MENU

Εικόνες ισπανικού εμφυλίου πολέμου: Στρατιωτικές μονάδες μετακινούνται στα σύνορα με την Καταλονία – Η Ισπανία προετοιμάζεται για στρατιωτική επέμβαση

Άσχημα τα μαντάτα  στην Ισπανία, λόγω του δημοψηφίσματος της Καταλονίας το οποίο σύμφωνα με αμυντικούς αναλυτές στην ΕΕ απειλεί ακόμη και 
την συνοχή της ίδιας της ΕΕ , εφόσον ξεκινήσει το γαϊτανάκι που συμπεριλαμβάνει την Σκωτία, περιοχές στην Γαλλία μέχρι και το πιο πλούσιο κρατίδιο στην Ευρώπη …την Βαυαρία .

Ο πρόεδρος της χώρας έδωσε εντολή μετακίνησης ενός μεγάλου αριθμού στρατιωτικών μονάδων στα σύνορα της αυτόνομης ισπανικής επαρχίας της Καταλονίας, με δεκάδες οχήματα με πυρομαχικά και όπλα.


Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι η Ισπανία προετοιμάζεται για στρατιωτική παρέμβαση στην Καταλονία με όλα «να υπάρχουν πλέον πάνω στο τραπέζι».
Εκατοντάδες πάνοπλοι Ισπανοί στρατιώτες στα σύνορα με την Καταλονία, αποτελούν όμως σύμφωνα με την ηγεσία των Καταλανών αυτονομιστών, απειλή για την διοίκηση ολόκληρης της επαρχίας, και θυμίζουν εικόνες …ισπανικού εμφυλίου πολέμου.

Σε δήλωσή του νωρίτερα για το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής , o Iσπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι  είπε:, «δεν υπάρχει καμία επιλογή για να αποφευχθεί αυτό το δημοψήφισμα, θα κάνω ό, τι μπορώ για να το αποκλείσω».

Ο ίδιος τόνισε ότι ενώπιον της κυβέρνησης, ότι  το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης αποτελεί «τελευταία επιλογή, αν και δεν αποκλείεται.

«Η στρατιωτική επιλογή μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη», εννοώντας σε ολόκληρη την επαρχία της Καταλονίας.


Υπενθυμίζουμε ότι οι Καταλανοί αυτονομιστές ετοιμάζονται να κηρύξουν την επίσημη έναρξη της καμπάνιας υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου για την αυτοδιάθεση με μία μεγάλη συγκέντρωση.

Την ίδια ώρα αυξάνεται η πίεση σε όλα τα μέτωπα για την παρεμπόδιση της οργάνωσης της ψηφοφορίας. Κάπως έτσι το δημοψήφισμα στην Καταλονία αναμένεται να είναι… εκρηκτικό. 
Έτσι κι αλλιώς το ζήτημα της ανεξάρτητης Καταλονίας είναι ένα διαχρονικό «αγκάθι» στην Ισπανία. 
Ενόψει του δημοψηφίσματος, η ένταση ανεβαίνει καθημερινά και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά τι θα προκύψει.

Η εκστρατεία υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων θα αρχίσει στην Ταραγκόνε. 
Μια πόλη 130.000 κατοίκων όπου το φρόνημα υπέρ της αυτοδιάθεσης δεν είναι υψηλό. 
Πρόκειται για ένα ανεπίσημο ξεκίνημα προεκλογικής εκστρατείας, διότι οι δικαστικές απειλές κατά των αυτονομιστών πληθαίνουν.

Από την 6η Σεπτεμβρίου, οπότε προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα, η ισπανική κυβέρνηση και η δικαιοσύνη έχουν δραστηριοποιηθεί σε όλα τα μέτωπα για να εμποδίσουν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. 
Ή τουλάχιστον για να την απαξιώσουν.


Ειδικοί έμπειροι γεωπολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μια μόνο «σπίθα» εντός του ευρωπαϊκού πολύπλοκου, ταλαιπωρημένου κοινωνικού σκηνικού σε μια χώρα της εμβέλειας της Ισπανίας, θα μπορούσε να βάλει «φωτιά» στα θεμέλια ολόκληρου του «σάπιου» οικοδομήματος των Γερμανών και των Βρυξελλών.

Η ανεργία, η ανασφάλεια, οι ισλαμιστές τρομοκράτες, οι πρόσφυγες θα προκαλέσουν πιθανόν ραγδαία άνοδο του εθνικισμού  … και  πιθανόν κοινωνική αναταραχή σε μια σειρά χώρες της ΕΕ ….με αποτελέσματα λίαν άσχημα .  



pentapostagma.gr