MENU

Ξεφεύγει η κατάσταση μεταξύ Ισραήλ-Ιράν: Ο Νετανιάχου απειλεί ανοικτά με πόλεμο – Εκτόξευση ισραηλινού πυραύλου LORA ……στην Α.Μεσόγειο (Βίντεο)

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )
Αρχίζει να ξεφεύγει τελείως η κατάσταση
 ανάμεσα στο Ιράν  και το Ισραήλ ειδικά μετά την εκτόξευση ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στην Συρία,  την οποία ακολούθησε πραγματικά εντυπωσιακή   εκτόξευση ισραηλινού  βαλλιστικού πυραύλου LORA στην Α.Μεσόγειο, προσκαλώντας τους «θεούς του πολέμου» στην περιοχή .
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μ. Νετανιάχου δήλωσε ορθά κοφτά ότι το Ισραήλ παρακολουθεί κάθε κίνηση του Ιράν, παρά την αποτυχημένη επίθεση  των πυραύλων σε  στόχους τζιχαντιστών.  «Παρακολουθούμε κάθε κίνηση του Ιράν και τους προειδοποιούμε …να μην μας απειλούν», δήλωσε ο ίδιος.
Δύο ημέρες μετά την εκτόξευση πυραύλων του Ιράν ενάντια στις ισλαμικές δυνάμεις στη Συρία, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε την Τεχεράνη να μην παίζει με  την αποφασιστικότητα του Ισραήλ.
«Οι δυνάμεις ασφαλείας μας παρακολουθούν συνεχώς τις δραστηριότητες του Ιράν στην περιοχή και τις προσπάθειές του να παράσχει περίπλοκα συστήματα όπλων στη Χεζμπολάχ, παρακολουθούμε τις ενέργειές τους και τις  κινήσεις τους , και έχω ένα πράγμα να τονίσω στο Ιράν: Μην απειλείτε το Ισραήλ», δήλωσε ο Νετανιάχου.
Την ίδια στιγμή χθες οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και η εταιρία Israel Aerospace Industries (IAI) δοκίμασαν  με επιτυχία εκτόξευση τακτικού  πυραύλου  LORA (Long Range attack ), μέσα σε εμπορικό πλοίο στη θάλασσα….αποστέλλοντας σαφές μήνυμα στην Τεχεράνη το πώς θα μπορούσαν να κτυπηθούν ιρανικοί στόχοι από τον Περσικό Κόλπο.
Το πυραυλικό σύστημα LORA , είναι ένα σύστημα που αποτελείται από έναν τακτικό  πύραυλο  εδάφους-εδάφους. Έχει σχεδιαστεί για να εξουδετερώνει στόχους  σε απόσταση 400+ χιλιομέτρων με απόκλιση μέχρι και 10 μέτρα, ενώ ζυγίζει 1600 kg. Ο πύραυλος έχει ένα εσωτερικό σύστημα καθοδήγησης από  GPS.
Επίσης ο  πύραυλος LORA έχει σχεδιαστεί για επιθέσεις σε σταθερούς  ή κινητούς  στόχους , συμπεριλαμβανομένων των υποδομών.
Το βλήμα μπορεί να εκτοξευθεί  από εντελώς απροετοίμαστες θέσεις κάτι που το καθιστά « παντός καιρού» . Κάθε στόχος του οποίου  η θέση είναι γνωστή, μπορεί να καταστραφεί μέσα σε 10 λεπτά μετά την εκτόξευση , αναφέρουν οι Ισραηλινοί ειδικοί.
Αυτός ο πύραυλος  ήταν η απάντηση του Ισραήλ στις εκτοξεύσεις ιρανικών πυραύλων στην Συρία τις οποίες η ισραηλινή ηγεσία εξέλαβε ως «απειλή» κατά του Ισραήλ.
Το κανάλι Channel 2 του Ισραήλ ανέφερε  ότι οι περισσότεροι από τους ιρανικούς πυραύλους έχασαν  τους επιδιωκόμενους στόχους τους. Σύμφωνα με ειδική  έκθεση, τρεις πύραυλοι χτύπησαν το ιρακινό έδαφος, ένας χτύπησε  ισλαμικό στόχο στην περιοχή Deir ez-Zor στη Συρία και ένας άλλος πύραυλος έπληξε τυχαία την πόλη Mayadin.
Η επίθεση  αποτελούσε απάντηση στις επιθέσεις που διεξήχθησαν νωρίτερα αυτό το μήνα  στο κοινοβούλιο του Ιράν και στο μαυσωλείο  του Ιρανού ηγέτη Ayatollah Ruhollah Khomeini στην Τεχεράνη. Οι επιθέσεις σκότωσαν τουλάχιστον 18 άτομα και τραυμάτισαν πάνω από 50 άτομα, τονίζουν οι Ιρανοί από την πλευρά τους.
Πιστεύεται ότι η επίθεση των ιρανικών πυραύλων σχεδιάστηκε επίσης για να «τραβήξει μια κόκκινη γραμμή» στο έδαφος  στις σουνιτικές ομάδες και να αποτρέψει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, καθώς οι πύραυλοι αυτοί διαθέτουν βεληνεκές περίπου 430 μίλια.


Μόνο που η επίθεση των Ιρανών έφερε την οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ το οποίο αποτελεί τον κύριο αντίπαλο των Ιρανών και της νέας επεκτατικής πολιτικής τους , σύμφωνα και με Ρώσους ειδικούς.
Η Ιρανική Επαναστατική Φρουρά δημοσίευσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία αναφέρει ότι πολλοί «τρομοκράτες» είχαν σκοτωθεί μαζί με τα οπλικά συστήματα τους  κατά την 
επίθεση.

«Ο
εχθρός μας πρέπει να γνωρίζει ότι η Τεχεράνη δεν είναι  Λονδίνο και  Παρίσι», δήλωσε ο διοικητής της αεροπορικής δύναμης της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς  Amir Ali Hajizadeh.
Ο Σεΐχ Χουσεΐν αλ-Ισλάμ, σύμβουλος του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, δήλωσε στο αραβικό δίκτυο Al Mayadeen ότι «το Ισραήλ είναι ο κύριος  εχθρός του Ιράν και πρέπει να κατανοήσει το μήνυμα που έστειλαν οι πύραυλοι ».
Οι Ιρανοί στην ουσία απειλούν το Ισραήλ που είναι ο κύριος εχθρός τους στην περιοχή διότι θέλουν να επεκτείνουν την κυριαρχία τους μετά την Συρία και το Λίβανο και αλλού.
Υπενθυμίζουμε ότι  το  «παρασύνθημα» της άσκησης  των Ισραηλινών στην Κύπρο  σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων  MIG NEWS  ήταν  ότι ο  ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί μια σημαντική στρατιωτική προσπάθεια στα βουνά της Κύπρου με στόχο την προετοιμασία επιχείρησης  .
Προφανής στόχος τους είναι η άριστη  προετοιμασία για μια επιχείρηση κατά της «Χεζμπολάχ» μέσα  στο Λίβανο και το έδαφος της Κύπρου προσομοιάζει πάρα πολύ, καταλήγουν Ρώσοι αμυντικοί αναλυτές.
Αυτό όμως που γίνεται κατανοητό πλέον δια γυμνού οφθαλμού είναι ότι η κατάσταση ξεφεύγει ανάμεσα σε πολλές και αντίρροπες δυνάμεις με εντελώς διαφορετικά συμφέροντα,  με την Συρία να αποτελεί πλέον το «γήπεδο» που θα συγκρουστούν όλοι αυτοί πολύ σύντομα.