MENU

Η ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ: Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ ΣΤΗΝ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Σε μια κίνηση, που αναμένεται να εκληφθεί ως ευθεία πρόκληση από το Πεκίνο, ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας ανακοίνωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει αρχικώς το νεότευκτο αεροπλανοφόρο Queen Elizabeth στη Νότια Σινική Θάλασσα για να υπογραμμίσουν την ελευθερία της ναυσιπλοϊας σε διαφιλονικούμενα ύδατα.

Τα σχόλια του Μπόρις Τζόνσον είχαν ως αποδέκτη την Κίνα, που έχει προκαλέσει εκνευρισμό στη Δύση με τη δημιουργία τεχνητών νησιών και τη στρατιωτικοποίηση της περιοχής, σχολιάζουν βρετανικά ΜΜΕ.

«Ένα από τα πράγματα που θα κάνουμε με τα δύο νέα κολοσσιαία αεροπλανοφόρα, που ναυπηγήσαμε, είναι να τα στείλουμε σε αυτή την περιοχή για να διατρανώσουμε την προσήλωσή μας σ’ ένα διεθνές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες και στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας σ’ αυτές τις υδάτινες οδούς που είναι απολύτως ζωτικές για το παγκόσμιο εμπόριο», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών από το Σίδνεϊ.

Από τη Νότια Σινική Θάλασσα διέρχονται πλοία που μεταφέρουν ετησίως εμπορεύματα αξίας 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά η Κίνα διεκδικεί την κυριότητα ενός μεγάλου μέρους της θαλάσσιας αυτής περιοχής επικαλούμενη αρχαία δικαιώματα, που αναφέρονται σε ναυτικά βιβλία ηλικίας 600 ετών.

Αψηφώντας τις αξιώσεις τεσσάρων γειτονικών χωρών η Κίνα διεκδικεί την κυριότητα νησιών που βρίσκονται σε διεθνή ύδατα, ενώ εποίκισε και στρατιωτικοποίησε αρκετές ατόλες και νησιά στρατηγικής σημασίας κατασκευάζοντας αεροδρόμια και λιμάνια και μεταφέροντας οπλικά συστήματα.

Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης απεφάνθη πέρυσι ότι οι ιστορικές διεκδικήσεις της Κίνας δεν έχουν νομική βάση, ετυμηγορία που απέρριψε οργισμένα το Πεκίνο.

Η αποστολή από τη Βρετανία των ακριβότερων πλοίων του πολεμικού της ναυτικού στην περιοχή, όπως έκαναν πριν από λίγο διάστημα οι ΗΠΑ, αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Κίνα.

Το μήκους 280 μέτρων και με εκτόπισμα 65.000 τόνων αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth είναι το μεγαλύτερο πλοίο που ναυπηγήθηκε ποτέ για το βρετανικό πολεμικό ναυτικό. Αυτή την περίοδο πραγματοποιεί τις παρθενικές του δοκιμές στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Σκωτίας και αναμένεται να ενταχθεί ενεργά στο δυναμικό του βρετανικού πολεμικού ναυτικού περί τα τέλη του έτους.

Το αδελφό του σκάφος, HMS Prince of Wales, έχει ολοκληρωθεί ναυπηγικά και είναι στο στάδιο του εξοπλισμού στο Ρόσαϊθ.