μεσάνυχτα είχαμε καταλήξει».
Και ο Σόιμπλε συνέχισε: «Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Δεν είχαμε βέβαια την πιο ενθουσιώδη των διαθέσεων που συνέβη αυτό, αλλά πρέπει να δει κανείς ότι δεν χάνουμε χρόνο για το θέμα της Ελλάδας, διότι τα τεχνικά θέματα θα διαρκούσαν ούτως ή άλλως μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, οπότε μπορεί να υπάρξει συμφωνία».

Τζανακόπουλος: Ηταν προτιμότερη η απόφαση αναβολής λίγων ημέρων

Τις πληροφορίες ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο Εurogroup αντιμέτωπη με την συμφωνία- βιτρίνα επιβεβαιώνουν και οι αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.
«Η λύση εξάλλου που παρουσιάστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση δεν αντιστοιχούσε ούτε στους στόχους που είχαν τεθεί το προηγούμενο διάστημα ούτε όμως και στις θυσίες του ελληνικού λαού» ανέφερε και πρόσθεσε  «Ηταν απολύτως σαφές για την ελληνική πλευρά αλλά και για πολλούς από τους εταίρους μας ότι ήταν προτιμότερη μια απόφαση αναβολής λίγων ημερών που μας δίνει χρόνο να δουλέψουμε περισσότερο και να προετοιμάσουμε μια καλύτερη λύση παρά να πάρουμε αποφάσεις που μεταθέτουν το πρόβλημα και δεν προσφέρουν ασφαλή διέξοδο».
Για την από εδώ και πέρα φάση, «η ελληνική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, σε όλα τα επίπεδα, με στόχο στο προσεχές EG να έχουμε μια καθαρή λύση για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους χωρίς γκρίζες ζώνες και χωρίς ασάφεια. Μια λύση που θα ανοίγει το δρόμο για την οριστική έξοδο από την κρίση και φυσικά θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού.
Και όταν λέμε καθαρή λύση εννοούμε καθαρή λύση», σημείωσε με έμφαση ο Δ. Τζανακόπουλος.

Χωρίς το ΔΝΤ και μεσοπρόθεσμα δεν θα εφαρμόσουμε τα μέτρα 

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στον ΣΚΑΙ ο κ. Τζανακόπουλος ερωτηθείς αν ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι σε περίπτωση μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα που ελήφθησαν κατά απαίτησή του ήταν σχετικά ασαφής. Οπως είπε σε συζητήσεις του Πρωθυπουργού με την κ. Λαγκάρντ η επικεφαλής του ΔΝΤ του έχει αναφέρει πως είναι απολύτως εύλογο το αίτημα της Ελλάδας σε περίπτωση που δεν συμμετέχει το Ταμείο στο Ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει όλοι οι παράγοντες του ελληνικού ζητήματος να τεθούν εκ νέου σε διαπραγμάτευση. 
Στο επίμονο ερώτημα αν θα εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί είπε " Εννοείται πως τα μέτρα του 2019 και του 2020 δεν θα εφαρμοστούν εάν δεν υπάρχουν μεσοπρόθεσμα".
"Αυτό το οποίο συζητάμε σήμερα δεν είναι απλά μία υπόσχεση. Είναι κάτι σαφές και συγκεκριμένο για το ελληνικό χρέος. Ανάλογα με τις προβλέψεις που θα γίνουν από τη Γερμανία και το ΔΝΤ θα αποφασιστεί ποια θα είναι τα συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν ώστε το ελληνικό χρέος να είναι βιώσιμο. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως σενάριο το ποίο περιλαμβάνει μη εκταμίευση δόσης. 
Η ελληνική κυβέρνηση θέλει μία λύση που θα έχει τέτοια μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα οδηγεί το ΔΝΤ σε μία μελέτη που θα αναφέρει πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.