MENU

Airbnb: Το φαινόμενο που έχει «ξεσπιτώσει» τους Έλληνες για το γρήγορο κέρδος απ' τους τουρίστες (φωτό)

Ο ολοένα και αυξανόμενος τουρισμός στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες που έχουν κατακλύσει την ζωή μας έχουν οδηγήσει τους απανταχού Έλληνες σε νέους τρόπους για να «γεμίσουν» το πορτοφόλι τους.  Η νέα παγκόσμια μόδα ενοικίασης σπιτιών ως ξενοδοχείων — μέσω του Airbnb, μιας ιστοσελίδα καταχώρησης, εύρεσης και ενοικίασης καταλυμάτων — έχει κυριαρχήσει και στην Ελλάδα καθώς αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο ο αριθμός των σπιτιών που οι Έλληνες ιδιοκτήτες είναι αποφασισμένοι να προσφέρουν, με το αζημίωτο φυσικά, στους τουρίστες που θέλουν να επισκεφθούν την χώρα μας και να ζήσουν μοναδικές στιγμές.

Από ένα μόνο δωμάτιο σε μικρά στούντιο μέχρι και πολυτελείς βίλες σε κοσμοπολίτικους προορισμούς όπως στο «πριγκιπάτο της Μυκόνου» η βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών έχει κυριολεκτικά χτυπήσει «κόκκινο».

Ετσι η άνοδος του τουρισμού, οι πλατφόρμες τύπου Airbnb αλλά και η φοροεπιδρομή, που οδηγεί πολλούς ιδιοκτήτες ανά την Ελλάδα να νοικιάζουν τα σπίτια τους και οι ίδιοι να μένουν σε αποθήκες ώστε -τουλάχιστον- να εισπράττουν ένα έξτρα εισόδημα για να πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ, όχι μόνο έχει αυξήσει φέτος για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης τις τιμές των ενοικιαζόμενων βιλών στους δημοφιλείς προορισμούς σε όλη την Ελλάδα, αλλά και η ζήτηση εμφανίζεται αυξημένη ακόμη και για τις αρχές του ερχόμενου φθινοπώρου.

Aκριβή νούμερα για τους τουρίστες που μένουν σε σπίτια δεν υπάρχουν, ωστόσο υπολογίζεται ότι μόνο στην Αθήνα τα ακίνητα που νοικιάζονται μέσω των σχετικών πλατφόρμων κυμαίνονται, ανάλογα με την εποχή, από 6.000 έως 8.000. Επιπλέον σύμφωνα με έρευνα που έγινε πέρυσι τον Ιούλιο στην Κρήτη προέκυψε ότι 10 στους 100 τουρίστες έκλεισαν κατάλυμα τύπου Airbnb. Αν αναλογιστεί κανείς ότι φέτος περιμένουμε 30 εκατομμύρια τουρίστες, εύκολα θα συμπεραίνει ότι το 10%, δηλαδή 3.000.000 θα μείνουν σε καταλύμματα τύπου Airbnb. Και σε αυτή την περίπτωση -φυσικά- εμφανίζεται το φαινόμενο της αγοράς δύο ταχυτήτων που χαρακτηρίζει πλέον όλες τις κατηγορίες ακινήτων ανά την Ελλάδα.



Δηλαδή τα καλά ακίνητα στις καλές περιοχές έχουν αρχίσει και τσιμπάνε ως προς τις τιμές τόσο πώλησης όσο και μίσθωσης, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και για τα παλιότερα, τα οποία μπορεί να βρίσκονται σε λιγότερο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα ή στα μικρά νησιά του βορείου και νοτίου Αιγαίου, οι οποίοι είτε επειδή είναι λιγότερο γνωστοί στο εξωτερικό είτε επειδή στηρίζονταν κατά κύριο λόγο στον (πτωτικό) εσωτερικό τουρισμό και στις ελληνικές οικογένειες δεν ακολουθούν την ανιούσα στις τιμές.

Στις περιπτώσεις των λεγόμενων low budget προορισμών για διαμερίσματα 4 ατόμων κοντά στη θάλασσα σε περιοχές εύκολα προσβάσιμες με το αυτοκίνητο, τα οποία προτιμούν ιδιαίτερα οι ελληνικές οικογένειες, οι τιμές φέτος το καλοκαίρι έχουν παραμείνει σταθερές. Ενα ακόμη χαρακτηριστικό της φετινής σεζόν στο κομμάτι τις βραχυχρόνιας μίσθωσης β’ κατοικίας αποτελεί και το γεγονός ότι έχει αυξηθεί η ζήτηση για το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, κάτι που είχε διαφανεί ήδη από την περυσινή χρονιά, οπότε οι πρώτοι μήνες του φθινοπώρου ήταν ιστορικά οι καλύτεροι των τελευταίων ετών για τον ελληνικό τουρισμό. Πρόκειται για ένα γεγονός ενθαρρυντικό που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από στελέχη της αγοράς, «θα μπορούσε να κινητοποιήσει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις και να θέσει τις βάσεις σε όλους τους τομείς, από το κομμάτι των μεταφορών μέχρι τους επαγγελματίες του εμπορίου και της εστίασης, ώστε να επιτευχθεί το μεγάλο ζητούμενο που δεν είναι άλλο από την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν πέραν της υψηλής περιόδου του καλοκαιριού».



Επτά στους 10 ιδιοκτήτες καλύπτουν δαπάνες

Πέραν της αύξησης των αφίξεων από το εξωτερικό, που είναι ένας από τους βασικούς λόγους για την αύξηση της ζήτησης, το θέμα της φορολογίας σε εισοδήματα, κινητή και ακίνητη περιουσία είναι μία από τις βασικές αιτίες που οδηγεί ολοένα περισσότερους ιδιοκτήτες να μισθώνουν τα σπίτια τους σε τουρίστες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της πλέον δημοφιλούς πλατφόρμας και στη χώρα μας για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, της Airbnb, περίπου 7 στους 10 που νοικιάζουν τα σπίτια τους δηλώνουν ότι βασίζονται σε αυτά τα έσοδα για να καλύπτουν τις δικές τους δαπάνες διαμονής, ενώ ειδικά για την Αθήνα τα ίδια στοιχεία αναφέρουν ότι το 70% των ιδιοκτησιών που μισθώνονται μέσω της πλατφόρμας βρίσκεται εκτός περιοχών όπου τυπικά μπορεί να βρει κανείς ξενοδοχείο. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει από ιδιοκτήτες είναι και οι οδηγίες προς ναυτιλλομένους από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) για όσους ενδιαφέρονται να μισθώσουν σπίτια σε τουρίστες, εφιστώντας την προσοχή σε τρία βασικά σημεία.

Οπως επισημαίνεται, οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν να εκμισθώσουν τις ιδιοκτησίες τους με βραχυχρόνια μίσθωση, ιδίως σε παραθεριστικά-τουριστικά μέρη, με απευθείας επιλογή μισθωτή, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί -πέραν της επιλογής του προσώπου του κάθε μισθωτή- στη σύνταξη έγγραφου ιδιωτικού συμφωνητικού μίσθωσης και στην προείσπραξη ολόκληρου του συμφωνημένου μισθώματος. Κι αυτό γιατί είτε πρόκειται για αστική μίσθωση είτε για μίσθωση (μη κύριων) τουριστικών καταλυμάτων, ο εκμισθωτής δεν μπορεί να κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων της ξενοδοχειακής νομοθεσίας περί άμεσης αποβολής των χρηστών του καταλύματος όταν αυτοί είτε δεν καταβάλλουν εμπροθέσμως το συμφωνημένο μίσθωμα ή δεν τηρούν τους όρους της συμφωνίας και συνεπώς η τυχόν άρνηση πληρωμής μισθώματος ή κακή χρήση του ακινήτου θα κριθούν από τα πολιτικά δικαστήρια, κατά τις συνήθεις διαδικασίες και με σημαντικότατες καθυστερήσεις...

Ενα δεύτερο σημείο έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι συνήθως μέσα στο τίμημα (ενοίκιο) των παραπάνω μισθώσεων συμπεριλαμβάνεται εκ των πραγμάτων και το κόστος της κατανάλωσης ρεύματος, νερού, δημοτικών κ.λπ. τελών και τυχόν κοινοχρήστων.

Θα πρέπει συνεπώς να αυτοπροστατευτεί από τυχόν αλόγιστη υπερκατανάλωσή τους, με μια σειρά πρακτικών μέτρων όπως την εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων για παροχή ζεστού νερού, την εγκατάσταση κλιματιστικών με σύστημα Inverter και αυτόματη διακοπή λειτουργίας τους με ανοιχτό παράθυρο, την εγκατάσταση συστήματος υποδοχής κάρτας-μπρελόκ με τα κλειδιά εισόδου, το οποίο κλείνει από τον πίνακα όλες τις παροχές ρεύματος εκτός από το ψυγείο, όταν ο επισκέπτης εξέρχεται από την κατοικία καθώς επίσης και την εγκατάσταση νέου τύπου μετρητών ΔΕΗ (smart meters) που δείχνουν σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση μέσω Διαδικτύου, κάτι εύκολα ελέγξιμο και κατανοητό από τους επισκέπτες.



Η τρίτη -και πολύ σημαντική- παράμετρος που τονίζει η ομοσπονδία έχει να κάνει με την υποχρεωτική, τρόπον τινά, ασφάλιση του ακινήτου. Η ΠΟΜΙΔΑ συνιστά ανεπιφύλακτα την ασφάλιση του μισθωμένου ακινήτου για τρεις κρίσιμους λόγους: Καταρχάς για κινδύνους που απειλούν το ίδιο το ακίνητο (πυρκαγιά, καιρικά φαινόμενα, σεισμό, βραχυκύκλωμα, θραύση σωληνώσεων και υαλοπινάκων, κλοπή κ.λπ.) οι οποίοι επιτείνονται τη στιγμή που το ακίνητο μισθώνεται. Επιπλέον, για κινδύνους που απειλούν τον ενοικιαστή από τη χρήση του κτιρίου, ο οποίος μπορεί να στραφεί απευθείας εναντίον του ιδιοκτήτη αλλά και για κινδύνους που μπορεί να απειλήσουν τα υπόλοιπα διαμερίσματα.

Το θέμα της ασφάλειας, πέραν αυτού της φοροδιαφυγής που είναι δεδομένη σε πολλές περιπτώσεις και φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και τη φετινή σεζόν, αφού δεν μπορούν ακόμη να τεθούν σε εφαρμογή οι διατάξεις για την «οικονομία του διαμοιρασμού» και το ειδικό μητρώο που ψηφίστηκαν στο τέλος του 2016, είναι από τα ζητήματα που έχουν τονίσει ουκ ολίγες φορές οι Ελληνες ξενοδόχοι. Οι τελευταίοι μάλιστα εκτιμούν ότι μέσα στο 2018 η αναλογία κλινών ξενοδοχείων - σπιτιών που μισθώνονται σε τουρίστες στην Αθήνα, η οποία αποτελεί και μία από τις καλύτερες αγορές διεθνώς για την πλατφόρμα της Airbnb, θα είναι στο 1:1. Σημειώνεται εδώ ότι Ελληνες, αλλά και ξένοι επενδυτές, έχουν αγοράσει ουκ ολίγα ακίνητα σε περιοχές του κέντρου, κοντά στο Μουσείο της Ακρόπολης, στου Ψυρρή, στο Γκάζι κ.α., μεγάλης παλαιότητας και με κόστος έως και 100.000 ευρώ, προκειμένου να επωφεληθούν από αυτή τη νέα τάση.

Στο κομμάτι της φορολογίας και μέχρι να ενεργοποιηθούν οι νέες διατάξεις, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις υπάγονται στη δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, όπου δηλώνεται κάθε μίσθωση ξεχωριστά. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται σε αυτή την περίπτωση είναι πόσοι από τους ιδιοκτήτες δηλώνουν πράγματι τα σπίτια τους στην Εφορία.

Τα... low budget σπίτια

Το θέμα της Εφορίας είναι ακριβώς η αιτία για την αύξηση της προσφοράς και στο κομμάτι των πιο οικονομικών σπιτιών, ήτοι διαμερισμάτων 4 ατόμων σε λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς, τα οποία επειδή βρίσκονται κοντά στη θάλασσα μπορούν να εξυπηρετήσουν κυρίως ελληνικές οικογένειες. Το δίκτυο κτηματομεσιτικών υπηρεσιών της E-Real Estates έχει καταγράψει τις τιμές στους πιο οικονομικούς προορισμούς για το φετινό καλοκαίρι για μισθώσεις μιας εβδομάδας κατά την περίοδο του καλοκαιριού αλλά και για το πρώτο δίμηνο του φθινοπώρου, από τις οποίες προκύπτει, ως γενική διαπίστωση, ότι τα ενοίκια έχουν παραμείνει σταθερά σε σχέση με την περυσινή χρονιά αφενός λόγω της αύξησης της προσφοράς, αφετέρου λόγω και των πιο περιορισμένων δυνατοτήτων των εισοδημάτων στα οποία απευθύνονται.

Στο Σούνιο, για παράδειγμα, μια οικογένεια μπορεί να βρει μια οικονομική επιλογή τον Ιούλιο στα 300 ευρώ την εβδομάδα ή για επτά διανυκτερεύσεις, ποσό που ανεβαίνει στα 500 ευρώ τον Αύγουστο και πέφτει εκ νέου στα 300 ευρώ μέσα στον Σεπτέμβριο. Από τους value for money προορισμούς το Πόρτο Ράφτη προσφέρεται λόγω εγγύτητας και τιμών, oι οποίες παραμένουν χαμηλές λόγω του μεγάλου αριθμού των σπιτιών που είναι προς μίσθωση στην περιοχή: έτσι μία εβδομάδα τον Αύγουστο με επτά διανυκτερεύσεις κοστίζει κατά μέσο όρο κοντά στα 450 ευρώ, ενώ μπορεί να πέσει στα 250 ευρώ τον Σεπτέμβριο. Ενδιαφέρον φέτος το καλοκαίρι παρουσιάζουν οι προορισμοί που έχουν έρθει πιο... κοντά στην Αθήνα λόγω της βελτίωσης του οδικού δικτύου γι’ αυτό και οι τιμές μπορεί να εμφανίζονται ελαφρώς αυξημένες. Μεταξύ αυτών είναι η Ακράτα και το Διακοπτό, όπου οι τιμές φέτος τον Ιούλιο για ένα διαμέρισμα 4 ατόμων κοντά στη θάλασσα είναι στα 800 ευρώ και αυξάνονται μέχρι 1.300 ευρώ για μία εβδομάδα μέσα στον Αύγουστο. Αντίστοιχα και στη Ναύπακτο τον Αύγουστο οι τιμές κυμαίνονται από τα 1.000 έως τα 1.200 ευρώ και πέφτουν στα 800 ευρώ τον Σεπτέμβριο και στα 500 ευρώ τον Οκτώβριο.

Τα στοιχεία των μεσιτικών γραφείων ανά την Ελλάδα παραπέμπουν για πρώτη φορά σε αύξηση των τιμών των ενοικίων που κυμαίνεται από 10% έως 20% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, όσον αφορά τις λεγόμενες «καλές» εξοχικές κατοικίες που νοικιάζονται με την εβδομάδα ή τον μήνα, κυρίως στους πιο δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς, στις Κυκλάδες αλλά και το Ιόνιο που έχει φέτος ανεβάσει ρυθμούς με σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Τα στοιχεία προέρχονται από το δίκτυο κτηματομεσιτικών υπηρεσιών E-Real Estates, το οποίο διαθέτει συνδεδεμένα κτηματομεσιτικά γραφεία σε όλη τη χώρα και καταγράφει τις τιμές μίσθωσης κατοικιών για όλη την περίοδο του καλοκαιριού μέχρι και τον ερχόμενο Οκτώβριο. Η εταιρεία έχει επιλέξει τους πιο δημοφιλείς προορισμούς σε όλη την Ελλάδα, εξετάζοντας τις τιμές ενοικίασης σπιτιών κάτω από συγκεκριμένες προδιαγραφές, ήτοι βίλες με δύο υπνοδωμάτια, με ιδιωτική πισίνα ή κοινόχρηστη, σε κάποιο συγκρότημα κατοικιών.

«Για πρώτη φορά στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης παρατηρούμε αύξηση των τιμών μίσθωσης εξοχικών θερινών κατοικιών σχεδόν σε όλη την ελληνική επικράτεια. Η άνοδος, την οποία καταγράφουμε εμείς, είναι από 10% έως 20% σε σχέση με πέρυσι και δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό από τη μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης στους δημοφιλείς προορισμούς σε όλη την Ελλάδα», επισημαίνει στο «business stories» ο κ. Θεμιστοκλής-Ανδρέας Μπάκας, πρόεδρος του πανελλαδικού δικτύου της E-Real Estates.

Από τους βασικούς παράγοντες ως προς τη διαμόρφωση της τελικής τιμής αποτελεί ο τρόπος πληρωμής, δηλαδή αν η κράτηση έχει πραγματοποιηθεί με προπληρωμή έως και 4 ή 6 μήνες νωρίτερα. «Στην περίπτωση αυτή, που δεν είναι καθόλου σπάνια για τους Δυτικοευρωπαίους τουρίστες στην Ελλάδα, μπορεί κανείς να εξασφαλίσει έκπτωση που ξεπερνά το 30% και να φτάσει ακόμη και το 60% σε περιπτώσεις κρατήσεων που μπορεί να γίνονται μετά το τέλος της προηγούμενης τουριστικής σεζόν. Μεγάλη μερίδα ξένων τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας έχουν κατά βάση επιλέξει τον τόπο των διακοπών τους από τον Δεκέμβριο, περίοδο κατά την οποία βλέπουμε να πραγματοποιούνται και οι περισσότερες κρατήσεις», συνεχίζει ο κ. Μπάκας.



Μεγάλες διαφορές στις τιμές προκύπτουν και στην περίπτωση απευθείας μίσθωσης από τον ιδιοκτήτη - μια που πολλοί από αυτούς, με νόμιμες εξοχικές κατοικίες, έχουν πλέον τις δικές τους σελίδες στο Iντερνετ και διαχειρίζονται απευθείας τις μισθώσεις των σπιτιών τους. Στις περιπτώσεις αυτές η οικονομική διαφορά που προκύπτει σε σχέση με άλλα sites μίσθωσης -εφόσον η κράτηση γίνεται νωρίς- είναι σημαντική προς όφελος του τουρίστα. Αυτό που επισημαίνουν οι μεσίτες, ειδικά όσον αφορά τις πιο ακριβές κατοικίες, είναι το γεγονός ότι ολοένα περισσότεροι ιδιοκτήτες ακολουθούν φέτος τον πιο... νόμιμο δρόμο, περιορίζοντας τις γκρίζες μισθώσεις. Επιπλέον, έχουν αυξηθεί και οι περιπτώσεις υπενοικιάσεων: δηλαδή το φαινόμενο ο ιδιοκτήτης μιας βίλας να μισθώνει το σπίτι του σε έναν τρίτο, τρόπον τινά, διαχειριστή, ο οποίος αναλαμβάνει να του καταβάλλει ένα σταθερό μίσθωμα για συγκεκριμένη περίοδο που θα συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών και να εκμεταλλεύεται και να διαχειρίζεται την κατοικία με βραχυχρόνια μίσθωση σε τουρίστες για λογαριασμό του.

Η περίπτωση της Μυκόνου



Τη διαφορά όσον αφορά το κομμάτι της μίσθωσης των κατοικιών την κάνει και πάλι η Μύκονος, που επιβεβαιώνει φέτος το καλοκαίρι περισσότερο από ποτέ ότι αποτελεί μια περίπτωση από μόνη της στην ελληνική επικράτεια! Με βάση τα στοιχεία της E-Real Estates, παρατηρείται ότι τη φετινή σεζόν το κόστος μίσθωσης για μια βίλα τεσσάρων ατόμων, (δύο ενήλικες και δύο παιδιά) με ιδιωτική ή κοινόχρηστη πισίνα, σε συγκρότημα κατοικιών για το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου αγγίζει το κόστος του Ιουλίου, ειδικότερα σε περιοχές όπως η Χώρα της Μυκόνου, ο Αγιος Στέφανος, ο Ορνός, η παραλία Ελιά και τα Χουλάκια.

Οι πληρότητες στο νησί είναι φέτος αυξημένες, εκτός από τη - δεδομένη- περίοδο του Ιουλίου και του Αυγούστου, όπου πλέον είναι ελάχιστη η διαθεσιμότητα, και για το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου όσον αφορά τις βίλες που προσφέρονται για μίσθωση. Ενδεικτικά, με βάση τα στοιχεία των μεσιτικών γραφείων που συνεργάζονται με το δίκτυο της E-Real Estates για την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου η πληρότητα στις βίλες στο νησί αγγίζει το 60%, ενώ λίγο χαμηλότερα του 50% κυμαίνεται το αντίστοιχο ποσοστό πληρότητας για την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Πέρυσι στις αρχές Σεπτεμβρίου οι πληρότητες στις βίλες του Νησιού των Ανέμων ήταν λίγο χαμηλότερα του 50% και για τον Οκτώβριο κοντά στο 30%, γεγονός ενδεικτικό της ανοδικής πορείας της ζήτησης κατά τη φετινή χρονιά. Σημειωτέον ότι το θέμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών ειδικά στη Μύκονο, τα τελευταία χρόνια της κρίσης, είτε πρόκειται για παράνομες είτε για νομίμως φορολογημένες δραστηριότητες, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις δημιουργώντας μεγάλο προβληματισμό και στους ξενοδόχους του νησιού. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν και οι γνωστές πλατφόρμες μίσθωσης κατοικιών που τοποθετούν το νησί μαζί με την Αθήνα και τη Σαντορίνη στις καλύτερες αγορές σε όλη την Ελλάδα. Με βάση τα νούμερα από την E-Real Estates, η πιο ακριβή τιμή με την εβδομάδα στο νησί παρατηρείται στην παραλία της Ελιάς, όπου η μίσθωση για επτά διανυκτερεύσεις σε μία βίλα 4 ατόμων (δύο ενήλικες και δύο παιδιά) μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει για τον Αύγουστο τα 10.000 ευρώ, ενώ στον Αγιο Ιωάννη το αντίστοιχο νούμερο ξεπέρασε τα 9.000 ευρώ. Στις σχετικά φθηνές περιοχές του νησιού συγκαταλέγεται ο Πλατύς Γιαλός, με ένα εύρος τιμών από 2.900 έως 3.500 ευρώ τον Αύγουστο, και ο Πάνορμος στα πέριξ των 3.200 ευρώ για τον ίδιο μήνα επίσης.



Οι τιμές στην υπόλοιπη Ελλάδα



Ανοδος στις τιμές των ενοικίων, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, παρατηρείται και στους λοιπούς δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σε όλη την Ελλάδα. Στις Σπέτσες και στη Σκιάθο σημειώνονται οι υψηλότερες τιμές για τον Αύγουστο, με τη μίσθωση για επτά διανυκτερεύσεις να ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τα 4.000 ευρώ, ενώ στη Σαντορίνη το αντίστοιχο νούμερο, με βάση πάντα τα στοιχεία του γνωστού κτηματομεσιτικού δικτύου υπηρεσιών, είναι κοντά στα 3.300 ευρώ. Για τον Σεπτέμβριο οι τιμές μειώνονται στις ίδιες περιοχές κατά περίπου 40%, ενώ μείωση σε ποσοστό πάνω από 60% εμφανίζουν οι τιμές μίσθωσης για μία εβδομάδα τον Οκτώβριο.

Η Σαντορίνη, η οποία είναι από τις λίγες περιοχές της Ελλάδας που έχει εντείνει τις προσπάθειές της ως τουριστικός προορισμός προς την κατεύθυνση της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, τείνει να εμφανίσει κοινά χαρακτηριστικά με τη Μύκονο όπου, όπως προαναφέρθηκε, οι τιμές Ιουλίου και Οκτωβρίου συγκλίνουν. Η ανώτατη μέση τιμή του Οκτωβρίου, στα 2.100 ευρώ είναι στην περίπτωση αυτή η κατώτατη μέση τιμή του Ιουλίου, όπου οι τιμές στο νησί κυμαίνονται στα 2.100-2.500 ευρώ. Φαινόμενα Μυκόνου τείνει να εμφανίσει και το Πόρτο Χέλι: Οι τιμές στην περιοχή κυμαίνονται από 1.200 έως 2.400 ευρώ για τον Ιούλιο (επτά διανυκτερεύσεις) και φτάνουν έως τα 2.200 ευρώ τον Οκτώβριο.

Στον αντίποδα, οι πιο ελκυστικές τιμές ενοικίασης κατοικιών φέτος προσφέρονται στην Τήνο, όπου τον Αύγουστο η μίσθωση για μία εβδομάδα αντιστοιχεί, κατά μέσο όρο, στα 1.200 ευρώ, όπως και στη Σύρο, όπου το αντίστοιχο νούμερο για τον ίδιο μήνα φτάνει τα 1.300 ευρώ.

Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Λευκάδα είναι από τις περιπτώσεις των νησιωτικών προορισμών που βρίσκονται σε άνοδο φέτος τόσο ως προς τις αφίξεις όσο και ως προς τις τιμές. Ενδεικτικά στην Κεφαλονιά τον Αύγουστο η μίσθωση για μία εβδομάδα ανεβαίνει στα 2.200 ευρώ, ενώ στη Ζάκυνθο αυξάνεται στα 2.400 ευρώ. Η Λευκάδα είναι πιο φθηνή και πέφτει στα 1.900 ευρώ τον Αύγουστο, τιμή που μειώνεται... εντυπωσιακά τον Οκτώβριο, στα 700 ευρώ για μια κατοικία 4 ατόμων με πισίνα.
pronews