MENU

Απάντηση στο... αιώνιο ερώτημα: Ο καφές κάνει καλό στην υγεία μας;

Η μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, υποστηρίζουν δύο μελέτες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.
 Τα ευρήματα των ερευνών επαναφέρουν στο προσκήνιο την αιώνια διαμάχη σχετικά με τις επιπτώσεις του καφέ στην υγεία μας.
Μία μελέτη που διεξήχθη σε δείγμα 520.000 ανθρώπων και πραγματοποιήθηκε σε 10 ευρωπαϊκές χώρες κατέδειξε ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας ενός ατόμου. Ακολούθησε μελέτη 185.000 Αφροαμερικανών, Αμερικανών, Χαβανέζων, Ιαπωνοαμερικανών, Λατίνων και λευκών, κατά την οποία οι ερευνητές κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα: ο καφές αυξάνει τη μακροζωία σε διάφορες φυλές.


Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που πίνουν δύο έως τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν κατά 18% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με όσους δεν πίνουν καφέ, σύμφωνα με τη μελέτη.
Όσον αφορά στις ευρωπαϊκές χώρες τα ευρήματα αποκάλυψαν μία αντίστροφη σχέση του καφέ με την αυτοκτονία των ανδρών, του καρκίνου στις γυναίκες, των πεπτικών ασθενειών και της ηπατικής νόσου. Συγκεκριμένα, εκείνοι που έπιναν τρία ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άλλη αιτία, από όσους δεν έπιναν καφέ.
download 6
(Πηγή: Reuters)

Τα οφέλη και οι επιφυλάξεις

«Ο καφές αποτελείται από ένα πολύπλοκο μείγμα ενώσεων. Μελέτες έχουν καταδείξει ότι ορισμένες ενώσεις έχουν νευροπροστατευτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση κινδύνου για ασθένειες όπως η νόσο του Parkinson» ανέφερε ο Marc Gunter, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Imperial College στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η μελέτη που αφορά τις χώρες της Ευρώπης έδειξε ότι οι άνθρωποι που πίνουν καφέ τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής και καλύτερο έλεγχο της γλυκόζηςσε σχέση με εκείνους που δεν πίνουν. Ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιες είναι εκείνες οι ενώσεις που είναι σημαντικές για την υγεία μας και περιέχονται στον καφέ όμως ο Gunter δηλώνει έτοιμος να το ερευνήσει περαιτέρω.
download 7
(Πηγή: REUTERS)
Και οι δύο μελέτες ωστόσο διαχωρίζουν τους καπνιστές από τους μη καπνιστές, δεδομένου ότι το κάπνισμα μειώνει το προσδόκιμο ζωής. Όμως ο Gunter αναφέρει ότι «το κάπνισμα δεν φαίνεται να αμβλύνει τις επιπτώσεις του καφέ». «Δεν έχει σημασία εάν καπνίσατε ή όχι» λέει.
Στον αντίποδα ο Δρ Alberto Ascherio, καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής στο Harvardκαλεί τους πολίτες να είναι δύσπιστοι αναφορικά με τη σύνδεση του καφέ και του καπνίσματος.
«Ακόμη και αν αυτό ήταν με κάποιο τρόπο αληθές, δεν έχει νόημα, καθώς με το κάπνισμα αυξάνετε τον κίνδυνο θνησιμότητας» δήλωσε και συνέχισε:
Νομίζω ότι πρόκειται για μία επικίνδυνη διαπίστωση η οποία – λανθασμένα – υποδηλώνει ότι ο καπνιστής μπορεί να εξαλείψει τις επιπτώσεις του καπνίσματος, πίνοντας καφέ.
«Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι: αν πίνεις καφέ, συνέχισε να πίνεις και ζήσε ευτυχισμένος» συνέχισε. Και αν δεν είσαι; «Νομίζω μπορείς να πεις τσάι ή νερό χωρίς κανένα πρόβλημα» υπογράμμισε.
«Το μήνυμα που πρέπει να περάσει είναι ότι αν πιείτε ένα ή δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα αυτό δεν θα σας κάνει κακό, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να σας κάνει καλό» τόνισε από την πλευρά του ο Marc Gunter.
download 5
(Πηγή: REUTERS/Osman Orsal)