MENU

Προειδοποίηση από Bank of America: Το ήσυχο καλοκαίρι θα είναι η νηνεμία πριν την καταιγίδα για την Ελλάδα

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα βοηθήσει έτσι ώστε η Ελλάδα να έχει ένα ήσυχο καλοκαίρι, έστω και αν το QE έχει βγει από το πλάνο,
 σημειώνει η Bank of America Merrill Lynch σε νέα έκθεσή της προειδοποιώντας ωστόσο πως το φθινόπωρο, όταν και θα αρχίσει η τρίτη αξιολόγηση, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα.

Το κλείσιμο της αξιολόγησης θα αγοράσει αρκετό χρόνο για την Ελλάδα καθώς η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές της συμφωνήσαν έστω και στο παρά πέντε των υποχρεώσεων του Ιουλίου, αν και δεν οριστικοποιήθηκε η ελάφρυνση του χρέους, Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι υπό όρους και η ένταξη στο QE δεν είναι δυνατή, τουλάχιστον προς το παρόν.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι ασφαλώς καλή είδηση, ειδικά καθώς οι προθεσμίες λήξης είναι πολύ ευκολότερες μετά τον Ιούλιο και μέχρι το 2019, οι οποίες πρέπει να εξασφαλίσουν μια περίοδο σταθερότητας για την Ελλάδα.

Η συμφωνία περιελάμβανε τους δημοσιονομικούς στόχους και την έγκριση των απαραίτητων μέτρων μέχρι το 2022 και μία ευρύτερη κατανόηση ότι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα για τις επόμενες δεκαετίες θα είναι κοντά στο 2% του ΑΕΠ, από 3,5% έως το 2022.

Επίσης περιελάμβανε το πλαίσιο για τη μείωση του μεγάλου αποθέματος των NPLs, καθώς και κάποιες γενικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας επέκτασης των ωριμάνσεων για τα δάνεια του ESM/EFSF κατά 0-15 χρόνια, καθώς και την σύνθεσή του με την ανάπτυξη – χωρίς ωστόσο να υπάρξει πάγωμα των επιτοκίων και χωρίς την επέκταση των ωριμάνσεων των διμερών δανείων.

Ωστόσο, η BofA εκτιμά ότι αυτά δεν θα είναι αρκετό για να συμπεράνει το ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο καθώς δεν υπάρχει ακόμα τελική απόφαση για την επέκταση των ωριμάνσεων και με βάση τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις του Ταμείου για την ανάπτυξη, ακόμα και τα 15 έτη μπορεί να μην είναι ακρτά, ειδικά χωρίς να υπάρξει πάγωμα των επιτοκίων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ΔΝΤ έχει οριστεί να εγκρίνει ένα πρόγραμμα το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία μόνο μετά από την αποσαφήνιση και την οριστικοποίηση των λεπτομερειών της ελάφρυνσης του χρέους. Ως αποτέλεσμα, δεν αναμένεται η ΕΚΤ να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο QE για τώρα, γεγονός που καθιστά πολύ δυσκολότερη την πρόσβαση στις αγορές.

Τι ακολουθεί

Η BofA αναμένει πως οι συζητήσεις για την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος θα ξεκινήσουν αυτό το φθινόπωρο θα είναι επίσης πολύ δύσκολες. Η επόμενη αξιολόγηση θα επικεντρωθεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ένα πολύ προβληματικό κομμάτι του ελληνικού προγράμματος, καθώς και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, η οποία είναι μία πολύ μεγάλη πρόκληση.

Εάν αυτές οι συζητήσεις καθυστερήσουν και η αξιολόγηση συνεχιστεί το επόμενο έτος, τότε στην ατζέντα θα συμπεριληφθούν επίσης οι λεπτομέρειες σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους και τη συζήτηση του τι θα γίνει μετά το 2018, όταν και το πρόγραμμα τελειώσει.

Σε αυτή την περίπτωση, η τρίτη αξιολόγηση θα είναι η τελευταία για το τρέχον πρόγραμμα και ίσως να μην ολοκληρωθεί ακόμη και αν ακολουθήσει ένα νέο πρόγραμμα.

Αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς, η BofA αναμένει να υπάρξει ένα νέο «πιο ελαφρύ» πρόγραμμα που θα παρακολουθεί τον οδικό χάρτη που θα συνδέει την εφαρμογή της ελάφρυνσης του χρέους με τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη.

Εάν μια τέτοια συμφωνία λάβει χώρα έως τα μέσα του 2018, η Ελλάδα ενδέχεται να μπορέσει να συμμετάσχει στο QE της ΕΚΤ έστω και στο τελευταίο του στάδιο στο β” εξάμηνο του έτους και θα μπορούσε να βγει στις αγορές. Η πρόσβαση στις αγορές νωρίτερα είναι δυνατή αλλά με υψηλότερο κόστος κ
αι μόνο για μικρά ποσά, καταλήγει η BofA.