MENU

Η κατάρριψη του μύθου της χορτοφαγίας! Μια διατροφική και ολιστική αξιολόγηση για την υγεία των βιολογικών μας συστημάτων.

Η νεοεποχίτικη-νεοταξίτικη λαίλαπα δεν μας έχει...κατσικωθεί μόνη αλλά σέρνει μαζί της και ένα λεφούσι από συμπαρομαρτούνταουκ ολίγων...αμαρτιών!!
 Μια καινούρια μόδα νοητικής στρέβλωσης, η οποία κινείται με την ταχύτητα του ανέμου (τρέχει δηλαδή σαν τον Βέγγο) είναι οι...Vegan, τουτέστιν vegeterian, με άλλα λόγια κάτι...δίποδα ζώα, που τρέφονται μόνο με χόρτα και λαχανικά!! Το λοιπόν, ήρθε η ώρα να ξεφτιλίσουμε (τουτέστιν να αποδομήσουμε) αυτή την τάση, η οποία επάγει την...ηλεκτροπληξία της παράνοιας και του αλαλούμ, από τις οποίες εμφορείται η εποχή μας! 

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος Βιολόγος, ωσάν την αφεντιά μου για να γνωρίζει, ότι το ανθρώπινο είδος...παμφάγο ον εστί, λόγω της ανατομίας, της φυσιολογίας, της μορφολογίας αλλά και της βιοχημείας των βιολογικών του συστημάτων. Ο πρωτόγονος άνθρωπος, (πολύ πριν ανακαλύψει την γεωργία, η οποία προϋπέθετε μόνιμη εγκατάσταση) όταν ήταν ακόμη νομάς, επεβίωνε με το κυνήγι, κατά συνέπεια η έννοια του θηρευτή προσδιορίζεται ανάγλυφα και παραστατικότατα μέσα στα γονίδια του! Έχουμε αντικαταστήσει σε κάθε φυσικό οικοσύστημα, οποιουδήποτε κλιματικού περιβάλλοντος όλους τους apex predators,τους βασικούς θηρευτές, τα τρομερότερα σαρκοβόρα θηρία, που γέννησε η φύση σε σημείο να μην έχει μέινει…κολυμπηθρόξυλο, τουτέστιν πολλά από αυτά τα είδη να έχουν εξαφανιστεί λόγω της ανθρώπινης παρουσίας! 




Συνεπώς, ουδέποτε βοσκούσαμε χορταράκι σε αντίθεση με το…κουτόχορτο της προπαγάνδας, που μηρυκάζουν αρκετοί χαμηλού νοητικού επιπέδου συμπολίτες μας! Εξάλλου, για50.000-100.000 χρόνια, την περίοδο δηλαδή τωνπαγετώνων, ο άνθρωπος κατόρθωνε και ζούσεβασιζόμενος αποκλειστικά και μόνο σε ζωικές τροφές, όπως για παράδειγμα τα μαμούθ.Κάποιοι πληθυσμοί, συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να διατρέφονται…τοιουτοτρόπως, όπως είναι οι Εσκιμώοι, οι οποίοι καταναλώνουν κυρίως ψάρια και λίπος φάλαινας. Αυτές οι φυλές εμφανίζουν περίπου τα ίδια ποσοστά σχετιζόμενων ασθενειών με όλους τους υπόλοιπους ανθρώπουςπαγκοσμίως, (για να μην σας πω, ότι κάποιες δικές μας ασθένειες τους είναι παντελώς άγνωστες) παρόλο που τρέφονται μόνο με ζωικές τροφές και καθόλου φυτικές. 


Το να έχει κάποιος μια απέχθεια-αποστροφή-επιφύλαξη προς το κρέας καθίσταται απολύτως κατανοητό, τόσο παρουσία τωντοξινών-ορμονών, που επιπολάζουν σε υψηλές συγκεντρώσεις, όσο και λόγω της χρονίας καρκινογενέσεως, η οποία δυνητικά θα μπορούσε να προκύψει, λόγω της συνεχούς (υπερ)καταναλώσεως του, με τρανό παράδειγμα τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί, σχετικά με τις επιβλαβείς συνέπειες του κρέατος στον ανθρώπινο οργανισμό, ότι τον κυρίαρχο ρόλο τον παίζει το ΠΩΣ αυτό είναι μαγειρεμένο-ψημένο. Φερ’ ειπείν, μια αρκετά ξεροψημένη μπριζόλα, (δεν αναφέρομαι στο κοτόπουλο διότι έχει πέτσα και μπορείς να την αποβάλλεις) λόγω του εναπομείναντος κάρβουνου στην επιφάνειά της, επιφέρει τέτοια ζημιά στον οργανισμό ίση με αυτή, που προκαλείται από το κάπνισμα περίπου 600 τσιγάρων!! (Μπόσκου, 2011)

Πάντως, για να απενοχοποιήσουμε κομματάκι τα…κομμάτια του κρέατος, σας δηλώνω μετά λόγου γνώσεως, ότι το μόνο αποστειρωμένο πράγμα επάνω στην γη είναι οι μύες των υγιών ζώων! Ούτως ειπείν, των φυτοφάγων ζώων, που τρώνε χορταράκι (για να εξηγούμαστε) και ουχί ζωοτροφές με…κρεατάλευρα και αντιβιώσεις για την γρήγορη ανάπτυξή τους, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να μετατρέπονται μέχρι και σε ζώα-καννιβάλους και νομοτελειακά να αναπτύσσονται νοσήματα, όπως η«ασθένεια των τρελών αγελάδων» της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας! Δεν υπάρχει πιο εύγευστη και πιο ποιοτική τροφή από το αγνό κρέας. Ο άνθρωπος έχει την δυνατότητα να το καταναλώσει ακόμη και ωμό και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο παρελθόν. Τα αλλαντικά και τα σαλάμια είναι ουσιαστικά ωμά κρέατα, που έχουν απλά υποστεί κάποια ζύμωση. Το δε μοσχαρίσιο κρέας σχεδόν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη τρώγεται ωμό, (με το αίμα) μιας και το μαγείρεμα διαρκεί για πολύ λίγα λεπτά, ούτως ώστε να σκοτωθεί το βακτήριο E.Coli, τα παθογόνα στελέχη του οποίου μεταλλάχθηκαν μόλις τις τελευταίες δεκαετίες και…ουδόλως υπήρχαν πιο πριν.

Η σαλμονέλα δεν αποτελεί θανατηφόρα ασθένεια, (όπως είναι τα δηλητηριώδη φυτά, ας πούμε) ενώ το να…πας καλιά σου από δηλητηριάσεις τρώγοντας άψητο κρέας εμφανίζει πολύ μικρότερη στατιστική πιθανότητα σε σύγκριση με άλλες τροφές ακόμα και από το νερό!! Εάν οι vegans προσπαθούν να μας πείσουν, ότι το να τρως το πιο καθαρό πράγμα στον πλανήτη (από μικροβιολογικής πλευράς) είναι το πιο επικίνδυνο τότε είναι απλά ανόητοι σε βαθμό….επικινδυνότητας!! Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι οι τοξίνες που εμπεριέχονται στις φυτικές τροφές σε άγρια κατάσταση είναι χιλιάδες φορές πιο επικίνδυνες. Φυτικές τροφές, που εμείς τρώμε άφοβα διότι τις καλλιεργούμε επιλεγμένα για λίγες χιλιάδες χρόνια, εν τούτοις στην φύση είναι απόλυτα θανατηφόρες (αμύγδαλα, ροδάκινα, φασόλια κλπ κλπ.). 

Αυτοί όμως οι τύποι, (στους vegans αναφέρομαι, οι οποίοι εικάζω, ότι μας έχουν έρθει από τον αστερισμό του...Vega, τουτέστιν ΟΥΦΟ) δεν περιορίζονται μόνο στον αποκλεισμό του κρέατος αλλά έχουν αποβάλλει από την δια(σ)τροφή τους όλα τα ζωικά προϊόντα αλλά και τα παράγωγά τους, συνελόντι ειπείν, όλα τα γαλακτοκομικά (γάλατα, τυριά, βούτυρα κλπ) αλλά και τα αυγά, (την πιο πλήρη τροφή) ακόμη και το…μέλι!! Άκουσον άκουσον!! Και η ταπεινότητά μου εξηγείται: Ας αφήσουμε κατά μέρος τις πρωτεΐνες. Παρόλα αυτά, έντονο πρόβλημα εμφανίζουν οι Vegans ΚΑΙ με την έλλειψη αμινοξέων. Τα 9 από τα 20 διαφορετικά αμινοξέα, που δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ο ανθρώπινος οργανισμός, καλύπτονται πλήρως από τα ζωικά προϊόντα, γι' αυτό και οι ζωικές πρωτεΐνες θεωρούνται υψηλής βιολογικής αξίας. Αντιθέτως, οι φυτικές πρωτεΐνες εμπεριέχουν αποσπασματικά ελάχιστα από τα 9...αναζητούμενα αμινοξέα, κατά συνέπεια θα πρέπει να γίνουν...μαγικοί συνδυασμοί φυτικών τροφών καταναλώνοντας περίπου 10 γεύματα την ημέρα για να μπορέσουν να καλύψουν την επαρκή ποσότητα αλλά κυρίως ποιότητα των πρωτεϊνών.

Τον σίδηρο...πόθεν θα τον πάρουν;;; 1 κομματάκι συκώτι ισοδυναμεί με...100 σπανακόπιτες ή με 10 πιάτα φακές αναφορικά με την πρόσληψη της συγκέντρωσης σιδήρου!! Επιπροσθέτως, αυτό που πρέπει να μας απασχολεί δεν είναι τόσο το ποιες τροφές είναι πλούσιες σε σίδηρο, όσο το εάν οι εν λόγω τροφές εμφανίζουν μέγιστο βαθμό απορρόφησης των επιπέδων σιδήρου στο ανθρώπινο αίμα και πιστέψτε με οι φυτικές τροφές εμφανίζουν...έλασσον! Τουτέστιν, πιο χάλια δεν γίνεται, γι' αυτό και οι μισοί και παραπάνω vegans εμφανίζουν σιδηροπενική αναιμία και εκ των πραγμάτων αναγκάζονται να στραφούν σε συμπληρώματα διατροφής!!

Πάμε στα λιπαρά ω-3, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω, αποτελούν ίσως τον πιο σημαντικό δείκτη της καρδιαγγειακής υγείας! Πού θα τα βρουν, εάν όχι στα ψάρια, τα οποία αποτελούν τον κύριο πυλώνα της γνήσιας ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ Μεσογειακής διατροφής;;; Την βιταμίνη D (τον περιεκτικότερο δείκτη της γενικότερης υγείας ενός οργανισμού) πού θα την αντλήσουν (πέρα από το φως του ηλίου) εάν δεν την αναζητήσουν στο ευλογημένο αυγουλάκι, και εν γένει στα ζωικά τρόφιμα;;; Εκτός κι αν έχουν...αυτομεταλλαχθεί σε όντα, που θα συλλέγουν την τροφή τους από την ηλιακή ακτινοβολία, κοιτάζοντας τον ήλιο σαν...χάνοι!! Χμ, εκεί στον αστερισμό του Vega από όπου κατάγονται, ίσως να ευδοκιμούν τέτοιες πρακτικές!! Την βιταμίνη B12 από πού θα την πάρουν, αφού υπάρχει μόνο στα ζωικά τρόφιμα;; 

Ας έρθουμε τώρα στην πρόσληψη ασβεστίου, στο γάλα και στα γαλακτοκομικά. (Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να αναφέρω, ότι από στατιστικές έρευνες προκύπτει, πως οι μισοί και παραπάνω Vegans πάσχουν από οστεοπόρωση, εάν αυτό σας λέει κάτι.) Αποφεύγουν μετά βδελυγμίας γάλα και γαλακτοκομικά διότι η καζεΐνη, η πρωτεΐνη του γάλακτος κολλάει λένε, ως...βδέλλα στον εντερικό αυλό και προκαλεί δυσπεψία! Μάλιστα. Κατ' αρχάς, εάν είχαν στοιχειώδεις γνώσεις Βιολογίας και Φυσιολογίας θα ήξεραν, ότι τα θρεπτικά στοιχεία των τροφών, πριν απορροφηθούν από τις λάχνες του λεπτού εντέρου, διασπώνται περαιτέρω από τις παγκρεατικές εκκρίσεις, οι οποίες περιέχουν πεπτιδάση, (διασπά τις πρωτεΐνες όπως η καζεΐνη δηλαδή, σε αμινοξέα) περιέχουν αμυλάση (διασπά το άμυλο σε μονοσακχαρίτες, όπως είναι η γλυκόζη) και τέλος περιέχουν λιπάση, η οποία διασπά τα λίπη σε μονογλυκερίδια και ελεύθερα λιπαρά οξέα. Συνεπώς, η καζεΐνη, όσο και...κολλιτσίδα να γίνεται, αποικοδομείται εις τα...εξών συνετέθη, ενώ ακόμη και αν δεν δράσουν τα παγκρεατικά ένζυμα, υπάρχει η μικροχλωρίδα του εντέρου,(ζωντανοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην πέψη και στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών αλλά και στην πρόληψη του εποικισμού του εντέρου από δυνητικά παθογόνα βακτήρια) ένα μεγάλο μέρος της οποίας αποτελείται από γαλακτικά βακτήρια, τα οποία δεν αφήνουν...λέπι!! 

Χμ, τώρα που έγραψα μικροχλωρίδα, αλήθεια πόθεν προμηθεύονται οι vegans αυτούς τους μικροοργανισμούς, τα προβιοτικά δηλαδή, εάν όχι από το γιαουρτάκι;;; Α, ναι, ξέχασα. Θα πρέπει να φάνε...500 ελιές! Εκτός και αν... Χμ, πάλι, το ρίξαμε στα συμπληρώματα!! Του κερατά, αυτή δεν είναι διατροφή!! Οι τύποι την βρίσκουν με...χαπάκια!! Όπως οι αστροναύτες!! Αλλά είπαμε, είναι συνηθισμένοι!! Κατάγονται από τον Vega!! Αλήθεια, το ασβέστιο από πού θα το πάρουν;;; Ξέρω, ξέρω... Από γάλα...γαϊδάρας (μπαρντόν, καρύδας) και από μείγμα μεταλλαγμένης σόγιας!! Μπα, τους έχω καλύτερη λύση. Να αρχίσουν να γλύφουν…ασβεστωμένους τοίχους Ελληνικού, παραδοσιακού σπιτιού σε νησί!! Εγγυημένα αποτελέσματα για άμεση...δράση!! Να συλληφθούν πάραυτα!!

Συνεχίζω και λέγω, ότι δεν υπάρχει πιο πλήρης τροφή από το μητρικό γάλα. Το γάλα της αγελάδας, όντως εμφανίζει κάποια προβλήματα στον άνθρωπο και ιδιαίτερα στα μωρά, λόγω υψηλότερης συγκέντρωσης πρωτεΐνης στον ορό του και αυτό είναι λογικό, διότι η πρόβλεψη της μητέρας φύσης ήταν να προορίζεται για το...μοσχαράκι, το οποίο παρουσιάζει διαφορετικά μορφολογικά χαρακτηριστικά από ένα μωρό παιδί. Γι' αυτό τον λόγο τα μωρά αμέσως μετά τον θηλασμό έχουν κάποιες γαστρεντερικές διαταραχές και πονά η κοιλίτσα τους με το αγελαδινό γάλα. Μετά από κάποιες εβδομάδες όμως, όταν η μικροχλωρίδα του εντέρου τους έχει αναπτυχθεί κανονικά και αποκατασταθεί δεν εμφανίζουν κανένα πρόβλημα. 

Αντιθέτως, εκείνα τα τροφικά συστατικά, που είναι, όχι απλά δύσπεπτα αλλά εντελώς άπεπτα είναι τα φυτικά κύτταρα διότι αποτελούνται από κυτταρικό τοίχωμα εξωτερικά της κυτταρικής τους μεμβράνης, το οποίο με την σειρά του αποτελείται από κυτταρίνη, η δε κυτταρίνη ΔΕΝ ΚΑΤΑΒΟΛΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!! Ούτε τα παγκρεατικά ένζυμα, ούτε η χολή, ούτε τα λυσοσώματα με τα υδρολυτικά τους ένζυμα, ουδείς και ουδεμία μπορεί να την διασπάσει!! Οι φυτικές ίνες αποβάλλονται αυτούσιες από το παχύ έντερο σε ένα κοκτέιλ με μπόλικο νερό. Ούτε τα φυτοφάγα ζώα με τα...τέσσερα στομάχια μπορούν να τις πίψουν! Για τους vegans βέβαια ισχύει το: Όπου δεν πίπτει λόγος...!! Σαφώς και οι φυτικές ουσίες περιέχουν πλείστα όσα αντιοξειδωτικά συστατικά, που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, ως παραπροϊόντα του καταβολισμού της γλυκόζης, οι οποίες επιφέρουν μια σειρά ασθενειών και συντείνουν στην χρόνια καρκινογένεση. Δεν φτάνουν όμως μόνο αυτές.

Προσωπικά, η ταπεινότητά μου έχει ελαττώσει τα γαλακτοκομικά από την διατροφή μου, όχι διότι είναι...δηλητήρια αλλά επειδή, ως προϊόντα γαλακτικής ζύμωσης (αναερόβια διαδικασία) δεν εμπεριέχουν μεγάλο ποσοστό οξυγόνου μέσα τους και η αφεντιά μου, εφαρμόζουσα λίαν κινητικό και απαιτητικά ενεργειακό ημερήσιο πρόγραμμα επικεντρώνεται σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, (και άρα σε οξυγόνο) ούτως ώστε να αυξήσει τις καύσεις, από τις οποίες θα αντλήσει περισσότερη ενέργεια. Όσο δε για την…ηλιθιωδώς παπαγαλισθείσα διατύπωση του στυλ: «Μα κανένα ζώο δεν πίνει το γάλα κάποιου άλλου ζώου…» Από εκεί να καταλάβεις με τι…ζώα έχουμε μπλέξει!! Κανένα άλλο είδος πλην του ανθρωπίνου δεν έχει εξημερώσει κάποιο άλλο για του πάρει το γάλα, επομένως τί να πούμε τώρα για αυτές τις ηλιθιότητες!! Παρόλα αυτά, εάν ένας κτηνοτρόφος αρμέξει το γάλα ας πούμε μιας αγελάδας και το προσφέρει σε άλλα ζώα, σας πληροφορώ ότι τα περισσότερα θα το πιουν μέχρι τελευταίας σταγόνας, κάτι που σημαίνει, ότι εάν διέθεταν ανεπτυγμένο εγκέφαλο για να εξημερώσουν τα υπόλοιπα έμβια όντα του ζωικού βασιλείου τότε σίγουρα θα έπιναν το γάλα τους. 

Άλλωστε, μήπως δεν πίνει γάλα ο σκύλος ή η γάτα;; Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο σε φάρμες, όπου ζώα μεγαλώνουν με το γάλα άλλων ζώων. Προφανώς, οι αξιότιμοι κυρίες και κύριοι (ψευτο)φιλόζωοι δεν έχουν ιδέα από αυτά διότι δεν επισκέπτονται φάρμες αλλά περνούν την ημέρα τους στα μεγάλα…Πανεπιστημιακά αμφιθέατρα δίνοντας διαλέξεις, όπως ένας παμμέγιστος τσαρλατάνος, ο οποίος έλεγε αυτές τις ανοησίες και το έπαιζε φυσίατρος με…5 διδακτορικά για να αποδειχθεί λίαν προσφάτως, ότι όλα τα πτυχία του ήταν πλαστά!! Άλλωστε, στην Ελλάδα, ότι δηλώσεις είσαι!! Όπως και να χει, σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθεί, ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, πως το αγελαδινό γάλα λόγω της δομικής σύστασης των πρωτεϊνών του (δηλαδή ο τύπος της καζεΐνης, που βρίσκεται στο αγελαδινό γάλα, επειδή έχει υψηλότερη συγκέντρωση πρωτεϊνών από τον τύπο της καζεΐνης, που βρίσκεται στο ανθρώπινο γάλα, όπως ανέφερα και πριν) θα μπορούσε να αποτελέσει την αιτία για κάποια φαινόμενα αλλεργιών. (Ruiter et al, 2006)


Υπάρχει τέλος κι ένας άλλος αρκετά σημαντικός λόγος, που επιτάσσει ο άνθρωπος να τρώει από όλες τις τροφές αλλά είμαι σίγουρος, ότι οι vegan δεν τον γνωρίζουν διότι είναι παντελώς άσχετοι!! Ο μεταβολισμός δεν είναι ένα κουτί, στο οποίο προστίθενται και αφαιρούνται θερμίδες. Είναι ένα δαιδαλώδες δίκτυο βιοχημικών μονοπατιών με πρωταρχικό σκοπό την κάλυψη των απαραιτήτων ενεργειακών αναγκών του οργανισμού για τη διατήρηση του στη ζωή. Η εποχή των θερμίδων έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Όποιος κάθεται και μετράει θερμίδες, αφενός δεν έχει ιδέα από σύγχρονα κι εξελιγμένα προγράμματα διατροφής και αφετέρου τρώγοντας μόνο...αγγουράκια στερεί τον οργανισμό του από τα απαραίτητα θρεπτικά υλικά για την υγεία του, με αποτέλεσμα ο τελευταίος για να επιβιώσει και να προσαρμοστεί στα καινούρια ενεργειακά δεδομένα να αρχίζει να μειώνει τις καύσεις του, όπερ σημαίνει, ότι ο ατυχής συνάνθρωπος μας προσλαμβάνει όλο και λιγότερη ενέργεια μετατρεπόμενος σε...ζόμπι!! Από ένα σημείο κι ύστερα, οτιδήποτε και να καταναλώσει, αυτό αποθηκεύεται σε μορφή λίπους, αφού ο οργανισμός έχει ελαττώσει τόσο πολύ τις καύσεις του και δεν το αποικοδομεί, δηλαδή δεν το «καίει»!!

Η ολιστική προσέγγιση της ανθρώπινης υγείας πάνω από όλα, έχει να κάνει με την ενεργοποίηση και την προώθηση συγκεκριμένων ορμονών του ανθρωπίνου σώματος. Το ορμονικό μας περιβάλλον σχετίζεται με το πώς ακριβώς το ανθρώπινο σώμα αντιδρά σε συγκεκριμένα φαγητά Ο άνθρωπος θα πρέπει να καταναλώνει τροφές, οι οποίες να εκκρίνουν όλο και λιγότερη ινσουλίνη και όλο και περισσότερη γλυκαγόνη. Η γλυκαγόνη είναι μια ορμόνη, η οποία ενεργοποιεί την καύση των λιπών, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να αρχίζει να οξειδώνει λιπίδια (τα οποία είναι αποθηκευμένα στα λιποκύτταρα) αντί για γλυκόζη κι ας αποτελεί η τελευταία το «ενεργειακό μόριο» του οργανισμού δηλαδή το πρώτο σε ιεραρχία καύσιμο. Με άλλα λόγια, ο ρόλος της γλυκαγόνης είναι ωσάν να…διατάζει τον οργανισμό: «Σταματήστε να χρησιμοποιείτε γλυκόζη, την χρειάζεται ο εγκέφαλος. Αρχίστε να καίτε λίπη και αμινοξέα!» Συνέπεια τούτου, είναι το συκώτι να αντιστρέφει την λειτουργία του μεταβολισμού και αντί να «καίει» γλυκόζη, να αρχίσει αντιθέτως να συνθέτει γλυκόζη, χρησιμοποιώντας σαν πρώτη ύλη διάφορα αμινοξέα. (γλυκονεογένεση)

Από την άλλη μεριά, εάν κάποιος καταναλώσει τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (δηλαδή τροφές πλούσιες σε άμυλο, ή ζάχαρη, τουτέστιν γλυκόζη) τότε τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος ανεβαίνουν απότομα και τοιουτοτρόπως εκκρίνεται αμέσως η ορμόνη ινσουλίνη από τα β-κύτταρα του παγκρέατος, η οποία δίνει εντολή στα μυικά κύτταρα και στα λιποκύτταρα να δεσμεύσουν γλυκόζη. Επιπλέον αύξηση της γλυκόζης στο αίμα οδηγεί στην παραγωγή περισσότερης ινσουλίνης, τουθόπερ σημαίνει, ότι η γλυκόζη δεν μπορεί πλέον να αποθηκευτεί περαιτέρω στα μυικά κύτταρα, τα οποία είναι…καπαρωμένα από την αφεντιά της σε μορφή γλυκογόνου και εν τέλει η γλυκόζη μετατρέπεται σε αποθηκευμένο λίπος. (Zubay, 1995) Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται και αποθηκεύεται το λίπος στον οργανισμό μας. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;; Ότι, ακόμα και αν φάμε όλα τα λίπη του κόσμου, εάν δεν αυξηθεί παράλληλα η γλυκόζη στο αίμα, (και τα λίπη που τρώμε δεν την αυξάνουν) το αποθηκευμένο λίπος στο σώμα μας δεν πρόκειται να αυξηθεί ούτε κατά ένα γραμμάριο! Αντιστρόφως, ο λιπώδης ιστός (δηλαδή η…κοιλίτσα μας) μπορεί να αυξάνει ακόμη και αν η διατροφή μας περιλαμβάνει χαμηλά λιπαρά. 

Κατά συνέπεια, δεν είναι οι ζωικές τροφές και τα ζωικά λίπη (ούτε καν τα κορεσμένα) αυτά, τα οποία μας παχαίνουν και αυτά, τα οποία προκαλούν τα καρδιαγγειακά επεισόδια. Απότομη αύξηση (ή απότομη μείωση) της γλυκόζης του αίματος οδηγούν σε φλεγμονές και αυτές οι φλεγμονές αποτελούν την άρχουσα αιτία όλων των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα επιπλέον μόρια των σακχάρων (της γλυκόζης με άλλα λόγια) ενώνονται με μια ποικιλία πρωτεϊνών, (γλυκοπρωτεϊνες) που με τη σειρά τους τραυματίζουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Αυτή η επαναλαμβανόμενη βλάβη στα τοιχώματα των αγγείων του αίματος πυροδοτεί την φλεγμονή. Όταν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας ανεβαίνουν αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην…προσομοίωση του στυλ, όπως το να τρίβετε με γυαλόχαρτο το εσωτερικό των ευαίσθητων αιμοφόρων αγγείων σας!!

Φανταστείτε μια βούρτσα, η οποία για ώρες θα τρίβει απότομα το δέρμα σας. Κάποια στιγμή θα κοκκινίσει και στο τέλος θα ματώσει! Αυτό ακριβώς κάνουν οι αμυλούχες τροφές και η δράση της ινσουλίνης στα αιμοφόρα αγγεία του αίματος σας!! Γδέρνουν εσωτερικά τις αρτηρίες! Και ξέρετε ποια είναι η πλάκα;; Ότι η...αθηρωματική πλάκα, η χοληστερόλη του οργανισμού σας, (τα λιπίδια και τα τριγλυκερίδια) ως δομικό και λειτουργικό συστατικό των κυττάρων σας, λιπαίνει, λειαίνει και αποκαθιστά τα...γδαρσίματα της παραπάνω διαδικασίας! Είδατε τελικώς, ότι τα ζωικά τρόφιμα, τα λίπη (ακόμη και τα κορεσμένα) δεν είναι κατάρα αλλά αντιθέτως επιβάλλεται εσείς να στείλετε στον...πυρ το εξώτερον μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες;; 

Πάμε όμως και παρακάτω. Ένα γλύκισμα δεν περιέχει μόνο υδατάνθρακες (αποτελούνται από μόρια γλυκόζης ενωμένα μεταξύ τους με γλυκοζιτικούς δεσμούς) αλλά ταυτοχρόνως ψήνεται με ένα από τα πολλά ω-6 λιπαρά φυτικά έλαια, όπως είναι για παράδειγμα η σόγια. (η σημαία των vegans!!) Επίσης, όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα παρασκευάζονται χρησιμοποιώντας ω-6 λιπαρά για να απολαμβάνουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Καλά και…άγια τα ω-6 λιπαρά οξέα αλλά επιβάλλεται να βρίσκονται στην σωστή αναλογία με αυτά των ω-3 (περίπου 3:1 υπέρ των ω-6 λιπαρών) ειδάλλως απορρυθμίζεται η δομική και λειτουργική ισορροπία των κυττάρων του οργανισμού. Εάν η συγκεκριμένη ισορροπία διασαλευθεί από την υπερβολική κατανάλωση ω-6 λιπαρών οξέων, τότε η κυτταρική μεμβράνη των κυττάρων παράγει χημικές ουσίες, οι οποίες ονομάζονται κυτοκίνες και γεννούν πάραυτα φλεγμονές! (Lundell, 2007) Με την πάροδο του χρόνου και καθώς η φλεγμονώδης διεργασία παρατείνει την έντασή της και βαίνει εξελισσόμενη, δύναται να προκληθούν καρδιακές παθήσεις, υψηλή πίεση αίματος, σακχαρώδης διαβήτης, σκλήρυνση κατά πλάκας και νόσος του Αλτσχάιμερ.

Εκτός όμως από την ινσουλίνη και την γλυκαγόνη, τα λιποκύτταρα είναι ισχυροί δέκτες και αρκετών άλλων χημικών…σημάτων από το εξωτερικό τους περιβάλλον με αποτέλεσμα η επιστημονική κοινότητα να τα χαρακτηρίζει πλέον, ως ενδοκρινή αδένα. Συγκεκριμένα, τα λιποκύτταρα παράγουν μια πρωτεϊνική ορμόνη, την λεπτίνη, ως αποτέλεσμα της έκφρασης του γονιδίου obesity gene.Εργαστηριακά πειράματα κατέδειξαν, ότι εάν μεταλλαχθεί το εν λόγω γονίδιο, ούτως ώστε τα λιποκύτταρα να μην μπορούν πλέον να εκκρίνουν λεπτίνη, τότε η έλλειψή της δύναται να προκαλέσει παχυσαρκία. (Considine et al, 1997) 

Κατά συνέπεια, η λεπτίνη αποτελεί το «όχημα» βάση του οποίου ο οργανισμός σταθεροποιεί το βάρος του στο γενετικά προδιαγεγραμμένο επίπεδό του στα πλαίσια της ομοιόστασης. Μόλις συντεθεί στα λιποκύτταρα η λεπτίνη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και καταλήγει στον υποθάλαμο, (περιοχή του εγκεφάλου) όπου ρυθμίζει τον μεταβολισμό του οργανισμού και ελέγχει τα επίπεδα της όρεξης καθώς της σωματικής άσκησης. Εάν για κάποιο λόγο το ποσοστό του λιπώδους ιστού στο σώμα μας ξεπεράσει το γενετικά προδιαγεγραμμένο επίπεδό του τότε ο ρυθμός παραγωγής της λεπτίνης στα λιποκύτταρα αυξάνεται και έτσι ο εγκέφαλος «ειδοποιείται» να αυξήσει τον καταβολισμό και την καύση λίπους.

Επίσης, εάν κάποιος προσλαμβάνει ελάχιστα έως καθόλου λιπαρά με την διατροφή του, εκτός του ότι, όπως είδαμε, εμποδίζει την καύση του…δικού του λίπους, ταυτόχρονα όμως καταστέλλει την παραγωγή των γεννητικών ορμονών. Για εμάς τους άντρες η…κορωνίδα των ορμονών μας είναι η τεστοστερόνη, ούτως ειπείν, η αρσενική μας ορμόνη. Είναι το ορμονικό μας διακριτικό αποτύπωμα και η βιολογική μας ασπίδα εναντίον σχεδόν κάθε εξωγενούς απειλής. Πώς επιτυγχάνεται η έκκριση της;; Με καταπολέμηση του άγχους, τον σωστό ύπνο, την ενεργοποίηση της υποδοχής των αντιστοίχων ανδρογόνων στα συγκεκριμένα κύτταρα-υποδοχείς της ορμόνης μέσω της άσκησης αλλά και…μαντέψτε!! Ακριβώς. Με την κατάλληλη διατροφή. 

Τροφές, οι οποίες διευκολύνουν τα...μάλα την σύνθεσή της είναι η βιταμίνη A, (γλυκοπατάτες, αυγό) η βιταμίνη D (κρέας, ψάρι, αυγό) το άπαχο βοδινό κρέας, που τρώει γρασίδι, (εμπεριέχει αρκετά συστατικά, που αυξάνουν την τεστοστερόνη, όπως για παράδειγμα, ο ψευδάργυρος, τα κορεσμένα λίπη, ο σίδηρος, οι πρωτεΐνες και το μαγνήσιο) τα αυγά, το ελαιόλαδο, ο σολομός, τα στρείδια, το σκόρδο, το μπρόκολο και το λάχανο. Η παρουσία τεστοστερόνης στον οργανισμό λιώνει το κοιλιακό λίπος, ενώ αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειας, την καλή διάθεση, το λίμπιντο και την σεξουαλική απόδοση. Η απουσία της ευνοεί την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη, την εμφάνιση κατάθλιψης και τις καρδιοπάθειες. Τί την σκοτώνει;;; Πρώτα - πρώτα, η αγαπημένη των vegan σόγια, (και τα παράγωγά της) τα δημητριακά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, (πλούσια σε φυτικά έλαια δηλαδή ω-6 λιπαρά οξέα, όπως είδαμε παραπάνω) η ζάχαρη και το αγελαδινό γάλα από αγελάδες, οι οποίες βεβαίως δεν τρώνε χορταράκι αλλά εμβολιάζονται με χημικά και ορμόνες, που παράγουν οιστρογόνα, (θηλυκές ορμόνες) τα οποία καταλήγουν στον οργανισμό μας, μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Κοντολογίς, η απλή γνώση βιολογίας, καταδεικνύει, ότι η απόλυτη προσήλωση σε φυτικά τρόφιμα θεωρείται μη φυσιολογική διατροφή, για τον πολύ απλό λόγο, ότι οι φυσικές πηγές κάποιων σημαντικών θρεπτικών συστατικών, που είναι απαραίτητα για την επιβίωση των ανθρώπων δεν είναι διαδεδομένες στα φυτικά τρόφιμα. Μόνο συγκεκριμένα φυτικά τρόφιμα εμπεριέχουν κάποια αυτά τα συστατικά, τα οποία είναι αδύνατον να βρεθούν τυχαία στην φύση σε εύλογες ποσότητες για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους, συνεπώς η χορτοφαγία θεωρείται μοντέλο στερητικής δίαιτας και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. 

Όποιος λοιπόν υιοθετεί και εφαρμόζει σύνδρομα στερητικών διαιτών, εκτός των παραπάνω επιβλαβών για την υγεία του συνεπειών, που προανέφερα, προκαλεί ταυτόχρονα την έκκριση ορμονών του χρονίου στρες, όπως η κορτιζόλη (η οποία κάνει καλό σε μια στιγμιαία υπερδιέγερση του οργανισμού αλλά όχι σε χρονίζουσες καταστάσεις) και η αλδοστερόνη. Οι…κατιούσες για την ανθρώπινη υγεία προεκτάσεις από την δράση των δύο ανωτέρω ορμονών δεν θα μπορούσαν να αναλυθούν από την ταπεινότητά μου, ούτε σε 100 σελίδες λόγω του εύρους των δυσμενών συνεπειών τους στην ανθρώπινη υγεία. Τηλεγραφικά αναφέρω, ότι τα μακροχρόνια υψηλά επίπεδα σε συγκεντρώσεις αυτών των ορμονών στο ανθρώπινο σώμα προκαλούν υπεραύξηση στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και αυτό οδηγεί, όπως είδαμε, σε υπερέκκριση ινσουλίνης, ενώ κάποια στιγμή αποδυναμώνεται η διαχείριση της γλυκόζης και καθίσταται αδύνατη η αντίδραση του σώματος στην ινσουλίνη. Προκαλείται δηλαδή ένα φαινόμενο, το οποίο ονομάζεται «αντίσταση στην ινσουλίνη» και δύναται να μετεξελιχθεί σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία, καταστολή του ανοσοποητικού συστήματος και απώλεια μυικού ιστού.

Μιας και ανέφερα για στρες και…καταθλίψεις, τις προάλλες διάβαζα μια έρευνα από την Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη των ΗΠΑ, η οποία έλεγε, πως αυτό το ανθρώπινο...είδος βρίθει από κατάθλιψη, καθώς και από ψυχικές και νοητικές διαταραχές, μέχρι και…αυτοκτονικές τάσεις!! Ιδού:




Ομοίως, μια άλλη μελέτη από την Αυστρία κατέδειξε παρεμφερή αποτελέσματα. Ερευνητές του Medical University of Graz χρησιμοποίησαν στοιχεία από την Austrian Health Interview Survey AT-HIS 2006/07 για να συγκρίνουν τις διαφορές στον τρόπο ζωής και την υγεία μεταξύ των κρεατοφάγων και των χορτοφάγων. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης απεικόνισαν όλες τις αδυναμίες μιας χορτοφαγικής διατροφής συνδέοντάς την με προβλήματα υγείας και πιο συγκεκριμένα με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου, αλλεργιών και διαταραχών της ψυχικής υγείας, όπως είναι το άγχος και η κατάθλιψη. Με άλλα λόγια, οι vegans είχαν υψηλότερη ανάγκη υγειονομικής περίθαλψης και φτωχότερη ποιότητα ζωής.


Nutrition and Health – The Association between EatingBehaviour and Various Health Parameters: A Matched SampleStudy.


Αξιολογώντας όλα τα παραπάνω, σας λέγω ευθαρσώς, ρητώς και κατηγορηματικώς, ότι δεν υπάρχει κάτι το θρεπτικά αρτιότερο και το διατροφικά υγιεινότερο από την Ελληνική, Μεσογειακή διατροφή, η οποία δεν είναι καν διατροφή αλλά αποτελεί μια ολιστική προσέγγιση θωράκισης και αυτοϊασης του ανθρωπίνου οργανισμού, αφού «είμαστε ότι τρώμε», όπως έλεγε και ο μέγας Ιπποκράτης! Κύριες επιλογές της είναι το ψαράκι, το κοτοπουλάκι (ελευθέρας βοσκής κατά προτίμηση) το αυγουλάκι, τα φρούτα και τα λαχανικά, το μέλι, (ίσως η πληρέστερη τροφή σε ζωντανά ένζυμα, τα οποία σύμφωνα με τον βιολογικό τους ορισμό διευκολύνουν κι επιταχύνουν τις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού) η προτίμηση στην κατανάλωση ελληνικού καφέ, (είναι…τίγκα στις πολυφαινόλες και στα αντιοξειδωτικά στοιχεία) και η κανέλα. (ίσως το πλουσιότερο σε θεραπευτικά και αντιοξειδωτικές πρώτες ύλες τρόφιμο) Όλα τα παραπάνω εμποτίζονται και…εμβαπτίζονται σε ένα κοκτέιλ με μπόλικο ελαιόλαδο και λεμονάκι μυρωδάτο!




Για το τελευταίο, αξίζει να αναφερθεί, ότι εκτός από τις…μαγικές αντιμικροβιακές του ιδιότητες ενισχύοντας το ανοσοποιητικό και καθαρίζοντας τα βιολογικά μας συστήματα ως διουρητικό, είναι ίσως το μοναδικό αγαθό της μάνας γης, όπου, ενώ το το pH του είναι όξινο, εν τούτοις αποτελεί μια από τα πιο σημαντικές τροφές αλκαλοποίησης του οργανισμού. Και αυτό διότι τόσο το κιτρικό οξύ, όσο και το ασκορβικό οξύ, τα οποία εμπεριέχει, μεταβολίζονται άμεσα μετά την πρόσληψή τους από την πεπτική οδό και επιτρέπουν στα μεταλλικά στοιχεία, από τα οποία αποτελούνται, αφενός να ισοσκελίσουν το όξινο περιβάλλον του υδροχλωρικού οξέος του στομάχου και αφετέρου να συμβάλλουν στην αλκαλοποίηση του αίματος, το οποίο έχει pH 7,4. Επιπροσθέτως, η Μεσογειακή διατροφή συντείνει…πολλάκις στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού και ως εκ τούτου στην καλύτερη αντιμετώπιση πολλών αυτοάνοσων νοσημάτων. (Γρηγοράκης, 2016)


Η Μεσογειακή διατροφή, τα μειωμένα επίπεδα άγχους, η λελογισμένη άσκηση, τα χαμηλά ποσοστά κατάθλιψης και βεβαίως οι γενετικοί παράγοντες σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα γεωφυσικά χαρακτηριστικά της τοπογεωγραφίας του νησιού, είναι οι κύριοι άξονες, οι οποίοι συμβάλουν στην επίτευξη της μακροζωίας των κατοίκων της Ικαρίας, που θεωρείται μία από τις πέντε περιοχές του πλανήτη με τους μακροβιότερους κατοίκους, σύμφωνα με την μελέτη ΙΚΑΡΙΑ, η οποία διενεργήθηκε και διεξάγεται τα τελευταία χρόνια στο νησί. (Στεφανάδης, 2011) Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι κάθε τόπος έχει προικισθεί με τα ιδιαίτερα μορφολογικά του χαρακτηριστικά, δίνοντας στα προϊόντα, που παράγει μια μοναδική αυτάρκεια θρεπτικής αλλά και γευστικής πληρότητας, ως προς τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων του. Όπερ…μεθερμηνευόμενον εστί, δεν χρειάζεται να κουβαλήσεις άλγη Σπιρουλίνας (και…σπηρούνια Κίνας) από την άλλη άκρη της γης για να εμπλουτίσεις την διατροφή σου, κάνοντάς την πιο εξωτική, πιο πικάντικη ή πιο αλκαλική. Η μάνα Ελληνική γησου έχει δώσει μια χαρά όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, που έχεις ανάγκη, τα οποία θα συνδράμουν τα γονίδιά σου και τον εν γένει τρόπο ζωής σου, ούτως ώστε να αποκτήσεις μια καλύτερη υγεία, σφύζων/ουσα από ενέργεια!

Για όλα τα παραπάνω οι vegans κοιμούνται...στον αστερισμό του Vega!! Αλλά τί περιμένεις από ανθρώπους, οι οποίοι δεν τρώνε αυγά για να μην...εκμεταλλευτούν την κότα!! Η παράνοια σε όλο της το μεγαλείο!! Ουδόλως με παραξενεύει. Εάν μάλιστα το συνδυάσω και με μια ρήση, που μου είπε μια κυρία περι-οπής, από το εν λόγω κίνημα...

- Σκοπός μας κ. Σαρλά είναι να φύγει ο σπισισμός (ο ποιος;;;) από τις κοινωνίες μας, με άλλα λόγια η μεγάλη ιδέα του ανθρώπου να μπορεί να επιβάλλεται επάνω στα ζώα.

- Μεγάλη ιδέα;; Χμ, δηλαδή δεν επιθυμείτε να πάρουμε την…Πόλη;;

- Σοβαρευτείτε κύριε...

- Εγώ να σοβαρευτώ;; Μα εκ των ων ουκ άνευ ο άνθρωπος κυριάρχησε επάνω στα ζώα τόσο για να επιβιώσει όσο και ως απόρροια της λογικής του, κυρία μου! Εάν δεν σας αρέσει η βία και οι επί-βολές τότε δεν έχετε παρά να κάνετε…αίτηση για να σταματήσουν οι πόλεμοι! Δεν νομίζω να υπάρχει μεγαλύτερη μορφή καταστροφής. Υιοθετήστε μια συνολική θεώρηση, η οποία θα προστατεύει πρώτα από όλα τον άνθρωπο και μετά τα ζώα...

- Γιατί πρώτα από όλα τον άνθρωπο;;;

(Ωχ, το μάτι μου). Διότι είναι το είδος μας κυρία μου...(end of communication)

Τελικώς, αρχίζω και αναθεωρώ διότι η εν λόγω κυρία δεν είπε τίποτα εσφαλμένο, απλά δεν θα πρέπει να είναι απότοκος του ανθρωπίνου είδους! Μάλλον θα έχει...τόκους, τουτέστιν θα χρωστάει της Μιχαλούς!! Αλήθεια, πώς να χαρακτηρίσεις αυτούς, οι οποίοι ισχυρίζονται, ότι η ανθρώπινη ζωή έχει την ίδια αξία με την ζωή ενός...ζώου;;!! Απλά, επιβεβαιώνουν εν τοις πράγμασι το πού ανήκουν!! Διότι εάν δεν αγαπήσεις πάνω από όλα τα άτομα του είδους σου, τον πλησίον σου, τότε δεν μπορείς να αγαπήσεις καμία μορφή ζωής. Απλά, υπο-κρίνεσαι. 

Εκτός κι αν με δαύτους συμβαίνει το άλλο! Από τους πολλούς…μπάφους, σταμάτησαν να καπνίζουν χόρτο και άρχισαν να το τρώνε!! Κάποιοι μάλιστα κάνουν και το εξής: Τους έχει βαρέσει τόσο πολύ η...μούρλα, που αποποιούνται κάθε είδους γευστικής ηδονής, ενώ επιχειρούν να ακούσουν τα οπτικά ερεθίσματα και να δουν τα ηχητικά!! Είναι το περίφημο φαινόμενο της συναισθησίας, όπως λέμε στην νευροεπιστήμη, ένα είδος νευρολογικής διαταραχής. Γι αυτό τον λόγο κλείνονται σε σκοτεινά δωμάτια και ταυτόχρονα ακούνε μουσική στην διαπασών!! Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να βλέπουν τους ήχους χωρίς οπτικές παρενέργειες από το περιβάλλον. Να δούμε τί άλλο θα...δούμε ακόμη!!

Κλείνοντας, θα ήθελα να εξάρω τις ευεργετικές επιπτώσεις για τα ανθρώπινα βιολογικά συστήματα, που προσδίδει το σημαντικότερο χημικό μόριο στο...πλανητικό μας σύστημα! Το νερό. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται πάνω από 70% σε νερό, άρα το ύδωρ της ζωής είναι ο κύριος πυλώνας για την ολιστική θωράκιση της ανθρώπινης υπόστασης, ως ψυχοσωματικής οντότητας. Το νεράκι, αναζωογονεί, φιλτράρει και...καθαγιάζει τον οργανισμό, κατά συνέπεια κάνει πιο εύκολη την...διαμονή της ψυχής και του πνεύματος, τα οποία κατοικοεδρεύουν στον ναό της ανθρώπινης φυσιολογίας! Αυτό συμβαίνει σε ολόκληρη την πεπερασμένη χρονική διάρκεια της ζωής μας εδώ στον πλανήτη, όπου η ανθρώπινη φύση είναι ενιαία κι αδιαίρετη. Γι' αυτό ισχύει και το αντίστροφο. Ο θετικός ψυχισμός και η ψυχική ευφορία ενός ανθρώπου επηρεάζουν βαθύτατα την βιολογία του σώματός του σε αυτήν την άρρηκτη σχέση (κοσμικού τανγκό) ύλης και πνεύματος.

Δεν υπάρχει καλύτερος διαλύτης για τον οργανισμό από το νερό. Αποτοξινώνει από κάθε είδος δηλητήριο και επιβάλλεται να καταναλώνεται γενναιόδωρα! Εκτός αυτού, πέρα των πραγματικά μοναδικών φυσικοχημικών ιδιοτήτων του, οι οποίες καθιστούν το φαινόμενο της ζωής να...δηλώνει «το παρών» επάνω στην γη, το νεράκι εμφανίζει τεράστια...γκάμα ποικιλομορφίας σχημάτων, ως προς την κρυσταλλοδομή του. Και όχι μόνο. Οι κρύσταλλοι του νερού μπορούν και ανταποκρίνονται με τέλεια γεωμετρικά σχήματα στην μελωδική μουσική και στα ευγενή ακούσματα, εν είδει...χαμογέλου! 


Όμως το νερό δεν...ακούει μόνο μουσική αλλά δύναται να αντιληφθεί και την ομιλία μας, ως απόρροια της ψυχικής μας κατάστασης. Προς επίρρωσιν τούτου, το 1994 ο Ιάπωνας ερευνητής Μασάρου Εμότο ξεκίνησε μια σειρά πειραμάτων, που καταδεικνύουν  του λόγου το αληθές. Μιλούσε στο νερό στην αρχή με ωραία λόγια και εν συνεχεία άσχημα, φωτογραφίζοντας τα μόρια τους και στις δυο περιπτώσεις. Στην πρώτη περίπτωση, ενεφανίσθη ένας πανέμορφος εξάεδρος, ροζ αποχρώσεως κρύσταλλος, ενώ στην δεύτερη, η ύβρεις και ο θυμός έκαναν τον κρύσταλλο να παραμορφωθεί και στο τέλος να διασπαστεί!! (Emoto, 2014) 




Τα πειράματα του Εμότο συνεχίστηκαν και στον χώρο της ανθρώπινης συνειδήσεως. Φωτογράφισε το νερό μιας βρύσης στην περιοχή Κόμπε, αμέσως μετά από σεισμό. Ο τρόμος και ο πανικός των κατοίκων κατεγράφη στην κρυσταλλοδομή του νερού, το οποίο έκανε χρέη...αποθήκης μνημών, ένα είδος συλλογικού ασυνειδήτου!!


Το νερό δηλαδή μπορεί να μεταβληθεί σε δέκτη πληροφοριών αλλά ταυτόχρονα δύναται και να εκπέμψει πληροφορίες μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων αναφορικά με την ανθρώπινη παρουσία, ως διττή υπόσταση, ύλης και πνεύματος. Σε αυτήν ακριβώς την ανθρώπινη φύση ανταποκρίνεται και το νερό. Στην περίπτωση της ύλης, όπου καθαρίζει, αποτοξινώνει και ανανεώνει τον οργανισμό θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην καθαρότητά του, τουτέστιν να προτιμάμε το ρέον, το αναβλύζον, το τρεχούμενο νερό και να αποφεύγουμε το εμφιαλωμένο και το στάσιμο, όπου ελλοχεύουν κίνδυνοι αλλοίωσης και μολύνσεώς του από παθογόνα βακτήρια. Στην δε περίπτωση του πνεύματος, το μόνο, που χρειάζεται να κάνουμε για την διατήρηση της ορθής, γεωμετρικής κρυσταλλοδομής του και να νιώσουμε πλήρεις από συναισθήματα ευεξίας και ευγνωμοσύνης είναι να βγάλουμε από μέσα μας τον καλό μας εαυτό δηλαδή το...άσπρο άτι και όχι το μαύρο, το οποίο θα σύρει το άρμα της ψυχής και του πνεύματος, όπως έλεγε ο μέγας Πλάτων στον Φαίδρο του.


Τέλος, κάθε θρεπτικό υλικό για τον οργανισμό, επιβάλλεται να προσλαμβάνεται με μέτρο. Στην Τοξικολογία μαθαίναμε, ότι κάθε τροφή μπορεί αυτόματα να μετατραπεί σε δηλητήριο, εάν τα επίπεδά της υπερβούν μια συγκεκριμένη συγκέντρωση. Ακόμη και το...νεράκι. Και πράγματι! Λίαν προσφάτως ανεκαλύφθη, ότι η άμετρη κατανάλωση ύδατος, οδηγεί στον εκφυλισμό σημαντικών ηλεκτρολυτών για την δομή και την λειτουργία του ζωντανού κυττάρου. Για παράδειγμα, όταν αραιώνεις το Νάτριο στο υδατικό του διάλυμα, (το εν λόγω μέταλλο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο, βλέπε αντλία ιόντων Na-K για την μεταφορά των νευρικών ώσεων) τότε το σώμα απελευθερώνει μία εκ των ορμονών του στρες, την αλδοστερόνη, που είδαμε παραπάνω, ούτως ώστε να συγκρατήσει ή καλύτερα να κατακρατήσει εκ μέρους του οργανισμού αυτό το νάτριο. Γι' αυτό λοιπόν... μέτρον άριστον! Η αποκατάσταση και η διαχείριση της δυναμικής ισορροπίας του οργανισμού είναι ο πρωταρχικός κανόνας για την αυτοϊαση του αλλά και για μια ολιστική προσέγγιση κι αξιολόγηση της σωστής του υγείας. Για να εφαρμόζεται κάθε φορά ο υπέροχος βιολογικός όρος της ομοιόστασης, της τάσης δηλαδή, που εμφανίζει το κύτταρο να διατηρεί σταθερό το εσωτερικό του περιβάλλον.
Τα σέβη μου.


References


  • Considine, R.V., Sinha, M.K., Heiman, M.L., Kriauciunas, A., Stephens, T.W., Nyce, M.R., Ohannesian, J.P., Marco, C.C., McKee, L.J., Bauer, T.L. and et al., Serum immunoreactive-leptin concentrations in normal-weight and obese humans, N Engl J Med, 1996b, 334, 292-295. Fruhbeck, G., Aguado, M. and Martinez, J.A., In vitro lipolytic effect of leptin on mouse adipocytes: evidence for a possible autocrine/paracrine role of leptin, Biochem Biophys Res Commun, 1997, 240, 590-594.
  • Dr. Masaru Emoto, 1943-2014. Beyond Words. 17 October 2014. Retrieved 20 October 2014.
  • Lundell Dwight. The great cholesterol lie. Why inflammation kills and the real cure of heart disease. 2007, Chapter 3, 33-34.
  • B Ruiter, et al. ClinExp Allergy. 2006;36:303.
  • Zubay Patrick. Biochemistry. A metabolic pathway. 1995, Third Edition
  • Γρηγοράκης Δημήτρης. Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και Διατροφή. Κεφάλαιο 3, Το καταστροφικό τρίπτυχο: Απορρυθμισμένο Ανοσοποιητικό, Οξειδωτικό Στρες, Φλεγμονή
  • Μπόσκου Γεώργιος. Έρευνα Τμήματος Επιστήμης-Διαιτολογίας-Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, 2011
  • C. Stefanadis. Unveiling the secrets of longevity: the Ikaria Study.Hell J Cardiol 2011;52:479-480