MENU

Μήνυμα του Εωσφόρου που γράφτηκε από «δαιμονισμένη» καλόγρια αποκωδικοποιήθηκε μετά από 3.5 αιώνες με τη βοήθεια …του darκ web.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 11ης Αυγούστου 1676 η μοναχή Maria Crocifissa della Concezione< που ζούσε στο μοναστήρι της Palma di Montechiaro στη Σικελία, ξύπνησε διαπιστώνοντας πως ήταν καλυμμένη με μελάνι. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της προς τις αδελφές της στο μοναστήρι, το σώμα της είχε καταληφθεί από τον Σατανά ο οποίος την ανάγκασε να γράψει ένα σύντομο γράμμα.

Το μήνυμά όμως ήταν αδύνατον να διαβαστεί καθώς φαινόταν να είναι γραμμένο σε ένα μπερδεμένο αρχαϊκό αλφάβητο.

Οι αιώνες κύλησαν και έγιναν πολλές προσπάθειες αποκωδικοποίησης του μηνύματος αλλά όλες έπεσαν στο κενό. Το 1960 μάλιστα, το μοναστήρι πρόσφερε διακοπές ενός μήνα σε όποιον κατάφερνε να «μεταφράσει» το μήνυμα. Και πάλι όμως δεν κατέστη εφικτό.

Στον 21ο αιώνα όμως η τεχνολογία μπορεί να κάνει πράγματα που οι άνθρωποι αδυνατούν. Για την ακρίβεια η βοήθεια ήρθε από αυτό που αποκαλούμε «dark web».

Όπως είπε στους Times o Daniele Abate, διευθυντής του Ludum Science Center της Κατάνια «Είχαμε ακούσει για ένα λογισμικό, που λέγεται ότι χρησιμοποιείται από τις υπηρεσίες πληροφοριών για να “σπάνε” κώδικες. Βάλαμε στο πρόγραμμα το αρχαιοελληνικό αλφάβητο, το λατινικό, το αραβικό αλλά και το Ρουνικό (σ.σ. αρχαίο αλφαβητικό σύστημα γραφής των βόρειων λαών της Ευρώπης που έχει χρησιμοποιηθεί από Βίκινγκς, Τεύτονες, Γερμανούς, Σκανδιναβούς) για να το αποκωδικοποιήσουμε».
Μέχρι στιγμής έχουν μεταφραστεί 15 σειρές από το γράμμα και οι δύο πρώτες είναι:
«Ο Θεός νομίζει πως μπορεί να σώσει του θνητούς. Αυτό το σύστημα δεν αποδίδει για κανέναν…Ίσως τώρα, η Στύγα είναι βέβαιη».


Σημειώνεται πως η Στύγα είναι μια αρχαία, χθόνια θεότητα που συναντάμε στην αρχαία ελληνική μυθολογία και θεωρείται πως είναι η προσωποποίηση του Άδη. Εκτιμάται πως ήταν κόρη του Ωκεανού ή του Ερέβους και της Νυκτός αλλά και μητέρα της Περσεφόνης, του Κράτους, της Βίας, της Σκύλλας και της Έχιδνας. Η Στύγα επίσης ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς στο Κάτω Κόσμο (Στύγιος Ποταμός) ενώ κάποιοι θεωρούσαν πως ο Μέγας Αλέξανδρος δηλητηριάστηκε με νερό από τον συγκεκριμένο ποταμό.
Στη συνέχεια του γράμματος ο Σατανάς φαίνεται να προσπαθεί να πείσει τη μοναχή να εγκαταλείψει την πίστη της, υποστηρίζοντας πως η θρησκεία της είναι απλά μια επινόηση των ανθρώπων ενώ αναφέρεται στο Άγιο Πνεύμα και στον Ιησού ως «βαρίδια», όπως γράφει το IFLScience.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως η μοναχή γνώριζε τις γλώσσες που χρησιμοποιήθηκαν για τη σύνταξη του γράμματος αλλά και πως πιθανότατα έπασχε από διπολικό διαταραχή και υπέφερε από παραισθήσεις.
«Η θεωρία μου είναι πως αυτό είναι ένα ακριβές αλφάβητο, που εφηύρε η καλόγρια με μεγάλη προσοχή, ανακατεύοντας σύμβολα αλφαβήτων που ήξερε. Κάθε σύμβολο (σ.σ. που επέλεξε) είναι καλά μελετημένο ενώ (σ.σ. το αλφάβητο) είναι καλά δομημένο. Υπάρχουν σημάδια επανάληψης, είτε εσκεμμένα είτε ασυνείδητα. Η πίεση της ζωής σε ένα μοναστήρι ήταν πολύ μεγάλη», σχολίασε ο Abate στο Radio 105.