MENU

Οι γραμμές των οπτικών ινών μπορούν να γίνουν ανιχνευτές σεισμών

Πιθανά στο μέλλον να μην χρειάζεται ένα εκτεταμένο δίκτυο με ανιχνευτές και αισθητήρες για την ανίχνευση σεισμών, αφού οι οπτικές γραμμές επικοινωνίας  και παροχής πρόσβασης στο internet θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο πράγμα.

Ερευνητές έχουν αναπτύξει μία τεχνολογία που ανιχνεύει τη σεισμική δραστηριότητα μέσω δονήσεων που υφίστανται οι γραμμές των οπτικών ινών. Ειδικοί οπτικοί ανιχνευτές (Laser interrogators) εντοπίζουν τις διαταραχές στην ίνα και στέλνουν πληροφορίες σχετικά για το μέγεθος και την κατεύθυνση των δονήσεων. Το σύστημα δεν θα μπορεί να ανιχνεύει μονο διάφορα είδη σεισμικών δονήσεων (και ως εκ τούτου να προσδιορίζει τη σοβαρότητα της απειλής), αλλά θα εντοπίζει και πολύ μικρούς ή τοπικούς σεισμούς που θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητοι.


Η τεχνολογία ανίχνευσης με βάση τις οπτικές ίνες δεν είναι απολύτως νέα. Παλαιότερα χρησιμοποιούταν σαν “ακουστικός” αισθητήρας, τοποθετώντας τις οπτικές ίνες μέσα σε τσιμέντο, πάνω σε μια επιφάνεια ή με όποιο άλλο τρόπο μπορούσε να διασφαλιστεί ότι έρχονται σε επαφή με το έδαφος, ώστε να μπορούν να εντοπίζουν ανωμαλίες διακύμανσης στο σήμα.

Αυτό δεν είναι απαραίτητο με τη νέα μέθοδο, καθώς οι επιστήμονες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις υπάρχουσες γραμμές ινών που υπάρχουν εντός των πλαστικών σωλήνων. Έτσι αν απαιτείται να αναπτυχθεί σε μία περιοχή μια σειρά σεισμικών αισθητήρων η τεχνολογία αυτή θα επιτρέψει την χρήση των υπαρχόντων οπτικών ινών, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι πολύ ευκολότερο και φθηνότερο να εφαρμοστεί.

Υπάρχουν όμως και πολλές προκλήσεις για να γίνει πραγματικότητα.


Η νέα τεχνολογία περιορίζεται από το μέγεθος του δικτύου των υπαρχόντων οπτικών ινών, και αυτό είναι πρόβλημα για τις αγροτικές περιοχές που έχουν από πολύ ελάχιστες ίνες, έως καθόλου.

Η έρευνα έγινε με μία σχετικά μέτρια, 3 μιλίων κυκλική πορεία, γύρω από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Ίσως η προοπτική ενός δικτύου αισθητήρων σε μια ολόκληρη πόλη με τις υπάρχουσες υποδομές, και πολύ περισσότερο στην επαρχία ή σε ολόκληρη την χώρα που θα λειτουργεί σαν ένας ενιαίος αισθητήρας, να είναι αποθαρρυντική.



Ωστόσο με την νέα τεχνολογία θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο προσιτή και εύκολη η ανίχνευση σεισμών από το να αρχίσει κάποιος να τοποθετεί νέους κλασσικούς ανιχνευτές και μάλιστα θα παρείχε και επιπλέον πληροφορίες καθώς και περισσότερη ακρίβεια ανίχνευσης, που δεν είναι εφικτή με την παλιά τεχνολογία.