MENU

Από τώρα και μέχρι τον Απρίλο απαραίτητο αξεσουάρ το κράνος! Κινέζικο διαστημόπλοιο μας έρχεται κατακέφαλα!

Κομμάτια 100 κιλών μπορεί να πέσουν σε κατοικημένες περιοχές - Μεγάλη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα - Οι Κινέζοι γνώριζαν το πρόβλημα εδώ και έναν χρόνο
 Ο κίνδυνος από το Διάστημα δεν αφορά μόνο ουράνια σώματα που κινούνται σε ανεξέλεγκτες πορείες και ενδεχομένως κάποια στιγμή να «χτυπήσουν» τον πλανήτη. Κινεζικό διαστημόπλοιο  βρίσκεται εκτός ελέγχου από τον Σεπτέμβριο του 2016 και σύμφωνα με τις επίσημες κινεζικές αρχές, οι οποίες επιβεβαίωσαν το θέμα που έχει προκύψει, θα καταπέσει σε κομμάτια στη Γη το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το οκτώ τόνων διαστημικό όχημα χρησιμοποιήθηκε το 2011 σε μία αποστολή για την επέκταση του πρώτου Κινεζικού Διαστημικού Σταθμού που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Κάποια δυσλειτουργία προκάλεσε την απώλεια ελέγχου του τον Σεπτέμβριο του 2016. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν, το διαστημόπλοιο παραμένει εκτός ελέγχου έναν χρόνο μετά τη διαπίστωση του προβλήματος.





Σύμφωνα με τους Κινέζους επιστήμονες, τα κομμάτια του διαστημοπλοίου Tiangong-1 περιστρέφονται στα 300 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη και αναμένεται να συντριβεί σε άγνωστο σημείο στη Γη, από τον Οκτώβριο του 2017 (τον μήνα που διανύουμε δηλαδή), έως τον Απρίλιο του 2018.

Είναι γεγονός ότι η Κίνα ανέμενε μέχρι την ύστατη ώρα προκειμένου να κοινοποιήσει τον διαγραφόμενο για την ασφάλεια χιλιάδων ανθρώπων κίνδυνο, κάτι που προκάλεσε εντονότατες διαμαρτυρίες προς το Πεκίνο.

Οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να υπολογίσουν σε ποια σημεία θα καταπέσουν τα κομμάτια του διαστημοπλοίου ούτε γνωρίζουν αν θα πληγούν κατοικημένες περιοχές. Ευελπιστούν, ωστόσο, ότι το μεγαλύτερο μέρος του αεροσκάφους θα «γίνει σκόνη» προσκρούοντας στη φυσική ασπίδα του πλανήτη, την ατμόσφαιρα.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του...

Υπολογίζουν, ωστόσο, ότι μπορούν να φτάσουν στην επιφάνεια κομμάτια 100 κιλών, προκαλώντας τεράστια προβλήματα αν πέσουν σε κατοικημένες περιοχές. «Θα διαπιστώσουμε το που θα πέσουν μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, γεγονός που σημαίνει ότι ο κίνδυνος αφορά ολόκληρο τον πλανήτη και όλα τα κράτη», τόνισε ο Δρ Τζόναθαν ΜακΝτάουελ, αστροφυσικός από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Το Tiangong-1, που σημαίνει «Ουράνιο Παλάτι», αποτελεί έναν υπαρκτό και σοβαρότατο κίνδυνο, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες και επιβεβαιώνει η κινεζική διαστημική υπηρεσία. Ήδη, τα όργανα παρακολούθησης έχουν στραφεί προς το κινεζικό διαστημόπλοιο, παρακολουθώντας και υπολογίζοντας την πορεία του και τις πιθανές τοποθεσίες που θα καταπέσουν τα μεγαλύτερα τουλάχιστον κομμάτια.

Εικόνα από την κατασκευή του διαστημοπλοίου...