MENU

Αυξάνονται οι φωνές για παγκόσμιο οικονομικό κραχ- Οι συνέπειες για την Ελλάδα

Του Ραφαήλ Αξιώτη,Αντί να λιγοστεύουν πληθαίνουν οι φωνές που προβλέπουν παγκόσμιο οικονομικό κραχ μέσα στους επόμενους μήνες. Χθες, σειρά είχε η γνωστή τράπεζα JP Morgan, η οποία με την ανάλυσή της βάζει περισσότερο "λάδι στη φωτιά" σχετικά με την κατάσταση της διεθνούς οικονομίας. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η τράπεζα Bank of America Merrill Lynch, η οποία εξέδωσε προειδοποίηση πριν μερικές ημέρες ότι « η σημαντική ενίσχυση της ρευστότητας και η σημαντική άνοδος των εταιρικών κερδών το τελευταίο διάστημα σημαίνουν ότι το φθινόπωρο θα δούμε την κορυφή τους». 

Οι προβλέψεις για μία οικονομική αναταραχή το φθινόπωρο δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστη ούτε την Ελλάδα, η οποία παρά τα εκατοντάδες δημοσιονομικά μέτρα που έχει πάρει, τις περισσότερες φορές εις βάρος της ζωής των πολιτών της, παραμένει σε άκρως επισφαλή θέση και ως ο "συνήθης ύποπτος" για πτώχευση της Ευρωζώνης. Για οικονομικό σοκ προειδοποεί και ο Jeromin Zettelmeyer, οικονομικός αναλυτής του Peterson Institute και πρώην οικονομικός σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης. Σε συνέντευξη που έδωσε, ο Zettelmeyer πάει ένα βήμα παρακάτω και προειδοποιεί ότι η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, θα οδηγήσει σε πλήρη ανατροπή το πολιτικό σκηνικό της.

Συγκεκριμένα είπε πως «όλα αυτά που έγιναν στην Ελλάδα νομίζω ότι θα πυροδοτήσουν μία πολιτική αντίδραση που θα οδηγήσει σε καλύτερες πολιτικές. Αν δεν γίνει αυτό, τότε η Ελλάδα θα είναι καταδικασμένη γιατί είτε θα της δοθεί δημοσιονομικός χώρος και θα πάμε σε νέα κρίση είτε θα παραμείνει σε σφιχτά προγράμματα και διαρκώς θα υπάρχει αυτή η διαμάχη. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα δεν θα είναι ένας ελκυστικός τόπος για να ζει κάποιος. Ελπίζουμε ότι η ελληνική δημοκρατία θα αναγεννηθεί και θα φέρει καλά αποτελέσματα».

Ο ίδιος κάνει λόγο για αποτυχία της ελληνικής ελίτ, εκφράζοντας την ελπίδα να αναγεννηθεί η ελληνική δημοκρατία, για να ξαναγίνει η χώρα ένας ελκυστικός τόπος. «Αν δεν υπάρξει πολιτική αντίδραση στη χώρα με στόχο να εφαρμοστούν οι σωστές πολιτικές, μετά την εμπειρία των τελευταίων οκτώ ετών, τότε η Ελλάδα είναι καταδικασμένη».