MENU

Το δεξί χέρι του Πάπα, κατηγορείται για σεξουαλικά εγκλήματα

Στενός συνεργάτης του Πάπα Φραγκίσκου κατηγορείται για σεξουαλικά αδικήματα στην Αυστραλία. Ο καρδινάλιος Πελ είναι το "νούμερο τρία" του Βατικανού Ο υπουργός Οικονομικών του Βατικανού και στενός συνεργάτης του Πάπα Φραγκίσκου κατηγορείται για σειρά σεξουαλικών εγκλημάτων. Η αστυνομία της Αυστραλίας άσκησε συγκεκριμένα δίωξη για σεξουαλική βία κατά συρροή εναντίον του Αυστραλού καρδινάλιου, Τζορτζ Πελ, μετά από πολλαπλές καταγγελίες.

"Ο καρδινάλιος Πελ αντιμετωπίζει πολλαπλές κατηγορίες σε σχέση με ένα ιστορικό σεξουαλικών αδικημάτων", ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της πολιτείας Βικτόρια, Σέιν Πάτον, σε συνέντευξη τύπου στη Μελβούρνη. "Υπάρχουν πολλοί ενάγοντες σε σχέση με αυτές τις κατηγορίες", πρόσθεσε. Για τον 76χρονο ορκίστηκε δικάσιμος για τις 18 Ιουλίου. Ο Πάτον δεν ανέφερε λεπτομέρειες του κατηγορητηρίου, ούτε δέχθηκε ερωτήσεις από τους εκπροσώπους του Τύπου.

Ο ίδιος ο καρδινάλιος που κατοικεί στο Βατικανό αρνείται όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

"Ο καρδινάλιος θα επιστρέψει στην Αυστραλία το συντομότερο δυνατόν για να καθαρίσει το όνομά του και αφού προηγηθεί συνεννόηση με τους γιατρούς του για το ταξίδι" αναφέρει επισήμως η εκκλησία της Αυστραλίας.

Ο Πελ είχε διοριστεί αρχιεπίσκοπος Μελβούρνης ενώ από το 2013 ανέλαβε μαζί με ακόμη επτά καρδιναλίους ρόλο για την "αναμόρφωση" της Καθολικής Εκκλησίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πελ ήταν το "πρόσωπο" της Καθολικής Εκκλησίας για ζητήματα όπως η ομοφυλοφιλία και το AIDS, κάτι που έχει προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο σοκ στην Αυστραλία. Όπως σημειώνει μάλιστα το CNN, στην Αυστραλία έχουν κακοποιηθεί 4.444 ανήλικα αγόρια και κορίτσια από καθολικούς ιερείς τα τελευταία 35 χρόνια.






Μέχρι σήμερα ο Πελ έχει καταθέσει ήδη τρεις φορές στην Επιτροπή που συστάθηκε από την κυβέρνηση της Αυστραλίας για να διερευνήσει σεξουαλικά σκάνδαλα εναντίον ανηλίκων, αναγνωρίζοντας λάθη στην επιλογή των προσώπων που στελέχωσαν την Εκκλησία τη δεκαετία του 1970. Ωστόσο είχε αρνηθεί να μεταβεί στην πατρίδα του και είχε δώσει τα στοιχεία του μέσα από βίντεο σύνδεση με τις αρχές. Πέρυσι είχε αρνηθεί να μεταβεί στη Μελβούρνη για να συνεργαστεί με την αστυνομία.

Τέλος, είχε κατηγορηθεί για παιδοφιλία και το 2002, αλλά είχε απαλλαγεί.

Φωτογραφία: AP Photo/Riccardo De Luca