MENU

Δίωξη και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στον Γιάννο Παπαντωνίου ο οποίος όμως βρίσκεται στη Ελβετία.Βρέθηκαν πάνω από 3 εκατομμύριατο τα οποία βεβαίως δεν έχουν καν δηλωθεί στις ελληνικές φορολογικές Αρχές.

Δίωξη κατά του Γιάννου Παπαντωνίου για το ζήτημα του ξεπλύματος «βρόμικου» χρήματος ασκήθηκε από την Εισαγγελία, καθώς και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τον ίδιο και τη συζυγό του. Η δίωξη έρχεται λίγη ώρα μετά τις αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και της Γιάννας Παπαδάκου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η νέα ηγεσία της Εισαγγελίας κατά της ∆ιαφθοράς, µε επικεφαλής την κυρία Ελένη Τουλουπάκη, µε τη βοήθεια έµπειρων εισαγγελέων που την πλαισιώνουν, εντόπισε ότι ένας από τους τρεις λογαριασµούς του πρώην υπουργού στην τράπεζα UBS εµπεριέχεται στη λίστα που έδωσε στις ελληνικές Αρχές ο υπουργός Οικονοµικών της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Μπόργιανς

Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, στον λογαριασµό αυτόν του πρώην υπουργού δικαιούχοι εµφανίζονται και µέλη της οικογένειάς του, ενώ έχει εντοπιστεί κατάθεση ποσού πάνω από 3 εκατοµµύρια ευρώ, το οποίο βεβαίως δεν έχει καν δηλωθεί στις ελληνικές φορολογικές Αρχές.

Το ποσό αυτό είναι παράλληλη κατάθεση µε το άλλο ποσό του 1,1 εκατοµµυρίων ευρώ που υπήρχε στη «λίστα Λαγκάρντ».

Ο συγκεκριµένος λογαριασµός στην ελβετική τράπεζα «κρυβόταν» στην πολύτιµη λίστα επί περίπου ενάµιση χρόνο, αφού ο συγκεκριµένος κατάλογος δεν περιέχει πρόσωπα, αλλά µόνο αριθµούς λογαριασµών.

 Οι ελβετικές Αρχές γνωστοποίησαν την ύπαρξη των τριών λογαριασµών του πρώην υπουργού στην ελληνική Εισαγγελία κατά της ∆ιαφθοράς τον περασµένο Φεβρουάριο. Η έλλειψη συνεργασίας, όµως, τότε µε την Οικονοµική Εισαγγελία που κατείχε τη λίστα δεν απέδωσε τα δέοντα αποτελέσµατα, αφού κανένας δεν σκέφτηκε να κάνει τη σύγκριση µεταξύ των αριθµών λογαριασµών που εντοπίστηκαν από τους Ελβετούς στη UBS και των πολύτιµων κωδικών που είχαν παραδοθεί από τον Νόρµπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς στους Ελληνες εισαγγελείς και τις Αρχές γενικότερα.

Ετσι, το αίτηµα δικαστικής συνδροµής που έχει απευθύνει η Εισαγγελία κατά της ∆ιαφθοράς στην ελβετική Εισαγγελία αποκτά νέα διάσταση και νοµικοί κύκλοι έκριναν ότι το εύρηµα αυτό «φέρνει πιο κοντά» στην υπόθεση του πρώην υπουργού την κατηγορία του ξεπλύµατος «βρόµικου» χρήµατος.

Οι ελβετικές Αρχές γνωστοποίησαν την ύπαρξη των τριών λογαριασµών του πρώην υπουργού στην ελληνική Εισαγγελία κατά της ∆ιαφθοράς τον περασµένο Φεβρουάριο. Η έλλειψη συνεργασίας, όµως, τότε µε την Οικονοµική Εισαγγελία που κατείχε τη λίστα δεν απέδωσε τα δέοντα αποτελέσµατα, αφού κανένας δεν σκέφτηκε να κάνει τη σύγκριση µεταξύ των αριθµών λογαριασµών που εντοπίστηκαν από τους Ελβετούς στη UBS και των πολύτιµων κωδικών που είχαν παραδοθεί από τον Μπόργιανς.

Πρόσφατα, άλλωστε, υπήρξε και το αίτηµα για δέσµευση όλων των λογαριασµών και της κινητής και ακίνητης περιουσίας του πρώην υπουργού, της συζύγου του και του γιου του. Το αίτηµα, όπως είναι γνωστό, έγινε δεκτό από το Τριµελές Συµβούλιο Πληµµελειοδικών, το οποίο δέχτηκε ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας εσόδων για το ∆ηµόσιο, σε περίπτωση εκποίησης της περιουσίας της οικογένειας Παπαντωνίου.

ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ

Οπως είναι γνωστό, η «λίστα Μπόργιανς», που έφτασε στη χώρα µας σε πρώτη φάση τον Νοέµβριο του 2015, περιέχει 10.588 ονόµατα. Το 2016, πάντως, παραδόθηκε και άλλη λίστα, γνωστή ως «Μπόργιανς 2», η οποία περιείχε άλλα 475 ονόµατα µε καταθέσεις τους κυρίως σε τράπεζα του Λουξεµβούργου. Από τις πρώτες διασταυρώσεις που είχαν γίνει, πάντως, είχε διαπιστωθεί, µε βάση κάποιες διευθύνσεις που είχαν καταγραφεί από τους δικαιούχους, ότι περιείχαν µεγάλα ονόµατα, όπως συγγενείς πολιτικών, υπουργών, ακόµα και ανώτατων πολιτικών στελεχών. Με βάση αυτά τα ευρήµατα, είναι τουλάχιστον «περίεργο» πώς δεν εντοπίστηκε αµέσως η συνάφεια των λογαριασµών Παπαντωνίου µε τη συγκεκριµένη λίστα.

Άγνωστο, προς το παρόν, παραμένει αν οι ελληνικές αρχές με αίτημα δικαστικής συνδρομής, ζητήσει την έκδοση του ζεύγους Παπαντωνίου από την Ελβετία, από όπου βρίσκονται το τελευταίο διάστημα. Σε παρόμοιες περιπτώσεις, οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αρνούνται την έκδοση, μόνο στην περίπτωση που ο κατηγορούμενος έχει την Ιθαγένεια της χώρας από την οποία ζητείται η έκδοση. Στην περίπτωση του ζεύγους Παπαντωνίου δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Πηγή: parapolitika