MENU

Σόιμπλε. Κάνουν πλάκα στην ΞΟΦΛΗΜΕΝΗ κυβέρνηση Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσπαθεί να μοιάσει στον Αγγελόπουλο του SURVIVOR!

Η χολυγουντιανή κόντρα ΔΝΤ-Σόιμπλε για την Ελλάδα και τις δυνατότητες ανάπτυξης της Κολομβίας των Βαλκανίων κάνει ακόμη πιο συναρπαστικές τις εξελίξεις ενώ ο Τσίπρας άρχισε εκ νέου την πολιτική διαπραγμάτευση με τις γνωστές συνέπειες για τη χώρα! Αυτή τη φορά δεν έχει στο πλευρό του τον παπατζή Ολάντ και προσπαθεί να διασωθεί μόνο με την βοήθεια των Γιουνκέρ-Μοσκοβισί. Τα πράγματα κάνουν πιο ζόρικα οι εκβιασμοί και οι απειλές του Ερντογάν καθώς δεν αποκλείεται να ξυπνήσουμε ένα πρωί με νέα Ιμια.

Με προβλέψεις (του ΔΝΤ) για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομία που δεν ξεπερνάει το 1% η Ελλάδα είναι τελειωμένη υπόθεση υποστηρίζει ο Σόιμπλε στήνοντας μια αριστοτεχνική κόντρα με τον Τόμσεν ώστε να εξαναγκάσουν τον Τσίπρα να πληρώσει το ομόλογο των 7,5 δις ευρώ με τα λεφτά που έχει μαζέψει από την φοροληστεία των οξυδερκών Ελλήνων.

Γιατί να δώσουμε κι άλλα λεφτά στην Ελλάδα εφ΄ όσον υπάρχουν τα κορόιδα οι φορολογούμενοι τους οποίους ληστεύει η κυβέρνηση Τσίπρα χωρίς να ανοίξει μύτη. Ο Τσίπρας κάνει την βρώμικη δουλειά σε ρόλο χρήσιμου εργαλείου για τους δανειστές.

Οπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι το Ταμείο δεν είναι έτοιμο να προβλέψει ανάπτυξη άνω του 1% για τα επόμενα 40 χρόνια:

«Στην παρούσα φάση ερίζουμε με το ΔΝΤ για το ποια είναι η σωστή εκτίμηση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα για τα επόμενα 40 με 50 χρόνια. Το Ταμείο δεν είναι έτοιμο να δεχτεί πάνω από 1% για τα επόμενα 40 χρόνια», επισήμανε, για να συμπληρώσει με σαρκαστική διάθεση, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, ότι «έτσι εξηγείται άλλωστε και το ότι όλα τα προγράμματα (σ.σ. για την Ελλάδα) ήταν μάταια».

Όπως επισήμανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με 1% ανάπτυξη η Ελλάδα δεν θα μπορούσε ποτέ να κλείσει την ψαλίδα προς τις άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Η διάσταση απόψεων μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ σχετικά με το ζήτημα της Ελλάδας διατηρείται και κατά γενική ομολογία αποτελεί βασικό εμπόδιο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος και για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας. Είπαμε Σόιμπλε και Τόμσεν κάνουν μεγάλο παιγνίδι!

Στην συνέχεια έρχεται το Focus Onlin να κάνει πλάκα: «Πιθανότατα η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί όλο το πακέτο βοήθειας».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού, από το τρίτο πακέτο βοήθειας ύψους 86 δις ευρώ, έχουν εκταμιευτεί από τον ESM μόλις 31,7 δις ευρώ. «Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018, μετά από ακριβώς τρία χρόνια. Ενώ διανύουμε το δεύτερο μισό της συνολικής διάρκειας, δεν έχουν εκταμιευτεί ούτε τα μισά χρήματα. Κατά τους εναπομείναντες 14 μήνες οι πληρωμές προς την Αθήνα δεν πρόκειται να αυξηθούν».

Πιθανότατα, σύμφωνα με κύκλους του ESM που επικαλείται το Focus Online, «η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να κάνει χρήση του συνολικού πακέτου βοήθειας. Ασαφές παραμένει μόνον πόσα χρήματα θα περισσέψουν στο τέλος».

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό ούτε από τα δυο πρώτα πακέτα βοήθειας είχε εκταμιευτεί το σύνολο των χρημάτων που προβλεπόταν. Από το πρώτο πακέτο ύψους 110 δις ευρώ είχαν εκταμιευτεί μόλις 73 δις ενώ από το δεύτερο ύψους 163,6 δις δόθηκαν τελικά τα 142,7 δις ευρώ.

H επικεφαλής του Οικονομικού ρεπορτάζ του “Κουρδιστού Πορτοκαλιού”Gillian Rothschild θα γράψει σχετικά:

Ο ουρανός πέφτει στο κεφάλι της κυβέρνησης, η οποία πέρασε το πιο σκληρό μνημόνιο, προσδοκώντας μια έστω επικοινωνιακή νίκη, και βλέπει τις ψυχρολουσίες να έρχονται η μία μετά την άλλη τη στιγμή που η απήχησή της στην κοινωνία είναι απογοητευτική. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επηρεασμένος σαφώς το τελευταίο διάστημα από το Survivor επικαλέστηκε το Θεό και προσπαθεί να μοιάσει στον Αγγελόπουλο μόνο που εκείνος πετυχαίνει πολύ συχνότερα νίκες από τον ποδοσφαιρόφιλο, και χασογκόλη, υπουργό Οικονομικών.

Οι γερμανικές εφημερίδες γλεντάνε κανονικά την ελληνική κυβέρνηση με την Handelsblatt να εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει καλύτερο συμβιβασμό μεταξύ των δανειστών για το χρέος από αυτόν που παρουσιάστηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου και να χαρακτηρίζει τις εξελίξεις πολιτική ήττα για τον Τσίπρα που άναψε το «πράσινο φως» για το τελευταίο πακέτο περικοπών και μεταρρυθμίσεων με την προοπτική της ελάφρυνσης του χρέους.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η χώρα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με αθέτηση πληρωμών το καλοκαίρι, υπενθυμίζοντας ότι τον Ιούλιο η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με «βαριές» αποπληρωμές.

Αλλά και η Bild μεταφέρει πληροφορίες, που διαψεύδει ο ανεκδιήγητος Τζανακόπουλος, ότι η κυβέρνηση θα παραιτηθεί από την επόμενη καταβολή δόσης τον Ιούλιο, εάν οι δανειστές δεν καταλήξουν σε συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους.

Μια εκταμίευση χωρίς σαφήνεια στο θέμα του χρέους δεν αρκεί για να αντιστρέψει το κλίμα στην οικονομία λέει η κυβέρνηση και ο Μάριο Ντράγκι έδωσε την απάντηση με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο: χωρίς ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κυρίως χωρίς την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από άλλους θεσμούς, δηλαδή χωρίς την επίσημη σφραγίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το αφεντικό της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι η λύση που προωθείται από το Eurogroup, δηλαδή συμμετοχή του ΔΝΤ, χωρίς όμως να κρίνει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, δεν δίνει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις στη χώρα που θα της επέτρεπαν την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και δεύτερον θα πρέπει να γίνει η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από τους θεσμούς, εννοώντας κυρίως την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ. Εν συνεχεία, η ίδια η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει μια δική της ανάλυση με προβλέψεις ακόμη και για τα δυσμενή σενάρια.

Οι δηλώσεις αυτές απομακρύνουν το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ελλάδα στο QE στο προσεχές μέλλον, καθώς το ΔΝΤ δεν αναμένεται να έχει μια θετική ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το επόμενο διάστημα, και η διευκρίνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετατίθεται, σύμφωνα με τις ενδείξεις, για το φθινόπωρο.

Επιπλέον, γίνονται σκόνη οι προσδοκίες της Αθήνας ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να εγκρίνει την ένταξη στο QE εάν το Eurogroup παρείχε μια ισχυρή δέσμευση ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να διατηρήσει τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους κάτω από το 15% του ΑΕΠ.

Υπό αυτές τις συνθήκες αυτές η κυβέρνηση επιμένει να ξεφτιλίζεται, και διεθνώς, με τα διεθνή μέσα να λοιδωρούν την εικόνα του Ευκλείδη Τσακαλώτου που φαίνεται «κουρασμένος και γκρινιάρης», και επιχειρεί να ασκήσει πιέσεις μέσω του διεθνούς τύπου. Η κυβέρνηση επιδιώκει τη διεθνοποίηση του αιτήματος για το QE ή τουλάχιστον για ένα «διάδρομο» που θα επιτρέψει μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.
Από τη στιγμή που η προσδοκία για συνολική συμφωνία διαψεύστηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, η στρατηγική πέρασε από τη φάση της επιδίωξης της ένταξης στο QE που αναδείχτηκε σε «ιερό δισκοπότηρο» και τώρα προσγειώνεται στο… διάδρομο…Η κυβέρνηση πλέον εξετάζει ένα σενάριο χωρίς το QE και εάν θεωρήσει ότι υπάρχει μια ικανοποιητική λύση στις 15 Ιουνίου, έχει την πολιτική βούληση για έξοδο στις αγορές και θα αποφασίσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους εάν η χώρα «θα δοκιμάσει τα νερά» στις αγορές.

Η προσπάθεια για επαφές θα συνεχιστεί αύριο Τετάρτη, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει στη Φρανκφούρτη με στόχο να προωθήσει το αίτημα για την ένταξη της Ελλάδας στο QE από την ΕΚΤ και πέρα από τις επαφές που ενδέχεται να έχει με στελέχη της ΕΚΤ θα μιλήσει σε συνέδριο του Economist. Στο ίδιο συνέδριο αναμένεται να βρεθούν το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο και ο ομόλογός του από την πλευρά του ESM Νικόλα Τζαμαρόλι.